Statul în inocenţa sa crede ca poate transfera lupta împotriva evaziunii fiscale pe umerii noştri. După ce a eşuat lamentabil în a colecta mai bine taxe mai mari pentru a-şi finanţa nevoile sale infinite (apare întotdeauna întrebarea directă „de câţi bani are nevoie statul?” care are un răspuns economic invariabil – „de cât mai mulţi”), statul vrea să asocieze o parte din actorii de pe piaţa liberă în demersul său de a-şi echilibra bugetul (ceea ce e imposibil având în vedere că statul este invariabil format din grupuri de interese care au nevoi nelimitate).

Consumatorii sunt chemaţi la lupta împotriva evaziunii fiscale fiind amăgiţi că statul le va deconta o parte din taxele plătite către acesta (nu se ştie însă când şi cât) pe baza chitanţelor strânse. Creduli şi  spălaţi pe creier, o serie de consumatori au căzut în admiraţie şi extaz faţă de această „ingenioasă” măsură a statului de a ne instiga unii împotriva celorlalţi (consumatori împotriva comercianţilor). Auzeam deunăzi la radio o persoană care făcea spume la gură lăudând măsura şi care începuse deja să ceară chitanţe peste tot pe unde mergea, făcând din acest lucru un titlu de glorie.

Măsura doar în aparenţă este una bună. Ea se mai aplică şi în alte ţări şi ideea nu este neapărat nouă (s-a mai încercat ceva similar şi în România când s-au aplicat deductibilităţi la venitul global impozitat progresiv). Ce se uită însă în cazul unei astfel de măsuri este preţul redus pe care consumatorul îl poate primi de la un evazionist. Atunci când cineva te întreabă dacă vrei factură sau chitanţă este clar că vorbim de un alt tip de marfă (nefiscalizată) şi care are, de cele mai multe ori, un alt preţ ce nu include TVA (şi eventual accize). Când vrei să cumperi un echipament (să zicem un hardisc portabil sau un IPAD) poţi să o faci legal din magazin cu toate actele în regulă dar la un preţ mult mai mare sau „la negru” de pe piaţă aduse direct din afară la un preţ mult mai mic.

Dacă faceţi un mic calcul veţi vedea că achiziţionarea unor echipamente electronice de mici dimensiuni dar de valoare mare de pe piaţa neagră vă poate salva de sume importante care sunt mult mai mari decât poate să acorde statul ca deducere din valoarea taxelor plătite către acesta. Să nu uităm că statul discută de o parte din taxe ce vor fi returnate. Ori, cel care îmi vinde la negru un echipament îmi returnează din start TOATE TAXELE. Mai mult, statul face decontul la finalul unui an în timp ce evazionistul îmi returnează taxele exact în momentul cumpărării oferindu-mi mai ieftin echipamentul.

În plasa statului vor cădea doar acei creduli şi naivi care, momiţi de o incertă returnare de taxe, vor începe să adune chitanţe plătind mai scump servicii, bunuri sau echipamente. Ei renunţă la o certă returnare de taxe prin preţul mai mic pe care îl oferă evazionistul. Lupta statului cu mica evaziune este iluzorie. Întotdeauna vor exista oameni care vor vinde bunuri furate, bunuri cu defecte de calitate, bunuri aduse din diferite paradisuri fiscale (sau ţări cu fiscalitate mult mai redusă). Decât să strâng cuminte chitanţe aşteptând ca statul să îmi dea înapoi o parte din TVA prefer să fac cumpărături în ţările vecine la un TVA mult mai mic şi nu voi refuza niciodată o ofertă mai bună „fără chitanţă, bon sau factură”. Roşiile din supermarket care sunt fiscalizate şi pentru care plătiţi TVA sunt mai scumpe decât cele de la ţăran din poartă (care în opinia statului face evaziune că nu vă dă factură). În plus, trebuie să ai şi grijă de chitanţe: unde le păstrezi, cum le sortezi (dacă ai un copil mic prin casă şi dă de dosarul cu chitanţe să vezi atunci distracţie).

Măsurile de acest gen nu fac decât să arunce şi mai mult derizoriu în acţiunile guvernamentale şi să arate cât de mult eşuează statul în reglementarea pieţei libere. Este similară măsurii prin care statul a postat reclame prin care ne îndeamnă să îi turnăm la poliţie pe toţi cei care fac evaziune fiscală (acele reclame pentru care s-au plătit bani grei şi care ne spun ce ar fi făcut statul cu miliardele din evaziunea cu ţigări). Este similară încercării de a fiscaliza vânzătorii de roşii şi de brânză de la colţul străzii. E un mod pervers prin care statul ne face părtaşi la agresiunea sa instituţională împotriva noastră a tuturor celor angajaţi în schimburi pe piaţa liberă. Statul (prin reprezentanţii săi politici) este departe de a înţelege modul de funcţionare al pieţei libere şi se păcăleşte pe sine (şi implicit pe noi) când crede că victoria sa împotriva acesteia înseamnă capitalism.


No Comments on “Momeala cu adunatul chitantelor”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. mobutu says:

    Excelent!!!
    De cand tot indemn eu lumea sa „fenteze” statul! Prin orice fel de mijloace dar mai ales prin:
    – cumparaturile mari fa’le in afara tarii, astfel nu platesti taxe aici;
    – legume, fructe cumpara din piata de la adevaratul taran roman;
    – lucreaza la negru!!! foarte important;
    – nu mai platesti cas/somaj/impozit/etc (doar lucrezi la negru, nu?) eventual platesti polita privata;
    etc;
    asta e adevarata greva fiscala, sper s’o faca tot mai multi pentru ca exact asta merita statul roman corupt, jegos, hot, nesimtit, incult, prost si nemernic.
    pana crapa naibii, poate asa avem o sansa sa incepem mai bine de la zero (sau minus).
    Sustin evaziunea!
    Sa moara statul!

