În România asta în care mă chinui să supravieţuiesc mă lovesc la tot pasul de tot felul de socialişti dechizaţi în liberali, care, la cea mai mică boare de idee libertariană, una-două încep să recite temele clasice anti-piaţă liberă învăţate de timpuriu pe băncile şcolii când încă se mai preda socialismul ştiinţific după manual şi cu metodă: monopolurile care agreseaza consumatorul cu nesimţirea sa, lăcomia, ticăloşia, neruşinarea şi lipsa de responsabilitate socială, lipsa de cea mai elementară etică sau lipsa de filantropie. Unii nu doar se îndoiesc de piaţa liberă aducând în discuţie astfel de teme false dar şi propovăduiesc la nesfârşit virtuţiile unui intervenţionism generalizat (în realitate falimentar şi generator de sărăcie).

Sătul să tot combat cu argumente logice şi teoretice (economice în cea mai mare parte) m-am gândit să răspund în alt mod la următoarele întrebări existenţiale: Cât de liberală este România actuală? Cât de angrenată este România în piaţa liberă şi în capitalismul autentic? Cât de mult s-a îndepărtat România de socialism? 

    Miliarde USD
NR Companie CA Profit Active Valoare piaţă
1 Wal-Mart Stores (SUA) 408,2 14,3 170,7 205,4
2 Royal Dutch Shell (NED) 278,2 12,5 287,6 168,6
3 ExxonMobil (USA) 275,6 19,3 233,3 308,8
4 BP (UK) 239,3 16,6 235,5 167,1
5 Toyota Motor (JAP) 210,8 -4,5 292,7 127,1
6 Sinopec-China Petroleum (CHI) 208,5 4,4 110,7 130,1
7 ING Group (NED) 167,5 -1,3 1667,6 35,5
8 Total (FRA) 160,7 12,1 183,3 131,8
9 Chevron (USA) 159,3 10,5 164,6 146,2
10 PetroChina (CHI) 157,2 16,8 175,0 333,8
11 General Electric (USA) 156,8 11,0 781,8 169,7
12 Bank of America (USA) 150,5 6,3 2223,3 167,6
13 Axa Group (FRA) 145,9 5,17 1016,7 46,02
14 Conoco Phillips (SUA) 136,0 4,86 152,59 72,72
15 Allianz (GER) 130,1 6,16 834,04 52,74
TOTAL 2984,4 134,2 8529,4 2263,2

În tabelul de mai sus puteţi consulta situaţia în Top 15 Companii din lume pe următorii indicatori: cifră de afaceri (CA), profit, active şi valoare de piaţă pentru anul care a trecut 2010.

România (o ţară cu 22 milioane locuitori) a înregistrat în 2010 un Produs Intern Brut de 122 miliarde Euro, echivalentul în dolari fiind de 161,6 miliarde USD.

  CA Active Valoare piaţă
TOTAL / PIB România 18,5 52,8 14,0

Un calcul simplu prin care am împărţit totalul înregistrat de cele 15 companii privind CA, Active şi Valoarea de piaţă arată un rezultat de-a dreptul dramatic: cele 15 companii realizează o cifră de afaceri de aproape 19 ori mai mare decât PIB-ul anual al României sau au active de 53 de ori mai mari decât produce anual ţara noastră (adică ne-ar trebui 53 de ani să ajungem la acumulările lor de acum). Aceste 15 companii private fac cât 20 de Românii luate la un loc cu tot ce înseamnă spaţiu şi populaţie.

Ce îmi spun mie aceste date? Nimic mai mult decât faptul că noi nu ne-am îndepărtat foarte mult de socialism în 20 de ani de „piaţă liberă” în stil românesc, că nu am fost niciodată interesaţi să sancţionăm pe acei politicieni care ne mint şi ne fură votul promiţându-ne prosperitate, bunăstare şi creare de locuri de muncă. România este în afara a tot ce înseamnă piaţă liberă şi nu a gustat decât foarte puţin din virtuţiile acesteia. Neavând niciodată libertatea absolut necesară prosperităţii, românii nu ştiu ce înseamnă aceasta şi nici nu luptă pentru a o avea. Cum pot fi atrase astfel de afaceri în România? În nici un caz prin corupţia, birocraţia şi controlul pe care îl rafinează socialiştii actuali. În nici un caz prin hoţia, etatismul, fiscalitatea, atitudinea anti-piaţă şi anti-libertate economică de care a dat dovadă orice lider din această ţară. Această mlaştină socialistă în care ne târâm cu toţii ne va trage în cele din urmă la fund. Cei care se vor salva vor fi întotdeauna toţi aceşti socialişti care ne-au împins în ea. 


