Una dintre măsurile „anti-criză” aberante pe care guvernul este gata să îşi asume răspunderea se referă la reintroducerea impozitului de 16% pe dobânzile la depozitele bancare (în lei şi în valută). În foamea de resurse care să finanţeze „proiectele de investiţii” ale statului, se caută tot felul de soluţii care mai de care mai lipsite de raţiune economică.

Această măsură de impozitare a dobânzilor la depozitele bancare reprezintă un jaf clar pentru sectorul privat pentru că dobânda la aceste instrumente se acordă pentru a acoperi în principal rata inflaţiei şi pentru a păstra economisirile la adevărata lor valoare. Numai cei neavizaţi economic gândesc că ar putea „trăi din dobânzi” sau că dobânda este un venit (mai auzi câte un deştept că merge la bancă să îşi extragă dobânda din care trăieşte apoi fără a conştientiza că retrăgând această dobândă puterea de cumpărare a depozitului său are de suferit). Foarte puţin din această dobândă reprezintă un venit cu adevărat.

Cea mai mare dobândă la un an pentru depozitele în lei este în momentul de faţă 7% (vezi aici). Inflaţia „ţintită” de BNR pentru 2010 este undeva la 3,5% cu o marjă de variaţie de +/- 1%. Să considerăm că ţinta de inflaţie este limita superioară de 4,5% (vezi aici). Cu alte cuvinte, câştigul anual ce ar trebui impozitat ar fi doar diferenţa dintre dobânda la 1 an şi inflaţia pe acel an, adică, în cazul de faţă doar 2,5% din dobândă ar trebui impozitat. Impozitarea cu 16% a întregii dobânzi de 7% diminuează dobânda cu 1,12% (7% x 16%) ceea ce înseamnă că aproape jumătate din profitul real obţinut de pe urma unui depozit este cedat statului (impozitul pe profit în realitate, în acest caz este de 50%). Fără să facă absolut nimic, statul jefuieşte sectorul privat de 1,12% din valoarea depozitelor acestora la 1 an. Acest jaf se adaugă la inflaţia pe care o provoacă statul prin politica sa monetară.

Este explicabil de ce statul aplică acest procent la întreaga dobândă şi nu la diferenţă (nu ştie inflaţia decât la finalul anului). Chiar şi dacă ar cunoaşte-o, aşa cum este ea calculată pe baza indicelui preţurilor de consum, inflaţia este doar o aproximare a inflaţiei fiecăruia dintre noi. S-ar putea ca pentru unii dintre noi inflaţia să fie cu mult diferită şi mai mare decât cea calculată pe baza unui coş de consum mediu, caz în care impozitarea economisirilor este şi mai nedreaptă (practic ducem bani de acasă pentru a economisi bani în bănci şi pentru a îndestula şi statul din aceste economisiri).

Prin această măsură, economisirea ajunge să fie printre cele mai fiscalizate operaţiuni din economia românească (impozit de 50% pe profitul unui depozit este deja foarte mult). Această decizie va diminua drastic acumularea naturală de capital şi va tăia una dintre resursele importante pentru investiţii (inclusiv cele ale statului). Aceste depozite vor părăsi rapid România şi vor crea o problemă suplimentară pentru cursul de schimb (sau vor fi investiţi aceşti bani în altceva mai puţin lichid şi mai puţin productiv). Nici costul capitalului nu va rămâne sensibil la această măsură. Dobânzile vor creşte pentru că impozitul pe dobânda de la depozite va fi inclusă în costul capitalului. Capitalurile vor deveni mai scumpe pentru sectorul privat care va fi nevoit să caute alte resurse decât cele autohtone pentru finanţarea proiectelor sale. După ce că rata de economisire în economia românească este foarte mică şi că suntem condamnaţi să apelăm la resursele altora şi, deci, să depindem tot mai mult de ei, mai lovim radical şi în acest sector.

Ţara care crede că prin fiscalizare va ajunge departe şi la o creştere economică sănătoasă se înşeală amarnic. Problema nu este să găsim neapărat surse ce „merită” a fi impozitate (mult discutata lărgire a bazei de impozitare) ci să reducem rolul statului în economie şi să creăm premizele dezvoltării cu adevărat a unui sector privat care să preia o bună parte din serviciile pe care le oferă actualmente (la calitatea pe care o cunoaştem cu toţii) statul. Astfel de măsuri care produc efecte economice contrare creşterii economice, nu vor scoate România din criză ci o vor menţine dacă nu chiar o vor afunda şi mai mult. Cu astfel de măsuri, România se va înfunda şi mai mult într-o criză a datoriei externe şi într-o dependenţă tot mai mare de capitalul străin (o parte din acesta fiind capital autohton pe care nu am ştiut cum să îl păstrăm în ţară). Atunci când vezi cu câtă poftă se înfruptă statul din economiile tale şi cât de puternic te concurează banca centrală cu bani ieftini nu îţi mai vine să pui bani deoparte ci, dimpotrivă. Fără o economisire internă puternică nu poţi avea dezvoltare economică durabilă.