  2. jgabios says:

    de acord cu mobutu.

  3. John Galt says:

    Mobutu, eu fentez statul de 10 ani.

    Am 5 NUP-uri.

    Tu cate ai?

    😛

  4. mobutu says:

    eu din ~2005 si fara nupuri 🙂

  5. Paun Cristian says:

    @ John Galt & mobutu

    Laudati-va numai mult ca poate puneti in miscare masinaria statului care va corecta „esecul” pietei si va alegeti cu vreun UP.

    Si asa serviciile secrete au o divizie speciala de supravegheat bloguri. Deci dati mai multe detalii si sunt pe voi. Iar eu intru la favorizarea „infractorilor” sau la instigare la „infractiune” dupa mintea lor creata.

  6. John Galt says:

    Dar eu chiar vreau sa fac ceva pentru TARA. Vreau sa ajut acest popor.

    Asta e motivul principal pentru care ma chinui sa aduc investitori si bani AICI, la noi, nu sa fug departe.

    NU FUR, nu DAU IN CAP nimanui (desi producatorii locali ma vad ca o posibila amenintare ca le stric „combinatiile”). Eu imi vad doar de interesul meu. In urma mea ramane ceva, eu nu plec nicaieri pentru ca nu am nimic de ascuns.

    🙂

    Cristian, instigarea la infractiune e in penal. Intentia face diferenta dintre SPIRITUL si LITERA legii, iar in cazul meu intentia este cat se poate de onorabila.

    Eu NU recomand nimanui sa faca evaziune, sa nu respecte legea. Din contra, eu as vrea ca toti sa respecte LEGEA si LEGEA SA FIE DREAPTA. JUSTA. (*un ideal, stiu). Fiecare face ce vrea si nu dau sfaturi insa as vrea ca lumea sa fie constienta de aceasta diferenta. As vrea sa traiesc intr-o tara cu adevarat civilizata.

    In nici un caz nu instig lumea la nesupunere civica, la neplata vrunei taxe si nici nu incurajez ANARHIA (care imi pare urmatorul pas dupa socialism). Din contra, eu mi-am platit absolut toate taxele si NU am lasat datorii neplatite NIMANUI.

    In perioada de acum mi se pare o prostie pura sa incerci sa furi statul (sau orice altceva), mai ales de cand exista baze de date interconectate. Acum oricine ar trebui sa sufle si in iaurt (corect).

    Insa pe de alta parte pana si „ei” sunt constienti de absurdul situatiei, de faptul ca „statul social A MURIT”. Ca nu mai ai de unde scoate bani nici daca pui un agent pentru fiecare contribuabil, daca asculti absolut orice convorbire, daca faci dosar oricui (sunt 4 milioane acum).

    ..

    @jgabi: la un magazin de pantofi nu prea vad cum poti sa eviti plata unor taxe. 🙂

  7. Alexandra says:

    Putem insa privi si pozitiv aceasta masura aberanta a statului. Urmarile, simple de altfel, pentru care nu trebuie sa fi mare economist (deci, si la mintea lui Boc si a consilieri(ere!)lor lui, sunt usor de dedus:
    – cresterea concurentei pe piata neagra, deci o oferta mai vaariata si mai buna pentru noi, cumparatorii finali.
    – o pretentie mai mare de la comerciantii legali – deci eliminarea (incet, dar sigur) din piata a unora dintre ei, adica aceia care nu au ce sa caute acolo.
    – cumparatori facute afara – vom avea lucruri mai bune, mai ieftine si mai vedem si noi ceva, poate ne mai educam!
    – cumparaturi afara – cresterea concurentei la intern.
    – strangem bonuri, dam la stat hartia, acesta o recicleaza – participam la actiunile de salvare si conservare a naturii – la nivel global, national etc. – plus ca poate mai salvam cativa copacei din cei putini ramasi in tara asta (in patria nostra nu mai sunt multe silvae!!!)
    – stimulam sectorul privat – comerciantii de case de marcat, contabilii, etc – deci crestem economia – care va galopa in curand!!!
    Lasand mistocareala deoparte, nu prea inteleg de ce esti atat de uimit de astfel de masuri de spoiala (cica economica!). Unde este noutatea?

    @ la un magazin de pantofi – poti alege comerciantii la negru (exista si pentru pantofi) sau iti cumperi pantofi de afara – si uite cum eviti si aici plata taxelor. Orice este posibil!

  8. Paun Cristian says:

    Eu abia astept sa plec saptamana viitoare peste granita in concediu sa imi cumpar cele necesare pentru un an. Faceti la fel si veti iesi clar in castig.

    Va dau un mic exemplu care va intra pe lista mea de cumparaturi: un obiectiv SONY de la Hartmann din Viena ma va costa 183 de Euro cu toate taxele. In Romania l-am gasit la un pret de 300 Euro tot cu toate taxele.

    In acest fel statul roman se linge pe bot de toate taxele pe care ar trebui sa le platesc lui pentru ca el apoi sa le distribuie discretionar unor acoliti de partid care se imbogatesc pe seama mea fara ca ei sa imi ofere altceva decat greata, sila si scarba.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>