Criza prin care trecem în momentul de faţă nu este nouă (natura ei este aceeaşi cu a crizei din America Latină, a crizei din Asia de Sud-Est ş.a.m.d.). Este foarte des acreditat faptul că această criză nu a putut fi prezisă de economişti. Greşit: de o anumită categorie a refuzat să creadă că va exista vreodată un colaps însă, cel puţin economiştii de gândire austriacă (dacă nu şi monetariştii), au prezis că emisiunea monetară fără acoperire va duce la cicluri economice care se vor succede tot mai rapid şi cu o amplitudine tot mai mare (creşteri urmate de căderi tot mai profunde).

Actuala criză cu efectele sale pune sub un mare semn de întrebare rolul statului în angrenajul economic, succesul politicilor sale publice. Ne întrebăm mai des ca oricând dacă nu cumva statul încurcă mai mult decât descurcă în căutările sale disperate după soluţii de ieşire din criză. Este clar că statul a devenit anacronic şi că, cel puţin economic, găsim tot mai greu argumente pentru a sări în sprijinul său. Statul este văzut de marea masă ca un contract social voluntar pe care nu se ştie însă cine şi când l-a semnat sau în numele cui l-a semnat (câte generaţii din acel moment va fi valabilă semnătura). Statul este văzut ca ceva indispensabil, absenţa sa generând haos şi ticăloşii fără margini. Statul este văzut ca garantul sprijinului pentru cei săraci şi lipsiţi de putere pe care o societate lipsită de stat cu siguranţă că i-ar lăsa să moară în mizerie şi izolare.

Statul modern a încetat demult să fie un simplu arbitru în mecanismele pieţei şi şi-a asumat tot mai mult un rol acaparator care se substituie iniţiativei private şi pe care o omoară încetul cu încetul asemenea unui parazit din lumea plantelor sau animalelor, sugând toată vlaga şi dorinţa de a trăi a contribuabililor privaţi. Găsind tot mai mulţi adepţi, statul a început să îşi creeze mecanismele de apărare de tipul armatelor, serviciilor de securitate puse aparent în slujba contribuabililor, cel mai adesea folosite pentru a garanta încasarea în linişte şi deplină ordine publică a taxelor şi impozitelor, pentru a garanta că nimeni nu se sustrage de la a cotiza faţă de acest sistem foarte bine gândit şi rafinat în momentul de faţă.

Cei cu orientare socialistă (cei slabi, cei care nu au vândut nimic pieţei libere) s-au coalizat în jurul statului şi au început să împroaşte cu noroi piaţa liberă şi iniţiativa privată pe care le consideră odioase, lacome, lipsite de cele mai elementare simţuri de compasiune pentru semenii aflaţi în dificultate. În paralel, ridică adevărate osanale statului şi politicilor publice pe care le încarcă cu tot felul de virtuţi false. Niciodată nu veţi auzi un socialist plătit din bani grei de către stat să se ridice împotriva mâinii care îi dă de mâncare. Niciodată nu veţi vedea un aşa zis „om de afaceri” care să vină să critice faptul că politica publică din care el obţine contracte grase cu statul în condiţii dubioase şi aparent de piaţă liberă.

