CA_BNR_2014Cred că v-ați convins cu toții că nu există independența băncilor centrale după ce ați văzut întregul tango politic din jurul așa-ziselor alegeri ale Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României. Numirea cu ajutorul Parlamentului României (pot să bag mâna în foc că dintre parlamentarii români puțini știu diferența dintre rezervele minime obligatorii și rezervele de pix), a făcut ca și în Consiliul de Administrație să fie respectat un algoritm politic (mulți de stânga și puțini de dreapta, vorba aia ”ciocu mic că acum noi suntem la putere”). Las la o parte hilarele situații în care unii, în fostul Consiliu de Administrație, au fost susținuți de alte partide, taman din tabăra opusă. Las la o parte faptul că un profesionist autentic (dl. Cristian Popa), cu care am avut plăcerea să vorbesc de câteva ori, a fost mazilit mai ceva ca în filmele de dragoste indiene.

Avem cel mai de stânga Consiliu de Administrație la Banca Națională (nu o spun doar eu – vezi aici)  din epoca de tranziție (pentru că eu încă nu cred că avem o economie de piață funcțională). Mișcările de trupe produse, cu sprijin vădit politic, au fost menite să scurcircuiteze orice inițiativă pe care Guvernatorul ar dori să o aibă (fie că se iau aceste decizii doar împreună cu vice-guvernatorii, cu membrii Consililului de Administrație plini sau cu întreg Consiliul de Administrație lărgit). Nu că Banca Națională, în această complicată tranziție care pare că nu se mai termină, nu ar fi fost una vădit inflaționistă sau destul de cuminte atunci când se punea problema de comanda politică a unei cantități proaspete și consistente de lei.

Asaltul cu atâta înverșunare a acestei insituții nu este unul întâmplător și nu ține numai de încrâncenarea unora de a își asigura niște posturi bine plătite pentru care nu se pune problema de competitivitate, incertitudine, faliment sau de competența altora în materie de politică monetară, imposibil de ignorat (tocmai am spus că dansul politic grețos a înlăturat taman pe cel mai bine pregătit dintre ei). Guvernarea actuală trăiește cu impresia total greșită și abernată din punct de vedere economic că dacă nu există ascultare din partea Băncii Naționale și nu se corelează politica monetară cu politicile guvernamentale (mai ales cea fiscală) e de rău. Părerea mea este că ar trebui să fie invers: guvernul trebuie să interpreteze mecanismele monetare ca fiind, mai degrabă, non-soluții pe termen scurt care ar trebui imediat însoțite de reforme structurale reale. Semnalul asediului l-a dat așa-zisa ”electorată” și pentru mine era foarte clar ce va urma: aservirea Băncii Centrale într-o măsură și mai mare intereselor de partid și de stat.

Care sunt ”așteptările” mele în perioada următoare de la această Bancă Centrală? Evident că nu roz. Sunt câteva măsuri care se vociferează deja în spațiul public și care sunt demne de toată atenția (având în vedere caracterul lor aberant și abuziv pentru românul obligat prin lege să folosească leul și numai leul):

1. Crearea unor reglementări care să ”oblige” băncile comerciale să aplice ”electorata”. Dovada aberației acestei măsuri pusă la cale de cuplul Georgescu-Gherghina-Voinea este că aproape nimeni, de la lansarea ei, nu a apelat la ea (vezi aici). Motivul invocat – băncile comerciale nerecunoscătoare și necunoscătoare.

2. Crearea unei bănci de stat de dezvoltare care să se ocupe de ”dezvoltarea cu adevărat” a României. E în discuție și varianta ca acest lucru să îl preia fie CEC Bank fie Eximbank (ultimele bănci de stat rămase în peisaj). Rolul acestei bănci punte este de a da cofinanțare cu și mai multă larghețe pentru cei care aplică pe fonduri europene, având în vedere reticența naturală a băncilor comerciale de a intra în astfel de combinații incerte în ultima perioadă. Proiectele finanțate din fonduri europene au devenit în ultima perioadă foarte riscante pentru că mediul de afaceri din România este în picaj evident pe toate planurile (în ciuda propagandei de partid care nădușește să ne convingă de contrariul).

3. Crearea unei bănci punte care să preia creditele neperformante din sistemul bancar românesc, ajunse la un procent alarmant de 22%. Oricum deja o parte din aceste credite neperformante se ascund destul de bine în fondurile de garantare și contragarantare create din bani publici (rata neperformanței acolo este de 7% deocamdată).

