Pe zi ce trece actualii guvernanţi îşi dau arama pe faţă şi scot la iveală modul lor de a gândi funcţionarea economiei. Atunci când am ieşit oficial din comunism prin sacrificiul unor oameni de ispravă, am crezut cu toţii că abuzurile, atentatele la proprietatea noastră în numele interesului naţional sau intervenţia planificatorului central în economie vor dispărea. Din păcate nu a fost aşa.

România a intrat rapid pe mâna unor oameni formaţi la şcolile de gândire socialistă, oameni cu vederi puternic de stânga, ascunşi sub mantia liberalismului, incapabili să observe virtuţiile sau avantajele absolute ale pieţei libere, competiţiei şi libertăţii economice. România a continuat să fie condusă şi administrată de un sistem de stat împovărător, corupt şi birocrat. Indiferent de cine s-a succedat la putere în România, măsurile aplicate cu precădere au fost cele de stânga. Atunci când PNL a venit la putere, nu a putut rezista fără sprijinul PSD, fapt pentru care a continuat politica de ajutoare sociale împărţite fără discernământ (o politică ce numai de dreapta nu este). PDL a schimbat şi ea optica dar tot într-o direcţie socialistă: proiectele statului dezvoltate din banii publici. De fapt o hoţie fără margini pentru care acum ne împrumutăm la nesfârşit multiplicând o datorie pe care o vor plăti generaţiile viitoare. O hoţie prin care cei mulţi sărăcesc pe zi ce trece pentru a îmbogăţi o clasă de privilegiaţi care la momentul oportun au ştiut cum şi cu cât să cumpere voturile românilor.

Nici una dintre guvernările de până acum nu a avut curajul unor măsuri de dreapta autentice şi care să vizeze privatizarea integrală a sistemului de educaţie (cel superior şi cel liceal), privatizarea integrală a sistemului de sănătate (spitale şi clinici). Toate guvernările au continuat să împartă pomeni electorale, să gândească pe termen scurt şi să pună în prim plan interesul de grup şi nu interesul naţional pe termen lung. S-a ajuns la o calitate precară a tuturor serviciilor publice care ameninţă siguranţa fiecăruia dintre noi.

Falimentul pe care îl cunoaşte România în zilele noastre este acelaşi faliment a sistemului socialist din 1989. Este falimentul unei generaţii incapabile să se rupă de viziunea comunistă, cu o teamă extraordinară de tot ce înseamnă competiţie şi piaţă liberă. Este falimentul unei generaţii interesată exclusiv de prosperitate pe spinarea statului şi în detrimentul iniţiativei private. Disoluţia care ne paşte în momentul de faţă este consecinţa lipsei de reforme reale în sistemul public, a lipsei de viziune şi a lipsei de sprijin real şi concret pentru iniţiativa privată. S-a ajuns până la situaţia stupidă în care guvernul apără o măsură de stânga (politicile statului de investiţii) prin anularea unei alte politici de stânga dusă anterior (asistenţa socială mult prea mare faţă de resursele existente). În disperata lor căutare de fonduri pentru a fi distribuite discreţionar către prietenii lor, guvernanţii actuali invocă siguranţa naţională, pierderea de suveranitate sau pacea socială încercând să vâre pe gât pensionarilor măsura tăierii veniturilor lor. Grija pentru siguranţa naţională a actualilor guvernanţi seamănă înspăimântător cu grija comuniştilor din 1989 faţă de evenimentele de la Timişoara.

România se află acum în pragul falimentului pentru că nu a ieşit încă din socialism şi totalitarism, pentru că statul asistenţial nu îi poate ajuta niciodată pe toţi şi pentru că distribuirea de resurse se face întotdeauna viciind proprietatea şi bunăstarea unora. Statul Socialist România nu poate avea în acelaşi timp şi proiecte foarte profitabile pentru fericiţii câştigători de licitaţii şi pensii şi salarii bugetare mulţumitoare. Deşi tăierea salariilor în sectorul public pare a fi o măsură de dreapta ea nu este nicidecum aşa, fondurile recuperate fiind direcţionate strict către acoliţii statului (beneficiarii de proiecte publice). Tăierea de salarii din sectorul bugetar trebuie să înspăimânte pe toată lumea şi nu să fie motiv de vrajbă: cu salarii mai mici bugetarii din familie vor pune presiune pe cei angajaţi în privat, va scădea consumul şi se va încetini creşterea economică, va scădea radical calitatea serviciilor publice. Înainte de a distruge sectorul public trebuiau create premisele unui sector privat puternic, capabil să preia o bună parte din aceste servicii (aici mă refer la cel de sănătate şi cel educaţional).