Pe cine apără cu atâta îndârjire socialiştii? În primul rând pe ei şi pe familiile lor. Reprezentanţii „statului”, acei oameni „slabi” şi fără capacitatea de a vinde ceva pieţei libere, fac front comun pentru a-şi apăra sursa de trai creată prin agresiunea asupra celorlalţi şi apărată prin puterea legii şi prin forţa poliţiei şi a serviciilor secrete. Socialiştii mârâie cu toţi colţii scoşi la oricine cutează să spună că statul e anacronic, e hoţ, e ticălos pentru că vinde gogoşi celor cărora le vâră mâna în buzunar. Diferenţa dintre socialişti şi hoţii de buzunare din autobuz este că pe hoţii din autobuz mai ai o şansă să le dai o mamă de bătaie drept corecţie. Statului nu ai cum să îi dai vreo mamă de bătaie dacă aruncă cu banii din buzunarul tău pe cine ştie ce proiecte care mai de care mai fanteziste. Nici chiar iluzoriul control prin vot al societăţii civile nu funcţionează într-o societate în care demult votul nu mai reprezintă interesele acesteia. Nici chiar schimbarea unora cu alţii nu funcţionează pentru că toţi cei care salivează să ocupe funcţii publice plătite gras nu vor acţiona niciodată în interesul general (doar fraierii mai cred că există aşa ceva). Întotdeauna cel care va obţine un dram de putere va încerca din răsputeri să transforme această putere în profit personal (poliţistul care pune mâna pe un radar va pune acel radar unde ne aşteptăm mai puţin pentru a putea apoi să ia şpagă să ne ierte, primarul ales în funcţie îşi va angaja rudele şi apropiaţii în primărie şi va căuta să dezvolte proiecte cu firme controlate direct sau indirect de el, judecătorul va da sentinţele pe care ticăloşii şi le doresc, politicienii vor legifera pentru a avantaja grupuri de interese care îi susţin financiar etc.).

Ce apără cu atâta îndârjire socialiştii? Mulţi bani şi multă putere obţinută uşor prin minciună şi prin manipularea maselor. Bani şi bunăstare deturnată cu forţa (şi oferind prea puţin în schimb) de la cei care se chinuie să găsească zi de zi noi oportunităţi de afaceri. Linişte şi confortul unor funcţii pentru care nu trebuie să dai interviuri interminabile şi pentru care nu intri într-o competiţie foarte complicată. De la cei care se luptă pentru fiecare client, fiecare contract şi pentru care creativitatea este obligatorie pentru a rezista pe piaţă. Toate aceste lucruri (creativitate, concurenţi, competiţie) sunt străine unui socialist şi îl sperie de moarte. Îl transformă în duşmanul cel mai aprig al pieţei libere pe care o demonizează şi o aruncă în derizoriu.

Socialiştii trăiesc într-o lume a lor puţin înţeleasă de cei din piaţa liberă. Politicienii (de dreapta sau de stânga) trăiesc iluzoriu cu impresia că ei pot fi de partea pieţei liberă. Nu există politici publice care să ajute piaţa liberă altele decât eliminarea taxelor şi impozitelor, eliminarea statului din economie. Aplicarea unor astfel de politici contravine dorinţei personale de căpătuire a celor care îmbrăţişează cariera politică. Indiferent de orientarea lor politică, politicienii toţi sunt de stânga şi toţi urmăresc agresarea pieţei libere sub umbrela forţei pe care le-o oferă statul.

Este vizibil de la o poştă faptul că socialismul, cu toate „virtuţiile” sale, îndreaptă societatea către faliment şi către colaps generalizat, cangrenând iniţiativa privată şi generând acele stimulente perverse prin care tot mai mulţi îşi doresc să devină agresori şi tot mai puţini îşi doresc să fie agresaţi (mai bine mă fac ambasador decât să îmi deschid propria afacere). Progresul unei societăţi nu va veni niciodată de la socialism şi de la implicarea activă a statului în economie ci de la piaţa liberă şi de la iniţiativa privată. Frica de mai multă iniţiativă privată şi mai puţin stat e alimentată de aceşti socialişti care ne amăgesc cu „poveşti nemuritoare” despre cât de mult pot face ei pentru a ne proteja de ticăloşii (până la urmă oricât de mulţi poliţişti am plăti nu putem avea propriul poliţist atunci când ne plimbăm seara prin parc iar riscul ca un ticălos să ne pândească după un pom nu va putea fi eliminat). Socialiştii care roiesc în jurul statului şi a politicilor sale ne amăgesc pentru ca ei să acumuleze în linişte averi la care noi nici nu visăm. Cu cât mai puternici şi mai avuţi devin socialiştii cu atât mai săraci devin ceilalţi de la care este furată această bunăstare.