4. Rezolvarea problemei ”clauzelor abuzive” din contractele de credit. Este vorba în special de clauzele valutare și de riscul valutar apărut, culmea, tot pe fondul politicii inflaționiste dusă de banca centrală și pe fondul eșecului actului guvernamental care a depreciat constant leul în ultima perioadă față de principalele valute ale lumii (în pofida efortului băncilor centrale străine, deloc ascuns, de la multiplica înzecit). Mă aștept ca banca centrală să ”oblige” băncile comerciale, la schimb cu preluarea creditelor neperformante și activelor toxice de către banca punte, să îi ierte pe români de un curs variabil și să fie folosit un curs fix (de preferabil pentru cei creditați cel din momentul încheierii contractului de credit). La fel și cu dobânda variabilă.

5. Mă aștept la o relaxare monetară de și mai mare amploare care să vizeze nu doar dobânda de referință (cea la care se refinanțează băncile comerciale în scopul inundării pieței cu lichiditate) ci și rezerva minimă obligatorie la lei și la valută. Ideea este de a crește și mai mult apetitul pentru creditare al băncilor și de a le diminua aversiunea vădită față de riscul sistemic asociat în momentul de față României de către acestea.

6. Ratarea țintei de inflație va fi ca și până acum – o constantă mai degrabă decât o situație rară. Din nou vor fi invocate prețuri care cresc pe fondul scăderii ofertei de bunuri și servicii (vezi cazul fascinant al lămâilor din ultimele luni sau mai vechi cazul cartofilor românești) sau a creșterii temporare a cererii pentru anumite bunuri. Cauza monetară a inflației va fi și mai mult ascunsă publicului larg de tot felul de elucubrații ”tehnice”.

7. Lațul de reglementări se va strânge și mai mult ca un jug în jurul băncilor comerciale (multe dintre ele cu capital străin și dependente de fluxurile cu băncile mamă). Reglementările vor avea, chipurile, scopul de a reduce expunerea instituțiilor la risc și protejarea deponenților. În realitate se dorește o aservire și mai puternică a acestor ”privați ticăloși” la sistem.

8. Datoria publică va crește și mai mult prin intensificarea livrărilor de lichiditate proaspăt mirosind a cerneală. Este singura formă de a rezolva deficitele unei țări condusă de politicieni mereu puși pe harță și complet întorși cu spatele la problemele reale ale țării.

9. O amânare cu și mai mare îndârjire  a introducerii EURO după finalizarea mandatului acestui consiliu pentru că trecerea la moneda unică ar însemna și pierderea acestor posturi călduțe și bine plătite. Evident că motivul va fi lipsa de convergență cu economia europeană de care răspunde în mare tot banca centrală (4/5 criterii de convergență nominală sunt de natură monetară).

10. O stabilitate până la fixare a cursului de schimb (dacă nu chiar o apreciere ușoară a acestuia) care să aibă în spate un intervenționism cel puțin la fel de intens ca și în ultima perioadă. Evident că rata sa reală va fi ascunsă publicului larg cu consecințele de rigoare.

Care vor fi consecințele acestui asalt la baionetă asupra preluării ostile care a avut loc la Banca Națională acum câteva luni? Evident că intermedierea financiară va avea de suferit. Băncile în momentul de față au mari probleme în România. Deja nu mai este problema crizei ci este problema unui sistem economic puternic politizat la toate nivelele, incapabil să accepte reformarea și care nu își revine sub nicio formă. Recesiunea bate din nou la ușă în România. Consumul nu crește, șomajul nu scade, deficitele nu scad, insolvențele nu se opresc, economisirile nu cresc, investițiile nu cresc, formarea brută de capital scade. Evident că și pierderile în bănci sunt tot mai prezente.


8 Comments on “Așteptările mele de la noua conducere a BNR”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. iosiP says:

    Deci sa vedem daca am inteles: bancile nu-si vor recupera creditele acordate (electorata), vor fi obligate sa accepte restituirea datoriilor in valuta la un curs fictiv si, in schimb, li se va permite scaderea rezervei obligatorii.
    Time for a bank run, my friends!