Pe termen lung această măsură de tăiere a salariilor bugetarilor poate fi benefică pentru sectorul privat pentru că îi va îndemna pe unii să renunţe la calitatea de salariat la stat şi să îşi deschidă o afacere. E puţin probabil că se va întâmpla acest lucru dată fiind implicarea masivă statului în economie (toţi sunt cu ochii pe contracte cu statul mult mai profitabile decât cele oferite de piaţa liberă). Cu o piaţă liberă ce nu poate oferi „exemplele de succes” pe care le oferă statul împreună cu cei pe care îi protejează şi cărora le oferă contracte grase, nimeni nu poate fi atras să îşi deschidă o afacere.

Încetul cu încetul, această economie paralizează sub influenţa malefică a statului şi se îndreaptă către un socialism „luminos” de care am încercat să scăpăm şi nu am reuşit. Piaţa liberă este tot mai departe de noi, libertatea şi existenţa noastră este tot mai restrânsă şi sufocată. Statul prin acţiunile sale elimină tot ceea ce este bun, creativ, innovativ şi de valoare şi pune în schimb impostură, hoţie, corupţie, minciună, bârfă şi luptă de clasă. Păcat de timpul pierdut, de visele irosite, de efortul de a rezista şi de încăpăţânarea de a nu pleca.

România este ţara în care dacă vrei mai multă libertate eşti văzut ca un nebun, un lunatic, un neînţeles şi un anarhist. Este ţara în care frica de prea multă libertate domină sufletele multora dintre noi. Iar spaima de piaţa liberă şi competiţie atinge cote alarmante. Faptul că avem libertate de exprimare, avem libertate de opinie şi că putem să vedem zeci de canale TV nu înseamnă că am atins şi libertatea economică. Din punct de vedere economic am rămas înglodaţi în SOCIALISM.


No Comments on “Spre socialism cu toate motoarele inainte!”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. Alexandra says:

    „Falimentul pe care îl cunoaşte România în zilele noastre este acelaşi faliment a sistemului socialist din 1989” – nici ca poti gresi mai tare. Falimentul de azi nu este nici pe de parte asemanator cu situatia din 1989. Departe de mine sa ridic osanale sistemului „de dinainte” dar nu poti compara Romania de azi cu cea in care tara nu avea datorie externa, dar avea export, avea industrie, agricultura si avea contracte internatoinale (de pescadoarele Polar mai stie cineva ceva?). Avea politica sociala, securitate nationala. Este adevarat ca avea si niste minusuri puternice. Dar oricum, nu poti compara. Din perspectiva capitalista/globalizare/libertate/piata libera etc. nu poti compara merele cu cotoarele lor. Si cotoarele sunt acum (chiar daca merele erau padurete!). Vrei comparatii? 300.000 someri (1990) vs. peste 800.000 (candva in 2010!). La fel vorbim de pensionari: 5525 mii vs 3679 mii, total populatie ocupata: 10840 mii vs. 7880 mii (din care total salariati: 8156 mii vs. 4550 mii). Cam asta daca vorbesti in cifre despre forta de munca si despre contributiile sociale (pensii si cotizanti sa sistemul de pensii) despre care se face atata tam-tam.
    Si lista poate continua la nesfarsit …
    Daca stai si analizezi la rece ceea ce se intampla astazi, in intreg compleul economico-politic, ai sa vezi cat de tare gresesti cand numesti viata noastra ca facand parte dintr-n „socialism luminos”. Asta era Iugoslavia lui Tito. Romania cetateanului Basescu nu este asta. Romania de azi este oglinda tuturor deprinderilor noastre, adoptate de buna-voie de-a lungul timpului de la toate influentele etnice: tatari, greci, turci etc. Adica minciuna, furt, minciuna, smecherie, facutul banului cat mai usor cu cat mai multa munca, „merge si asa” etc. Dar nu ne putem opri aici. In conditiile in care puterea nu mai este impartita in 4, ca intr-o societate cat de cat democratica, ci se afla in mainile unui singur om, putem spune ca este DICTATURA. Si in conditiile in care puterea, sau acel om ia decizii de o asemenea anvergura cu o asemenea nonsalanta, prin care sunt condamnate la moarte anumite segmente de populatie, putem spune oare ca este fascism? sau gaseste tu o incadrare mai buna, ca mie nu-mi prea vine nici una in minte. Pana si China, in sistemul ei comunist, a pus pret macar pe cultura (la noi, sa omoram profesorii, iar cartea costa de nu poti s-o cumperi, manelele rasuna pretutindeni si filmele produse sunt despre o anume etnie sau despre puscariasi).
    Mai mult, nu sunt foarte convinsa ca am incercat cu adevarat sa scapam de aceasta „grea mostenire”. Ce am facut pentru asta? Nimic. Am stat si am purtat discutii pe la colturi si atata. Am vorbit ca sa nu suparam pe nimeni, mereu in dodii (ca daca ne aude cineva?!). Unde este tineretul care ar trebui s afie primul care lupta? Sa ne fie rusine…Pensionarii se leaga cu lanturi de copaci, iar noi stam comod la TV si fumam o tigare…
    Somn usor, Romania!

