Ma uit la guvernarile care se perinda prin Palatul Victoria si nu pot decat sa constat cu durere ca votul poporului nu duce decat la schimbarea de tipul „Mariei evident aceeasi dar cu o alta palarie„. Teoria „omului nou” a dat din nou roade. Poporul a fost indemnat mediatic sa schimbe „omul” si nu „sistemul”, incarcat fiind de sperante desarte distribuite eficient pe calea undelor. Omul „nou” a castigat in dauna omului „vechi” care abia asteapta pe la colturi revansa. E drept ca nu ma asteptam ca, dupa ce o guvernare auto-intitulata de „dreapta” a abuzat de masuri de stanga (FMI, taxe mai mari, datorie publica mai mare etc.) – doar pentru a salva bruma de „investitii” ale statului facute cu prietenii apropiati (o parte dintre ele in chestii aberante sau inutile pentru poporul platitor de taxe), o guvernare preponderent de stanga sa schimbe radical macazul si sa guverneze prin masuri de „dreapta”. Mai speram insa ca „L-ul” din combinatia politica „USL” sa aiba un cuvant de spus in actul de guvernare si sa nu lase sa fie sufocate din fasa orice incercari de diminuare a rolului statului si al politicului din economia romaneasca (aia care se chinuie sa mai supravietuiasca). Sperante desarte insa.

Analiza la cald a celor doua „modele” de guvernare pe care le-a experimentat Romania in ultimii ani arata astfel:

Masuri   de guvernare

       Guvernare   Boc

       Guvernare   Ponta

Finantare   de la FMI si externalizarea guvernarii catre aceasta institutie

Da

                           Da

TVA   de 24%

Da. Marit de la 19% la 24%.

Da. Mentinut marit la 24% fara   perspective de a-l reduce in perioada urmatoare.

Impozit   forfetar

Pe afacerile mici, au fost inchise

Pe afacerile din sectorul hotelier si   al restaurantelor

Alte   cresteri de taxe

Da (accize pe alcool, carburant si   tutun), cresteri impozite locale.

Da (accize pe alcool, carburant si   tutun), cresteri impozite locale.

Deficit   bugetar

Da (in crestere)

Da (in scadere insa – vezi aici)

Datorie   publica

Da (in crestere)

Da (in crestere – vezi aici)

Inflatie

Da (cea mai mare din UE)

Da (cea mai mare din UE – vezi aici)

Lipsa   unor privatizari in companiile de stat

Nici o privatizare realizata in perioada   guvernarii.

Esecuri rasunatoare: Cuprumin, Oltchim,   CFR Marfa. Esecul previzibil al managementului privat din companii precum CFR   Calatori sau Tarom.

Somajul

In crestere

In crestere (se apropie vertiginos de   nivelul din 2010 – vezi aici)

Afaceri   inchise in Romania (radieri, suspendari de activitate, faliment)

In crestere (vezi aici)

In crestere (vezi aici,   p. 25)

Investitiile   straine directe atrase

In scadere semnificativa

In scadere semnificativa (in primele 5   luni scaderea este de 40% – vezi aici)

Exporturile   nete (Export – Import)

In crestere

In crestere inclusiv pentru perioada   urmatoare (vezi aici   pentru estimarile privind ponderea in PIB a acestuia)

Libertatea   economica

Usoara crestere / stagnare (in 2008   indicele era de 61.7 si in 2011 de 64.7)

Usoara scadere (in 2011 indicele era de   61.7 si in 2012 de 64.4 – vezi aici)

Nivelul   coruptiei

Cea mai corupta tara din UE (indicele a   cunoscut o usoara imbunatatire)

Cea mai corupta tara in UE (indicele   este in stagnare – vezi aici,   in 2012 eram pe locul 67/174 si in 2011 pe locul 75/182)

Indicele   competitivitatii economice

In scadere (in 2011 eram pe locul 67 /   142 in scadere fata de 2010 cand ne-am pozitionat pe locul 64/142).