13 Comments on “Jaful instituit de impozitul pe dobanda la depozitele bancare”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. Alexandra says:

    Nu te contrazic. Impozitarea dobanzilor bancare (si aici ma mira BNR care, cel putin pana acum, nu am auzit ca s-ar impotrivi!) este o masura disperata de a face „bani din piatra seaca”. Daca este aberanta? Pai normal, dar nu ne-am obisnuit?
    Eu insa as privi un pic mai diferit decat tine efectele pe termen scurt (ca termenul lung deja nu-l mai vad…). Si m-as referi un pic altfel la fluxul banilor in economie. Este evident ca ne confruntam cu o criza de lichiditate la nivel national, ca banii nu mai circula asa cum ar trebui si ca fluxurile economice sunt destabilizate. Tendinta imediata acestei masuri va fi o retragere (cred eu – masiva!) a unor depozite bancare si indreptarea acestora catre „saltea”/”ciorap”. Asta pentru populatie. Cat despre mediul privat – adicatalea firme – acestea nu au aceste optiuni, pentru ca, indiferent de banca la care au depuneri, ele sunt vazute (daca aduc dobanzi) in situatiile financiare. Si atunci, va fi creata o noua forma de evaziune fiscala, in care vor fi probate noi modalitati de a ascunde aceste dobanzi. Retragerile depozitelor vor pune bancile in situatia de a restrictiona acordarea de credite – piedica pentru investitii de orice tip.
    Cu alte cuvinte, vorbim aici atat de instabilitate financiara cat si de cresterea evaziunii fiscale.
    Totodata, nu imi este foarte clar insa urmatorul aspect: cum va cunoaste statul care este dobanda incasata de mine (presupunand ca nu o declar?)? Se va incalca oare confidentialitatea relatiei mele cu banca? (sau altfel spus, banca va raporta statului ce dobanda imi varsa?) Pentru ca in acest caz, mi se pare foarte grav.
    Asa ca, pe viitor, vom fi martorii (si actorii!) unor conturi personale in strainatate, de tip „nominee”, care vor permite insa ascunderea adevaratelor averi personale.

  2. Paun Cristian says:

    @ Alexandra

    Simplu: banca va fi cea care va înregistra dobânda plătită şi o va plăti după ce va vira 16% în contul statului fără ca deponentul să facă nici un efort. Fără ca eu să vreau, statul va intra abuziv în conturile mele bancare şi va pretinde plata acestui impozit cu întâietate. Eu abia apoi voi primi dobânda rămasă. Era chiar culmea ca la 50% impozit pe profit să mai stau şi la coadă să declar dobânzile încasate.

    Nu cred că va fi vorba neapărat de evaziune ci de direcţionarea acestor depozite către lucruri mult mai puţin productive (să zicem saltea, terenuri, clădiri) tipice lumii a treia sau de fuga depozitelor mai importante în ţări off-shore care vor ieşi mai repede din criză decât noi care ca fraierii nu am ştiut cum să atragem şi economiile altora în conturile noastre.

  3. AristotelCostel says:

    Am mai trecut prin asta in 2007. Atunci era descurajata economisirea… acum se cam da foc… la banci. 🙂

  4. Socialistu' says:

    Pai si la impozitul pe profit e la fel. Pana la urma daca toti platim impozitul pe profit fara sa luam in considerare inflatia de ce ar trebui sa luam in calcul inflatia la impozitul pe dobanda?

    Mai bine ignoram inflatia…

  5. Bogdan_D says:

    De curiozitate, cum se intampla afara, prin Germania, UK etc ? Adica, pe acolo, castigurile din dobanzile bancare sunt impozitate, si daca da, cu cat ?

    Altfel, care ar fi alternativa pentru guvern (las deoparte simpatiile/antipatiile personale) ?

  6. Ale says:

    Ne vom intoarce la conturi curente de economii cu dobanzi la nivel de depozit.

  7. Andrei says:

    Daca am un depozit facut acum 6 luni si scadenta este acum pe 22 iunie … sa inteleg ca pentru 22 zile imi este luat impozitul pe dobanda acumulata pe 6 luni? Are cineva idee daca este impozitata dobanda si la depozitele constituite inainte de 1 iunie?

  8. Paun Cristian says:

    @ Andrei

    Se va aplica la depozitele constituite dupa data intrarii in vigoare a OUG (adica in momentul publicarii în Monitorul Oficial). Din câte ştiu e în curs de adoptare. E o chestiune de cateva saptamani. O lege însa nu se poate aplica retroactiv.

  9. crystyn37 says:

    In cazul acesta care ar fi solutia ?
    Daca avem depozite la termen in valuta , ce este de facut ?
    Ma bate gandul sa schimb in lei iar mai deprate ma mai gandesc .
    Oricum nu-mi convine ce vor sa faca .

  10. Koko says:

    Oricum sunt niste nesimtiti cei care adopta astfel de legi. Eu daca imi pun salariile la banca si mi le-a impozitat statul o data, acum cand fac si eu o amarata de dobanda, vine din nou si-mi impoziteaza banii. Asta nu e un fel de dubla impunere ? Si in final ajungem sa ni se impoziteze banii la nesfarsit. Si oricum tot ce strang alesii cheltuie aiurea, iar in curand ne trezim ca se mareste si cota unica si TVA-ul si va fi din ce in ce mai greu.

  11. Decizia Curții Constituționale: ce am avut și ce am pierdut « standard.ro | Platforma de comentarii, bloguri si opinii MONEY.ro says:

    […] dacă economisesc și depun bani la bancă, datorită politicii fiscale și monetare mă aleg cu ≈ 0 dobândă reală. Creșterea fiscalității – fie prin TVA (inflație), fie prin impozite pe muncă – a […]

  12. Razboi întru Cuvânt » Update 26 iunie: CRESTE TVA LA 24%! Varujan Pambuccian: “Putem sa plecam cu totii linistiti in mormant”. CHIAR ASA? (STIRI 24-26 IUNIE 2010) says:

    […] dacă economisesc și depun bani la bancă, datorită politicii fiscale și monetare mă aleg cu ≈ 0 dobândă reală. Creșterea fiscalității – fie prin TVA (inflație), fie prin impozite pe muncă – a […]

  13. nuer gabriela says:

    O lege abuziva si nedreapta sotului meu rezident i se cere impozit de dobinzi dintrun cont in franta scandalooossssss

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>