No Comments on “15 companii cât 20 de Românii”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. Uxbal says:

    Corect doar ca asta nu demonstreaza decit ca democratia e mai mult socialista decit capitalista. Cind Romania va fi condusa precum o companie (cu indicatori de perfirmanta, cu managentul performantei, cu regulament de ordine interioara, cu obiective SMART, cu o ierarhie eficienta, cu manageri numiti pe criterii de competenta si nu alesi de multimea salariatilor, poate atunci va fi si PIB-ul nostru la un nivel competent.

  2. Paun Cristian says:

    @ Uxbal

    Vezi cum spuneam… Romania nu ar trebui condusa nicicum. Ar trebui lasata de capul ei putin mai mult, cu mai putine impozite si bariere. Nu poti impune criterii private intr-o institutie publica ignorand proprietatea privata. Introduci degeaba astfel de indicatori de „performanta” care nu isi vor produce efectele.

    Clasica iluzie a socialistilor ca tara nu e bine condusa, ca liderii sunt hoti sau idioti si ca daca ii schimbam va fi mai bine, ca administratorii publici ar trebui platiti ca in privat sau ca lipsesc criterii de eficienta sau performanta pe care, daca le imprumutam din privat, schimbam lucrurile. FALS! Solutia e sa lasam proprietatea privata si piata sa actioneze LIBER in economie.

  3. i-conomics says:

    Cristi „Romania nu ar trebui condusa nicicum. Ar trebui lasata de capul ei putin mai mult, cu mai putine impozite si bariere”…. complet de acord!

  4. Muad Dib says:

    O sa fiu putin offtopic, dar trebuie sa atrag atentia urmatorului fapt:
    Romania e singura tara in care se plateste impozit la o taxa. Taxa este Rovigneta, respectiv o taxa de drum, din care se presupune ca guvernul ne ofera noua drumuri iar impozitul aplicat este TVA (care mai este si 24 %). Astfel se incalca un principiu fundamental al fiscalitatii, si anume ca nu se aplica taxe la impozite sau impozite la taxe.

    Sunt un cititor fidel si astept cu nerabdare si urmatoarele posturi ale dumneavoastra.

  5. Mihail Brinzea says:

    Domnule Profesor,

    Acumularea de capital, raportul pozitiv active / pasive si capacitatea de a genera profit … sunt cele trei spaime ale actualei „eterne” clase politice.

    Odata intamplate pozitia acestei clase politice va fi in pericol. De ce credeti ca la creditele masive ale Bancorex a avut acces numai nivelul superior al retelei vechilor comunisti? Si nici asta nu ar fi fost o problema … problema e ca ei nu au stiut sa faca performante acele credite, sa le introduca in economia reala. Le-au folosit in parte pentru consum si in parte pentru a spoi afaceri de mucava.

    In continuare, cele trei spaime si le vor trata nu la psihoterapeut cum e normal ci tot public prin impozite ne-economice, gen impozitul progresiv, impozitul exponential pe acumulari de resurse – active (pregatesc acum unul pe acumularea de terenuri care va genera intre altele diminuarea valorii de piata a acestora), etc.

    Pentru Guvernul B zero C a existat si o a parta spaima: aceea ca unii vor supravietuii chiar pe criza si le-a trantit un impozit forfetar de i-a bagat la cimitirul de agenti economici mici.

    Economia Romaniei e condusa de spaimele lor. Mintea lor nu va accepta niciodata ca o firma privata va avea in varful pixului mai mult disponibil decat sectorul public, hartuit si inrobit de ei politicienii. Si daca se ridica unu, doi vor pune pe ei: fie fiscul, fie alte institutii special fondate pentru a face presiune asupra antreprenorilor, fie clanurile de interlopi, pe care le controleaza politic, si care vor jecmani antreprenorul pretinzand taxa de protectie.

    Problema e ca actuala clasa politica nu se va putea reinnoi in cadrul partidelor care fiinteaza acum … fiindca batranii diavoli au o tehnica speciala de a contamina cu spaimele lor pe orice nou venit … chiar daca ar fi fost studentul Dumneavoastra.

    Va trebui sa gasim totusi o solutie …

  6. Paun Cristian says:

    @ Muad Dib

    Mai e o taxa care se aplica tot la o taxa: TVA aplicat la acciza pe care o platim la fiecare litru de carburant.

    O alta taxa este pur si simplu faptul ca banii pe care ii platesc prin acciza la carburant sau taxa de drum trebuie sa se duca in drumuri BUNE. Cand ele nu se duc acolo inseamna ca mi se aplica o taxa la o taxa.

    O alta taxa in cascada este CASS platit din TOATE colaborarile de munca pe care le ai.

    In Romania, in general, sistemul de taxe este unul aberant.

  7. Paun Cristian says:

    @ Mihail

    De acord cu tot din mesaj. Nu avem o solutie sperand la o clasa de politicieni virtuasa. Atunci singura solutie este sa luptam pentru a micsora puterea lor in economie, puterea lor de decizie economica.

    Sa le lasam cat mai putine jucarii pe mana!