  2. daniel cazangiu says:

    felicitari! excelent articol!

    ultima speranta este ca, traind din ce in ce mai greu, se mai poate trezi opinia publica din somnul socialist, macar in al 12 lea ceas. sau poate ca nu, si ca acest popor chiar isi merita soarta si nivelul de trai scazut.

  3. Paun Cristian says:

    @ Alexandra

    Asa e… e mai mult decat socialism. Ne-am întors de unde am plecat.

  4. melania says:

    eu sunt curioasa cati angajati ai statului primesc contributii de la privati, intru rezolvarea unor mici si triviale chestii…
    cre’ ca multi…
    de-aia personajul meu preferat din istorie e Tepes…
    ok, so, we’re back to square 1 – ce solutii avem?

    M

  5. Spre Socialism Cu Toate Motoarele Nainte! – Cristian Paun says:

    […] i poate ajuta niciodat pe toi i pentru c distribuirea de resurse se face ntotdeauna viciind …Continue Reading… var a2a_config = a2a_config || {}; a2a_localize = { Share: „Share”, Save: „Save”, Subscribe: […]

  6. Petre says:

    Solutia este statul minimalist, a la Ayn Rand… dar nu chiar.
    Practic romania trebuie sa reduca la minimum minimorum situatia in care o persoana poate decide dupa bunul plac citi bani sa ia de la alte persoane si cum sa cheltuiasca acesti bani. Natia noastra are coruptia inradacinata de sute de ani.. cel putin de la veacurile fanariote… banii obtinuti prin munca trebuie sa fie lasati in proportie covarsitoare celui care ii produce, cine nu are initativa si nu munceste sa traiasca ca atare… sa nu mai avem investitii ale statului la preturi de paru ori mai mari… ca sa nu mai spun investitii care nu sunt investitii ci bani aruncati pe geam.. multe din ele neavind nici o viabilitate economica!

  7. cristian dogaru says:

    mda, e infierat socialismul pornindu-se de la experienta anterioara…sunt glorificate pietele…de parca supraiandatorarea natiunilor, companiilor si persoanelor fizice din vest, unde caitalismul n-a fost alterat, e un ljucru bun, de parca nu s-ar afla asta la originea crizei actuale….de dragul proprietatii neingradite si a veniturilor taxate modic am ajuns sa nu dormim noaptea de grija bancilor….mi se pare de doua ori mai bun socialismul suedez decat distatul pietelor manipulabile din SUA, UK si pe unde or mai fi…ma rog, cand esti membru PNL vezi altfel lucrurile….la fel cand iti castigi o paine din predarea nobilelor principii capitaliste….