41 Comments on “Pe cine si ce apara cu atata indarjire socialistii?”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. Petre says:

    Frumos articol Cristi, DAR TREBUIE SA FII CONSEGVENT! Mai tii minte cand aparuse vestea scaderii salariilor si ce suparat erai? Sa inteleg ca atunci gandeai cu patosul foamei ce trece prin stomac si acum cu logosul intelectualului economist?

    Asta e buba generala a Romanului.. chiar daca prin circumstante extraordinare reuseste sa inteleaga realitatea a ceea ce il inconjuara, si extrem de putini Romani ajung la acest stadiu, cand este strins cu usa…. revine instantaneu la gandirea imbibata subliminal de mas media comunisto socialista a ultimelor generatii, si de sistemul educational Maxist-Keynesianist!!!

    Tinand cont ca te „invarti” in mediul universitar economic am si eu o intrebare; crezi ca in romania exista vreo scoala unde sa se invete economie reala si adevarata.. scoala care sa nu fie doar o fabrica de contabili unde se invata pe de rost formule, conturi si alte definiti.. scoala unde omul sa fie invatat sa gandeasca, nu sa fie imbibat cu aberatii preconcepute Marxist Keynesianiste? si daca da, cum de e asa ceva posibil tinand cont ca mai toti profesiorii de domeniu sunt imbuibati de doctrina marxist leninista.. fie proveniti de la sursa regimului trecut fie ca invatatuci ai acestora….

  2. mobutu says:

    Cred ca autorul este de acord cu minimizarea statului, respectiv cu concedieri de bugetari … nu este de acord in schimb cu micsorari de salarii facute din pix, fara sa gandesti inainte. La fel si concedierile, nu trebuie facute amboulea.

    By the way, cuvantul corect este CONSECVENT.

  3. John Galt says:

    Buba cea mare vine de la Immanuel Kant, nu de la Marx.

    „Estetica Ratiunii Pure” e singurul lucru care lipseste intelectualilor de aici sau aiurea, iar fara asa ceva ABSOLUT NIMIC nu e posibil.

    De unde si efectele din jur.

    🙂

  4. Paun Cristian says:

    Asta incercam sa facem… o mana de oameni dar care speram sa strangem in jurul nostru alti oameni. Sa cream o adevarata cultura a pietei libere, a initiativei private. Cea mai mare parte a cursurilor pe care le predau sunt cursuri antreprenoriale in care caut sa indemn o gramada de tineri pe care ii vad lipsiti de vlaga si de perspective sa caute sa isi asume mai multe riscuri decat o fac in mod normal. Sa caute prosperitatea altundeva decat la stat.

    Din pacate oricat de mult am incerca noi sa ii invatam sau sa ii educam pe cei din jurul nostru lipseste cu adevarat motivatia de a invata ceva. Cum sa cauti sa inveti ceva economie cand totul in jurul tau se face prin alte mecanisme decat cele economice? Prosperitatea nu vine din intelegerea cererii si a ofertei ci din intelegerea mecanismelor politice dominate de coruptie si spaga.

    De aceea am o miza in a spune lucrurilor pe nume. Sunt satul de atata socialism si de toata mizeria generalizata pe care o presupune. In socialism sistemele de valori isi pierd sensul si EU IMI PIERD SENSUL. Ceea ce stiu eu nu are valoare intr-o economie puternic etatista cum este cea romaneasca.

    Cand ies din tara parca ies dintr-un lagar in care suntem tinuti cu forta. Un lagar in care toata lumea este prea lipsita de cea mai elementara educatie pentru a protesta la toate minciunile si toate hotiile practicate de acesti socialisti cu mantie de politicieni virtuosi. Oricare alta tara de mai la vest de Romania este mai putin socialista. Chiar si Bulgaria a inceput sa inteleaga sensul adevarat al prosperitatii. Numai noi parca suntem condamnati sa credem vesnic in TATUC care ne salveaza si care ne ajuta. Care ne vrea binele doar aparent pentru ca noi sa nu vedem sau sa nu suferim cand isi indeasa adang mana in buzunarele noastre.