  8. cornel says:

    Daca am fi trait in Andorra (ca tot au ei cam acelasi steag), am fi putut spune ca cele 15 companii produc intr-un an de 800 de ori mai mult si ca ne-ar trebui peste 2000 de ani ca sa ajungem la acumularile lor de acum.

    Asadar: care este legatura dintre tabel si intrebarile existentiale ?

    Tabelul nu spune altceva decat ca exista companii atat de mari, incat cifra lor medie de afaceri este mai mare decat PIB-ul a mai bine de 2/3 din tarile lumii, oricat de socialiste sau capitaliste ar fi aceste tari.

    In privinta activelor, comparatia este cu atat mai irelevanta – ar trebui sa vedem mai intai care este activul net, pentru ca este posibil ca la unele dintre ele activul net sa fie mult mai mic decat valoarea activelor totale; in al doilea rand, este total ilogic sa comparam PIB-ul cu activul, am putea eventual compara activul lor cu ceea ce se numeste „avutia nationala” a Romaniei.

    In schimb, se poate trage o concluzie interesanta din tabel: cu 3 exceptii, companiile respective activeaza fie in petrol & gaze, fie in servicii financiare. Ceea ce spune foarte multe despre lumea in care traim.

  9. Paun Cristian says:

    @ cornel

    PIB-ul asa cum este definit el in teoria neoclasica este format din:

    Consum = ce cumpara populatia adica ce vand companiile catre populatie adica cifra de afaceri a companiilor romanesti catre populatie

    Investitii = ce se cumpara sub forma de bunuri de capital care se cumpara tot de la companii care furnizeaza asa ceva adica tot cifra de afaceri a companiilor romanesti catre companii

    Cheltuieli guvernamentale = ce cumpara Guvernul de la companii private adica tot cifra de afaceri

    Export = ce vand companiile pe pietele externe adica tot cifra de afaceri

    Importul se scade pentru ca este cifra de afaceri a altora facuta in tara noastra.

    Eu cred ca putem asa in mare sa facem o comparatie buna intre cifra de afaceri a acestor companii (adica ce vand ele pietei) si PIB-ul Romaniei.

    Problema cu Andorra nu e diferita: foarte putini oameni (cam cat intr-o singura companie prezentata de mine) obtin un PIB cat al Romaniei.

  10. cornel says:

    Bineinteles ca putem compara cifra de afaceri a unei companii cu PIB-ul unei tari, intrebarea este cat de relevanta este comparatia si ce concluzii putem trage de aici, atata timp cat:

    1. cam jumatate din tarile europene au un PIB mai mic decat cifra de afaceri a celei mai mici dintre aceste companii,

    2. raportandu-ne la cifra de afaceri pe angajat (respectiv PIB/salariat), gasim discrepante mai mari intre Total si Wal-Mart decat intre Wal-Mart si Romania.

    Dupa parerea mea, nu putem trage niciuna din concluziile din articol dintr-o astfel de comparatie.

    Mai mult, si comparatia intre PIB-ul diverselor tari trebuie luata nuantat: de exemplu, 1 mp construit se vinde la Paris cam de 7 ori mai scump decat in Bucuresti, deci un dezvoltator imobiliar parizian va avea, la acelasi volum construit si vandut, o cifra de afaceri de 7 ori mai mare. Ca sa nu mai spun ca exista in continuare loc de scadere a preturilor in Romania, atata timp cat companii ca Lafarge opereaza cu rate ale profitului brut de 35-40%.

    In privinta Andorrei, nu inteleg ce vreti sa spuneti – dupa datele Bancii Mondiale, in 2009 Andorra a avut un PIB de 3,7 mld USD.

  11. Paun Cristian says:

    @ cornel

    Eu pot trage o concluzie: o mana de oameni, inzecit mai putini decat 22 milioane locuitori, vand pietei libere inzecit mai mult.

    Simplu!

    Tinuti fiind prea mult departe de lumea asta globala a afacerilor prin tot felul de bariere institutionale si fiscale, Romania nu este absolut deloc conectata la piata. Ne complacem intr-un fel de capitalism de stat in care amestecam lucrurile: firmele de stat le vrem conduse de un management privat iar pe cele private le controlam si le fiscalizam pana nu mai stiu de ele. Rezultatul: o tara intreaga nu reuseste sa produca si sa vanda pietei cat o mana de companii. Si atentie (ca ati facut comentariul ca jumatate din tarile Europei nu reusesc nici ele sa faca acest lucru)! Romania nu este o tara mica. Probabil, ca sa intelegeti mai bine, ar fi trebuit sa impart PIB-ul la numarul de locuitori si CA la numarul de angajati. E simplu!

    Nici altora nu le spune nimic astfel de calcule si uitați unde ne-au adus. Piața liberă și economia privată în România NU EXISTĂ dacă facem o simplă comparație globală! Suntem prea mici în tot ce facem!

    Legat de Andorra: împărțiți PIB-ul pe cap de locuitor și comparați-l cu al României.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>