In scadere (am scazut in 2012 pe locul   77 de pe 67 / 142 de tari – vezi aici,   pag. 304)

Diferenta dintre guvernarea de tip „Boc” si guvernarea de tip „Ponta” poate fi sintetizata astfel: unii au crescut taxe pentru a face rost de bani pentru prietenii lor care astfaltau si „bordurau” strazi in timp ce altii mentin taxele mari crescute de cei de dinaintea lor si introduc altele noi pentru a reintregi pensii si salarii (mai ales ale militarilor, politistilor, magistratilor, parlamentarilor), pentru a redeschide spitale de stat, pentru a mentine in viata companii de stat pe pierdere (iertarea de datorii a CFR Marfa e emblematica) etc. Ambele tipuri de guvernare sunt insa falimentare si nu vor duce la nimic bun pentru Romania. E cam acelasi lucru sa ingropi niste bani din taxele marite nesimtit de mult in companii / entitati de stat cu pierderi sau sa ii ingropi in buzunarul unui smecher cu dengheleu inchiriat. Sunt doar bani mutati din buzunare private in alte buzunare private, fara ca ceva palpabil si durabil sa fie creat din acest redistributionism.

In plus, actuala guvernare (cu acceptul tacit al „liberalilor” care fac doar joc de glezne si cioc tot mai mic ca sa nu piarda ciolanul) a reactivat teme nostalgice pentru comunistii de odinioara: bogatii care trebuie jegmaniti de ultimul leut pentru binele poporului, omorarea cu orice pret a clasei de mijloc intru salvarea clasei muncitoare, nationalizarea companiilor mari (cu multi votanti potentiali) si preluarea problemelor acestora la bugetul de stat, sanctionarea usturatoare a „luxului” (desi pentru tot mai multi romani devine un lux sa poti pune trei feluri de mancare pe masa). Scaderea de taxe este insotita de un vaiet prelung si de tot felul de oponenti care mai de care mai preocupati de stabilitate si de echilibru bugetar. Calea pe care o urmam e previzibila si e confirmata de o economie care stagneaza lamentabil, condusa fiind de o clasa politica incapabila de reforme si complet intoarsa cu spatele la „interesul national” pe care insa nu pridideste sa il aclame cu orice ocazie sau baie de multime. Solutii ar fi insa nici nu are sens sa le discuti in absenta vointei politice.


4 Comments on “O Marie cu o alta palarie: Ponta vs. Boc”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. Petre says:

    E clara diferenta dintre Ponta si Boc. Totusi imi permit o mica observatie: la Ponta banii merg in companiile de stat sau pensiile militarilor / politisti / securisti. La Boc mai mergeau intr-un parc sau o autostrada. Sau teren de sport… chiar daca in panta.

    Vorba unora: intre unul care nu face nimic il prefer pe Oprescu care macar face pasaje sau stadioane cu preturi inzecice… dar macar le face.

  2. Capitalistul says:

    @ Petre

    Așa e… mai bine patinoar suspendat decat lipsa lui. Nu e nici o diferenta intre un politician care cheltuieste banii pe ceva palpabil dar prost (scump, inutil) si unul care ii indeasa in buzunar fara a da poporului ceva palpabil.

    Doar piata poate da verdictul final pentru cum se aloca resursele prezente si viitoare. Si statul isi valideaza oarecum cheltuielile pe care le face tot prin piata insa nu isi asuma nimeni eventualele erori facute in alocarea resurselor.

  3. aurelian says:

    Nu putem avea pretentii mai mari de la o clasa politica aleasa prin vot universal.
    Democratia bazata pe votul universal functioneaza in statele care au o clasa de mijloc puternica. In momentul de fata noi ne aflam in faza de ohlocratie, patura saraca este mult mai numeroasa si influenteaza in mod negativ alegerea reprezentantilor.
    Eu vad o solutie restrangerea votului universal si conditionarea acestuia de studii sau de un test psihologic.Votezi doar daca ai luat bacul :).
    Ce spuneti de propunerea mea? Are sanse sa intre in noua constitutie?

  4. Laurentiu Cremene says:

    imi pare rau,dar indicatorii nu prezinta stuatia reala din economie intre cele guvernari…e suficient sa comparam taierile salariale ale lui Boc cu salariul minim pe economie a lui Ponta…nu am inteles de ce TVA-ul nu e redus la 20%,9% la alimente…valoarea imprumutului extern a fost uriasa in timpul lui Boc( si cu dobanzi ft mari)….nu mai vorbim de rata de absorbtie a fondurilor europene…per total Ponta i a dat clasa la Boc…e drept atunci era criza

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>