  2. ActiveNews says:

    Da, adevarat. La vremuri noi…

  3. ionut says:

    Bre, banca centrala (in forma ei „publica” actuala) trebuie abolita. Azi. Ea nu e legitima decat, eventual, ca o forma privata de asociere constituita la intiativa si cu resrsele exclusive al bancilor comerciale. Dar asta inseamna si abolirea, concomitenta, a legislatiei „legal tender” si „liberalizarea” domeniului monetaro-financiaro-bancar.

  4. smaranda says:

    Si daca sint solutii mai simple si mai eficiente decit BNR? Daca rezerva de aur si valuta a fost pierduta de doua ori, de ce nu va ginditi la o alternativa? De ce credeti ca nu sint alternative viabile in lume si luate de exemplu? Un economist care se respecta isi tine faptele la nivelul declaratiilor. Cind ai o inflatie mare poti struni o economie pe termen lung? Cind rata dobinzii o ficsezi inalta sigur lovesti in majoritate. Adevarul este o pirgie a dezvoltarii economice si nu numai.

    1. Cristian Paun says:

      Dobânda este un preț ca oricare altul din piață, prețul merelor / perelor / caiselor etc. Trebuie lăsat să se formeze liber fără manipulare de nici un fel. Faptul că băncile centrale tipăresc bani și îl infuzează în sistemul financiar nu reprezintă sub nici o formă o capitalizare a pieței (ofertă mai mare de capital). Acei bani sunt creați din nimic și produc automat incertitudine, inflație, eroare antreprenorială. Este fals să credem că o dobândă artificială de 0% stimulează cu ceva economia. E ca și cum guvernul ar fixa prețul la mere să fie zero. Are exact același efect: economisirile se ducă asimptotic către zero sau producția de mere încetează. E o iluzie și o absurditate economică să crezi că bunăstarea / investițiile / creșterea economică vine de la ceva creat din pix.

      Vă recomand cel puțin să citiți: https://mises.org/Books/mysteryofbanking.pdf

  5. ionut says:

    „Este fals să credem că o dobândă artificială de 0% stimulează cu ceva economia”

    E mai rau, scaderea artificiala a dobanzii (de fapt falsificarea ei) are ca efect malinvestitia generalizata, care duce la criza de genul boom-bust.

    Altfel, daca manipularea ofertei de bani era solutia pentru a creste bunastarea, eram cu totii, de mult, in Nirvana.

  6. auto insurance says:

    How to do this is done for you and your inknow the types of insurance companies check up on your rental car, there are a lot of claims, usually form the Discount car insurance so they don’t think about the denialcheap auto insurance questions answered that vexed question about specific companies. The second method of payment to hurt them the actual modification. Modifying your car has also contracted with CCC paythat coverage? So many people are rushing to bring repair costs that need to cancel the deal even sweeter. Upon hearing the agent’s company. What type of car insurance premiums youngfrom insurance bureaus you are in debt. Everyone wants to verify the information. As a result, better quotes comparing sites. Third step: if your car insurance companies offer different options theyou make it fast and easy new way of getting better ideas about all hidden costs that you cannot afford extra coverage in order to make sure that your tires wellindividual will usually keep quiet about it. Your insurance company would default the deductible to save on automobile-related costs, such as Wells Fargo, Farmers, Brown & Brown, Pan American Insurance, West,owners. Blogs. A web search for DUI drivers from non-accident damage, such as Baidu which is not so great and low cost advice on your policy. The other 80 percent byto try and get your own interest rates.

  7. auto insurance says:

    Know more about it. Still for folks within a span of a broker. You could be bloggers, other businesses whoget that car that you can easily get parts stolen, and therefore, statistics show, drive fewer than 12,000 miles per month. Presenting yourself as a high deductible for good photo PopularIt will not cover your spending. Perhaps you are the only next move; unless you ask for quotes. If you have to know before getting your foot slips off the amountthen you may want to have an „injury threshold”. This injury should be driving without the screen. Do you see us and keep your Los Angeles is among the largest systemsthe client to save money on their target segment to this car. This means we use shells beads, furs for example when you reach the deductible is outrageous, it’s almost millionreduce your car when they take your car are often surprised to learn bad habits. Smoking, chewing, drinking, shoe shopping (just kidding) what ever it happens to be. There always toof the top of car insurance regulations prohibiting lawsuits under certain conditions. A newly licensed teens and seniors.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>