Inca mai simt in nari izul delegatiei FMI care ne-a parasit zilele acestea lasandu-ne buimaci si lipsiti de orice perspectiva, dar cu promisiunea ca ne va trimite bani din strainatate cat mai curand si cu rugamintea expresa sa nu ii aruncam pe fereastra pe tot felul de cheltuieli care nu au nici o legatura cu criza.
Asemenea unei tari din lumea a treia, imediat cum am avut o mica problema (sau perspectiva sa), am alergat docili la FMI pentru a-i cere banii si „sfatul” in a iesi din criza. Incapabili sa facem planuri pe termen lung, sa avem o viziune si sa ajungem la un consens politic intern, am acceptat guvernarea straina a FMI care este o institutie foarte criticata si putin apreciata de multe cercuri politice si administrative din lumea intreaga pentru solutiile contradictorii pe care le aplica pacientilor sai:
- Reducerea cheltuielilor guvernamentale (produsa prin inghetarea salariilor in sectorul bugetar sau prin concedieri masive) slabeste capacitatea aparatului administrativ de a colecta taxe si impozite, de a administra corect banul public, de a controla modul in care se dezvolta proiectele publice etc. Cu oameni prost platiti si cu perspectiva de a fi dati afara este putin probabil ca taxele si impozitele vor fi mai bine colectate, ca vor fi depuse mai multe proiecte pentru atragerea fondurilor europene sau ca proiectele in derulare vor fi administrate si controlate corect.;
- Disciplina fiscala si echilibru bugetar: FMI vrea un deficit cat mai mic si cat mai bine tinut sub control fara insa a vedea ca in Romania se deturneaza fonduri dinspre sanatate, educatie si pensii spre proiecte mari ale statului de infrastructura (care in tarile civilizate sunt preponderent dezvoltate cu finantare privata). Toate cheltuielile din aceste sectoare (sanatate, educatie) sunt inghetate pentru a cheltui fara control si masura bani pe tot felul de fantezii ale statului. Despre ce disciplina fiscala si bugetara vorbim in acest caz numai FMI stie.
- Stabilitatea cursului de schimb: FMI da bani tarilor pentru a-si rezolva problema temporara a dezechilibrului din balanta comerciala (exporturi mai mici decat importuri) uitand ca guvernul sau orice alta institutie publica nu vor putea face mare lucru in aceasta privinta. Cursul este mentinut stabil cu banii de la fond (chiar in scadere) favorizand repartieri de profituri ale bancilor si companiilor multinationale adica accentuand si mai mult dezechilibrul balantei de plati externe pe partea de iesiri de fluxuri financiare si, in acelasi timp, favorizand importurile la preturi avantajoase comparativ cu produsele locale.
De fapt, prin prezenta sa in Romania si prin usurinta cu care arunca cu bani unui guvern prea putin ingrijorat ca va trebui sa ii dea inapoi acesti bani, FMI nu face dacat sa incurce si mai mult lucrurile prin solutiile contradictorii pe care le propune. Chiar daca FMI este un bun motiv si argument pentru a reduce din dimensiunea statului nu sunt convins ca aceasta reformare incepe de unde trebuie: se reduc spitale si scoli dar apar ministere, agentii si servicii de informatii noi (sau cel putin se dezvolta cele existente). FMI intareste STATUL si limiteaza PIATA LIBERA prin constrangerile pe care le impune iar in momentul de fata Romania are nevoie ca de aer de un mediu privat care sa isi revina cat mai rapid si sa isi continue prosperitatea sa.
Nu inteleg de ce nu ne dam seama ca FMI nu are cum sa influenteze calitatea mediului antreprenorial si de afaceri din Romania. Nu poate sa ne influenteze pe nici unul dintre noi sa ne asumam mai multe riscuri, sa renuntam la calitatea de salarial (la stat chiar) sa ne deschidem o afacere, sa depunem proiecte finantate privat sau din fonduri europene sau sa ne determine sa investim bani pe piata de capital. Aceasta este de fapt marea problema in Romania: paradoxal desi suntem apreciati drept creativi si inovativi in multe domenii nu reusim sa transformam comercial si in profit monetar ideiile pe care le avem.
Sper sa reconsideram cat mai curand relatia cu aceasta institutie care este foarte criticata in momentul de fata si care foloseste din plin „realizarile sale” din Romania (si alte tari similare) pentru a-si justifica existenta si bugetul cheltuit pentru a da lectii de economie in lumea intreaga.
No Comments on “Parfum de FeMeIe…”
You can track this conversation through its atom feed.
Claudiu Minea says:
Si fara FMI am dezvoltat spiritul antreprenorial?
Posted on 1 februarie 2010 la 1:05 pm.
camil says:
n-are rost să ne mai ascundem după deget – ne-am împrumutat la FMI ca să putem plăti pensiile și salariile, nu pentru investiții sau dezvoltare pe termen lung. astea-s concepte SF pentru guvernanții ultimilor 20 de ani
Posted on 1 februarie 2010 la 1:24 pm.
mobutu says:
Articol excelent si un blog foarte bun!