  8. Paun Cristian says:

    @ cristian dogaru

    1. Nu sunt membru PNL şi al nici unui alt partid.

    2. Cand eşti sărac, comod, incapabil să vândă ceva pieţei libere normal că îţi convine socialismul suedez (unui român, potenţial emigrant s-ar putea să îi convină de minune sistemul socialist suedez). Atunci când te chinui să vinzi ceva pieţei libere, să creezi ceva şi vezi că din ceea ce câştigi cea mai mare parte se duce către cei care iubesc socialismul s-ar putea să nu îţi mai convină atât de mult socialismul. Atunci când vezi că te chinui de dimineaţa până seara să scoţi un ban şi din piatră seacă şi alţii din jurul tău doar clipesc din ochi şi primesc o pleaşcă de proiect de la stat în care câştigă înzecit e normal să iubeşti socialismul.

    Nu părerea socialiştilor contează în acest caz. Socialiştii sunt cei neputincioşi, slabi, incapabili de ceva care salivează după proiectele statului sau după asistenţa socială. E uşor să vorbeşti despre hoţie şi să îţi şi placă atunci când faci parte din tagma hoţilor.

  9. cristian dogaru says:

    capitalismul ultimelor 2 decenii a adancit prapastia dintre bogati si saraci…sigur, saracii si-au permis niste…credite care sa le intretina iluziile…acum, cand veniturile le scad, dispar iluziile…nu sunt vocatul proprietatii de stat (exceptand domeniile strategice) dar e nevoie de impozitare draconica a veniturilor mari, a profiturilor nesimtite….si nu cred ca asta va descuraja munca, doar munca pentru acumulare irationala…

  10. Petre says:

    Tovarase Dogaru…. GRESESTI de la A la Z!!!!
    Margaret Thatcher spunea si pe drept cuvint ca socialism works until you run out of somone else’s momey… asta s-a intimplat in vest, in grecia, si acum in romania… statele care permit omului ce munceste ca angajat sa cumpere maxim 30% din ceea ce produce, restul find taxe, acize, si alte impozite este un stat profud si exterminatoriu socialst. Singurul lucru care difera de socialismul comunist este pseodul drept la libertate de exprimare si la proprietate plus activitati economice distincte de ale statului. Economia mondiala fails din cauza a prea mult socialism nu din cauza capitalismului.
    Principala buba a sistemului bancar mondial este socialismul… este comunismul bancar central, prin care valoarea si cantitatea banului este controlata centralizat si la bunul plac unor oligarhi socialisto comunisti mondiali! Daca cantitatea de bani ar fi fixa asa cum ar trebui sa fie, iar valoarea acesteia, dobinda de referinta ar fi fost lasata sa fie decisa de piata.. liber prin cerere si oferta.. crizele bancare actuale nu ar mai fi existat…

    Tot socialismul este vinovat si pentru toate produsele toxsice ce acuma sunt falimentare… criza de unde a pornit.. de la crearea de catre state a tot felul de metode de a oferi votantului de rind a mitei electorale… programe gen prima casa… programe de sorginte comunisto socialiste.. de dat cuiva ceva gratis din munca altuia… Fan and Fred ce sunt? Asta a creat dezechilibre imense.. a creat bula imobiliara care apoi a cazut si acum avem general contagion.. la mai toate domeniile financiare…

    la noi in romania socialismul este de vina ca traim prost… avem perpetu la guvernare cretinoizi (ori agenti de influenta straini).. ce perpetuu baga votantului oaie behaitoare de rind tot felul de momeli gratuite.. de la butelii, la pensii la salarii mai mari de cit ar trebui… toate din bani cui… tot din banii oilor.. apoi din bani imprumutati pe care tot turmele de oi trebuie sa le plateasca zeci de ani de acuma inainte.. tot capitalul industrial bun – rau facut pe vremea lui ceausescu a fost mincat de rugina inflatiei… cauzata de cine.. tot de masuri socialiste… bani gratis nu au putut sa vina de cit din tiparntia economistului centralizat Mugurel….! Citeste tovarse Dgaru comentarii scrise de mine in articole anterioare.. si poate o sa intelegi de ce romanul are salariu de 10 ori mai mic ca un german.. de ce avem productivitate scazuta….

    Daca tu si alti daldetine spalati pe creer de gloriosul socialsm sovietic mai imbuibati mintea individului de rind cu astfel de ineptii VIITOR SUMBRU TARA NOASTRA ARE!!!!