Ma bucur ca am gasit blogul acesta astfel pot renunta la bloguri care devin pe zi ce trece tot mai penibile cu e de ex http://khris.ro/
Uite si parerea „analistului” pe acelasi subiect:
http://khris.ro/index.php/02/2010/acordul-cu-fmi-si-comisia-europeana-o-afacere-excelenta-pentru-statul-roman/
Mi’e jena ca e timisorean ca si mine!
Felicitari pentru blog!
Posted on 1 februarie 2010 la 2:00 pm.
Criza economica globala - Page 314 - Computer Games Forum says:
[…] cu FMI si Comisia Europeana, o afacere excelenta pentru statul roman iata si varianta corecta: Parfum de FeMeIe… fain blog, ma bucur ca l-am gasit, renunt la chris care a devenit un manipulator […]
Posted on 1 februarie 2010 la 3:03 pm.
Perparim Demi says:
Statul „matura” lichiditatile de pe piata ca sa acopera deficitul, imprumuta de FMI cu acelas scop, nu are strategie de termen lung, de alta patre creste din alegeri la alegeri. Cine plateste ?
Mediul privat : bancile + multinationale + IMM-ri
Din acest mediu privat numai IMM-urile nu exporta profitul, dar ce pondere au in economia reala?
Cu alte civinte situatia devine grava: statul consuma bani inproductivi, bancile si multinationalele vor exporta profitul in continuare, cine mai alimenteaza piata cu bani, ca sa investim si sa iesim din criza?
Cu fondurile structurale am inteles care este treaba: nu avem capacitate administrativa si financiara, asta se vede, sunt fonduri blocate.
Tendinta : criza se va agrava, mai de parte dumnezeu cu noi. Asteptam vre-o minune?
Posted on 1 februarie 2010 la 4:46 pm.
melania coman says:
Eu am invatat ca daca faci un imprumut si mai mare ca sa acoperi un imprumut mai vechi si sa iti pastrezi stilul de viata, esti un mare bou. Nu rezolvi nimic.
Statul e o idee… Deci nu pot spune „statul romanesc e un mare bou”…
Ceea ce pot spune, dar nu o sa spun, va prindeti si dumneavoastra.
Posted on 3 februarie 2010 la 5:53 pm.
Paun Cristian says:
Pentru Melania…
Cam la ceva de genul acela m-am gandit cand am scris articolul. Ideea e ca imprumutandu-te fara sa directionezi acesti bani exact acolo unde este suferinta mai mare (in sectorul privat, antreprenoriat) statul nu face decat sa amane rezolvarea pe mai tarziu si chiar sa o agraveze mult de tot pentru ca in viitor antreprenorii vor fi impozitati si mai mult pentru ca banii aceia sa fie dati inapoi.
Posted on 4 februarie 2010 la 1:48 pm.
Paun Cristian says:
Pentru Claudiu Minea…
Nu spun ca fara FMI am dezvoltat ceva. Pot spune insa ca banii FMI nu vor avea nici un impact asupra cresterii economice pentru ca FMI nu da bani pentru dezvoltarea sectorului de afaceri… imprumuta guvernul pentru diferite nevoi, in cazul nostru pentru a plati pensii si salarii in sectorul bugetar pentru ca sa ramana bani de proiecte publice ale statului.
Cand va veni momentul sa dam banii inapoi Romania poate reintra insa intr-o recesiune puternica care va fi suportata in primul rand de bruma de antreprenori care isi mai fac veacul pe aici…
Posted on 4 februarie 2010 la 2:00 pm.
alexandru sas says:
Buna ziua
BCR a afisat onine „zestrea”
Nu inteleg BRD, TLV si BCC de ce nu o fac?
https://www.bcr.ro/sPortal/download?documentPath=bcr_ro_0785_ACTIVE%2FDownloads%2Fbunuri_imobile.pdf
http://www.executatsilit.ro/
Cu respect
Alexandru Sas
Posted on 6 februarie 2010 la 8:15 pm.
Claudiu Minea says:
Asa, si? FMI a pus cumva pistolul la capul guvernului pentru a-l obliga sa se imprumute?
Daca vreti sa gasiti un vinovat, priviti spre guvern, nu spre FMI!
Posted on 17 februarie 2010 la 7:10 pm.
Paun Cristian says:
@ Claudiu Minea
Evident că problema e strict a guvernului. Cred totuşi că e şi problema noastră pentru că nu am ştiut să reacţionăm şi am acceptat tacit o astfel de politică. Cel puţin va deveni problema noastră când va trebui să dăm înapoi aceşti bani care nu au produs prea mult în economie în afară de un profit consistent pentru Banca Naţională a României (a se vedea Raportul anual al BNR pe 2009 de curiozitate).
Posted on 17 februarie 2010 la 9:51 pm.