  11. Petre says:

    Tovarse Dogaru…. spui „capitalismul ultimelor 2 decenii a adancit prapastia dintre bogati si saraci”… atita intelegi tu din ultimii 20 de ani in romania… noi in romania am avut CAPITALISM??? HA HA HA HA HA!!!!! Am avut SOCIALISM FEUDAL! Foarte putine cazuri de capitalism a existat… foarte putine cazuri… marii bogati ai romaniei sunt LIDERII PARTIDELOR COMUNISTE.. (PSD + PNL + PDL + UDMR + PRM… am mai scapat ceva?.. toate acestea au lideri comunisti in conducerea lor..) toate aceste partide au aplicat masuri socialiste.. luat de la cei care muncesc cit mai mult.. o parte dat la cei care nu muncesc dar voteaza si restul pentru buzunare….

    mai spui „e nevoie de impozitare draconica a veniturilor mari, a profiturilor nesimtite”…. ce e aia profit nesimptit? DE CE DACA EU MUNCESC SA ITI DFAU TIE DIN MUNCA MEA STA STAI LA BERE PE FOTOLIU TOATA ZIUA SI SA URMARESTE PE TV TELENOVELE, MECIURI SI MANELE..? DE CE? de ce un taran care munceste 16 ore pe zi cu munta inteligenta si daruire sa dea din bani lui pentru servicii gratuite altuia care munceste in sila doar 4 ore.. de ce?
    nu fa confuzie intre furturile comunistilor care ne conduc si profituri.. da furturile trebuiesc taxate 200%… dar nu si profiturile corecte si legale indiferent cit de nesimtit de mari sunt…

    Daca impozitezi draconic profiturile mari, de unde acumulare de capital pentru efectuarea de investitii, de unde oameni cu initiativa creativitate si curaj sa mai aibe bani sa deschida firme in care sa angajeze oameni carora sa le dea salarii si cu care sa produca bunuri si servicii pentru consum intern si extern? DE UNDE mai COMUNISTULE??? GINDRE SCHZOFRENIDBOLSEVICA de tipul „omoriti pe cei care cistiga mult” ne va aduce pe toti la sapa de lemn AD LITERAM!

    CRISTIAN: nu cenzura libajul ce il poti considera tendentios… idei pro furt si pro incalcarea drepturilor omului exprimate de Tovarasul Dogaru sunt infinit mai daunatoare si insultatoare… meritind un raspuns pe masura….

  12. Perparim Demi says:

    Se repeta istoria. Revin ideile cu alta forma, cu alt limbaj. Ne invartim, ne invartim continuu.
    Prieteni, la capitalism se munceste, la socialism se mananca gratis, la capitalism se castiga, la socialism se fura. Am devenit o societata atrofiata, plina de Profesori si vorbitori.
    In 2009, eu am ratat cu un proiect POSCCE 212 si stiu dece. Nu am acceptat sa dau unde trebuie. Acum culeg rezultatul. Nu fac parte din sistem, nici nu sunt membru de partid, am nimerit unde nu trebuie.
    Pregatesc bagajele, pina Romania gaseste calea incotro, stanga-dreapta, ma duc, poate mai am o sansa altundeva.

  13. John Galt says:

    @ Dogaru: „nu sunt avocatul proprietatii de stat (exceptand domeniile strategice) dar e nevoie de impozitare draconica a veniturilor mari, a profiturilor nesimtite….”

    Serios?

    Monopolul statului (in energie, sa zicem), fiind ceva.. bun. Nu?

    🙂

  14. AristotelCostel says:

    Gerald Celente of Trend Forecasters: capitalism is dead in America. And it’s not socialism, like all these people are yelling about. The merger of state and corporate powers, by definition, according to someone who knew the definition really well, is called fascism. That’s what Mussolini called it. Fascism has come to America.

    In Romania avem… parte de o imbinare perfecta intre capitalul strain, cvasimonopoluri si… stat… bomboana pe tort fiind guvernantii care presteaza activitati de… „bisnit”, in general, cu „statul”. 😛

  15. cristian dogaru says:

    @john galt: privatizarea petrom a fost ceva bun, a bcr poate? de frica unui management necinstit si neperformant am privaqtizat forever profiturile…managementul se poate schimba la un moment dat, indiferent cat a furat pana atunci, poate da chiar socoteala pentru asta…petrom nu se mai intoarce…asa cum nici cfr marfa nu va veni inapoi cand petrolul va fi pe sfarsite iar transportul se va face pe cale ferata….ma rog, in ceea ce priveste injuraturile de mai sus, parca liberaloizii avea manere domne..parca i-am atins la mi sunt cei care platesc toate taxele si impozitele la sumele integrale incasate, cei 16% amarati, ci au tot felul de invarteli prin care isi diminueazaa cat pot sumele declarate fata de castigurile reale…asa am avut si bulele specualtive din ultimii ani…niste indivizi vazuti cu ceva bani in plus din cota unica s-au gandit ca balul va dura la infinit si s-au napustit asupra cererii si creditului…ghinion.

  16. Alexandra says:

    @ domnului Cristian Dogaru
    Privatizarea Petrom? BCR? Asta sa insemne privatizarea profiturilor in acceptiunea dvs? Tin sa va aduc in atentie, cu tot respectul, ca PPM si de atunci incoace a reprezentat o privatizare de sub 40% a statului. Deci mai e loc. Privatizarea profiturilor? Sau preluarea (pe nimic- pentru stat) pe bani grei (din comision perceput)…Profiturile de care vorbiti dumneavoastra apartineau unui sistem centralizat. Nu poate fi introdus in discutie acum, este o tema mult lrea larga…
    Chiar daca Petre a fost un pic mai vehement, are extrem de multa dreptate. Nu este nimeni de vina pentru ca lumea s-a aruncat sa ia credite peste credite.
    Daca ar treui sa invinovatiti pe cineva (si eu asta fac – aici, Cristi, nu sunt de acord cu tine. N-ai inteles ce spuneam mai devreme – nu „ne-am intors de unde am plecat” ci am cazut mai jos, orbiti de spoiala „capitalismului”) ar trebio sa ininovatiti acele persoane care -au mintit si v-au manipulat in cea mai ordinara modalitate. Poporul (si dumneavoastra faceti parte cu onoare din el) a fost pastrat la o limita foarte joasa de cunostiinte si informatie. As putea sa va bag aici chestii din acelea cu adverse selection, moral hazard, dar nu este cazul Primul si unicul lucru care mai poate schimba ceva este ca noi toti sa ne dam seama, INTR-UN FINAL unde ne pozitionam ca natie – si asta ar insemna sa scoatem capul din nisip. Sa ne batem cu pumnul in piept si sa spunem cat muncim noi (unii stau, unii sunt bogati…) sau cat fura altii (deh, privatizarile…) ar folosi la ceva? Impozitarea celor bogati? Adica vorbiti despre impozitul progresiv, nu? Va deranjeaza ca eu castig (sa spunem, de amorul discutiei) ca am un salariu mai mare decat al dumneavoastra? Poate ca il merit, poate ca nu, dar poate ca 16% ai mei, varsati pe drept la stat, inseamna mai mult decat cei ai dvs. Iar vremea haiduciei a trecut. Va legati de chestii minore pentru a justifica masuri socialiste, precum impozitul progresiv. Fundamentarea acestuia nu trebuie sa se bazeze nici pe haiducie (sa luam de la bogati) si nici pe imbecilism (ca au luat credite mai multe decat trebuia, iar acum nu au ce sa manance). Problema furtului si a raptului si a miniunii (in traducere de evaziune fiscala) trebuie sa se rezolve cu puscaria si nu cu impozitul progresiv.
    Si sa va mai spun un lucru „acum, cand veniturile le scad, dispar iluziile…” – dispar iluziile altcuiva, nu ale cui trebuie – ati vazut cifrele cu emigrarea?
    Imi pare rau sa o spun, dar constat, in fiecare zi, ca poate o parte din vina, pentru starea de inconstienta a populatiei, o poarta profesorii, cercetatorii, „academistii” pentru ca in tot acest timp nu au avut nici cea mai mica intentie sa formeze macar un mic procent de gandire eonomico-politica sanatoasa. Din pacate, s-au complacut in coconul lor comod si nu au avut curajul (a se citi „cojones”) sa spuna lucrurilor pe nume. iar acum este cam tarziu. S-a cam stins lumina.

  17. mihaila raul says:

    E bine ca fiecare isi spune punctul de vedere. Dar de ce atata incrancenare? Nu putem folosi un ton normal si de bun simt? Viata asta chiar ne-a adus la limita si nu mai putem suporta si parerile altora? va recomand o cura de gradinarit, prasit, smuls buruieni, etc. Pentru 6 ore pe saptamana din aceasta activitate e chiar reconfortant. Si poate ca ne vom aminti si de invatatura crestina. Incotro ne indreptam noi, ca fiinte umane?

  18. Paun Cristian says:

    @ studentul dv

    E una dintre cauze. Nu neapărat sindicatele au presat sau au forţat anumite politici (avem totuşi printre cele mai mici salarii din UE, inclusiv în sectorul bugetar) ci, mai degrabă, raţiunea de a păstra un stat puternic pentru a face afaceri cu el din care să profite doar unii. Iar piaţa liberă să fie ţinută în subsidiar, dacă se dezvoltă natural bine, dacă nu, iar e bine.

    Problema e că un stat puternic intervenţionist în economie dă afară piaţa liberă. Sau o ţine sub-dezvoltată.

  19. studentul dv says:

    Sindicatele din Romania sunt de cea mai pura extractia socialista, sunt la nivel de sec 19 si Marx, ei inca infiereaza cu manie proletara pe capitalistii salbatici care sug sangele clasei muncitoare. Nu exagerez cu nimic, am vazut niste comunicate de presa parca erau din Scanteia din 1956. Codul muncii din Romania este mai socialist decat pe vremea lui Dej. Cred ca KPMG a zis ca in Romania e mai usor sa divortezi decat sa concediezi pe cineva. Da, la presiunea sindicatelor s-au adoptat cele mai aberate legi, prime si sporuri. Nu am vazut sindicate sa protesteze la aberatii precum prima de refacere la revenirea din concediu de odihna.
    Sindicatele sunt niste organizatii care reprezinta un grup de interese pur si simplu. Nu sunt rupte din cer, parerea mea e ca dimpotriva sunt iresponsabile, santajiste si ipocrite. Aproape un fel de mob rule.
    Faptul ca salariile in Romania sunt mai mici decat in EU e doar un pretext, daca nu era asta probabil ca ziceau ca romanii sunt cei mai desptepti din lume deci trebuie platiti mai bine decat oriunde. In al doilea rand nivelul salariile din UE sau Congo e absolut irelevant, ceea ce conteaza este cati functionari publici ne trebuie iar salariul atat cat poate produce economia reala si nu vice versa. Nu sa vina sindicatele sub forma de cartel sa dicteze. Daca firmele private se organizeaza sub forma de cartel ca sa impuna niste salarii intra un puscarie patronii respectivi. Ceea e si normal. Dar cand fac asta sindicatele cum se numeste? Atunci se numeste vointa poporului 🙂

    Nu guvernantii vor socialism ci poporul roman. Poporul roman vrea socialism, vrea un stat paternalist, populist, socialist. Romania este exact cum vrea poporul roman.

  20. studentul dv says:

    PS: Domnule profesor, daca faceti dv un partid care sa aiba in platforma program tot ce spuneti dv (ma inscriu primul) si sa mearga in alegeri cu asta (anti socialist, de dreapta, liberal/libertarian)care ar fi sansele sa treaca pragul electoral pentru a intra in Parlament? Eu fiind un optimist de fel zic ca sunt firave 🙂 Sa presupunem ca in ziua votului e vreo sindrofie poporala cu mici, vreun pupat de moaste, ceva tare la OTV si marea masa a poporului nu voteaza iar partidul asta ajunge sa formeze guvernul. Cat timp ar rezista? Cred ca ar rezista cam cat le-ar lua sindicatelor si pensionarilor sa se trezeasca dupa orgiiile cu mici si bere de peste weekend. 🙂

  21. Paun Cristian says:

    @ studentul

    Nu vom avea succes că nu vom putea promite găleţi, mopuri, tricouri, brichete pe care apoi să le taxăm înzecit. Un astfel de partid nu ar avea adepţi şi membri prea mulţi pentru că noi nu putem promite afaceri cu statul, prosperitate pentru membri.

    Lipseşte însă un partid autentic de dreapta în România. Iar cel care se pretinde de dreapta – PNL face mari compromisuri de stânga pentru a rezista pe piaţă. Societatea românească a rămas şi va rămâne multă vreme una bolşevică.

  22. studentul dv says:

    Exact. Poporul nu vrea sa zica nu socialismului ergo nu exista partide de dreapta.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>