  5. Paun Cristian says:

    @ Petre

    Am fost si sunt impotriva taierii salariilor la bugetari pentru ca ele sa se transforme in „proiecte ale statului” adica bani trecuti cu japca din buzunarul bugetarilor la buzunarul asa zisilor privati prieteni cu „statul”.

    Sunt si voi fi impotriva taierii salariilor bugetarilor fara ca sectorul privat sa fie incurajat sa se dezvolte si sa preia din serviciile demontate prin aceasta masura de stat (nu vreau sa am doar medici mai prost platiti in spitalele publice ci si spitale private incurajate real sa se dezvolte de exemplu prin acceptarea ca eu sa pot sa aleg intre a cotiza din CAS la sistemul public sau la cel privat nu asa cum este acum cand platesc CAS dar daca vreau spital privat platesc in plus).

    Nu ma gandesc la stomacul meu. Eu pot sa spun ca sunt destul de bine „mobilat” incat sa nu mor de foame. Cand am vazut ca la stat e rau doar nu am stat sa imi plang de mila ca am salariu mai mic cu 25%. Mi-am luat mai mult de lucru acasa. Mai multe proiecte cu 25%. Si probabil o sa fac cum fac toti bugetarii… mai putina munca cu 25% si mai putin interes tot cu 25%. Am amanat deja manualul pe care trebuia sa il scriu pentru studentii mei de la ASE pentru anul viitor. Se poate si cu manualul vechi.

  6. Petre says:

    Cristi…. dar nu ai raspuns la intrebarea aferenta nivelului scolii economice romanesti. Mie mi se pare aberant sa aud cazuri de persoane care fac 2 facultati in acelasi timp, si mai si muncesc pentru un ban, una din facultati fiind ASE la care temina anul cu note foarte mari… dupa ce tot anul a mai avut si mult timp de distractii… pai ce fel de scoala de kakao e asta unde asa ceva se poate? LA scolile economice adevarate foarte serioase din vest… chiar daca se preda doar aberatii Keynesianiste… elevul nu are timp de petreceri tot timpul semestrului… trebuie sa invete in fiecare zi cu silinta.. altfel caput ramane in urma si nu mai recupereaza.. nici vorba de avut timp sa faci inca o scoala sau sa mai si muncesti multe ore… Cred ca cuvantul economic trebuie radiat de pe toate universitatile aferente romnesti si trecut … CONTABIL… sa se faca o singura scoala serioasa de economie si gata… unde sa se intre strict pe merit.. mai bine putini si buni de cit multi si ….. contabili.

    Cit despre mediatizarea ideii ca incurajarea socialista a nemuncii si favorizarea sistemica a coruptiei am mai discutat-o in trecut…. cheia sta intradevar in educarea maselor si a publicului larg.. dar asta nu o sa o faci pe net.. de cit in 300 de ani… trebuie o strategie bine gindita.. de discutat si cerut ajutorul patronilor de mass media, televiziune publica… crearea de emisiuni ca sa intelegea si badea Gheorge de la mulsul vacii…. Dar personal.. ma indoiesc ca cei stapini pe mas media privata sau publica doresc mediatizarea unor ideii corecte.. ce interes sa aibe.. le este foarte bine exact aca cum e in prezent… nu crezi?

    Mobutu: Vezi ca am scris si Marx gresit…. cum de ti-a scapat.. te rog s ama corectezi ca noi doar de asta vorbim… de forma nu de substanta….

  7. melania says:

    @Cristi

    Vad ca vorbele ministeriabilului de la Economie te-au atins si pe tine…

    Spor la treburi si sper ca proiectele alea multe sa nu iti impiedice creativitatea…

    M

  8. Alexandra says:

    @ Petre
    Voi incerca sa iti raspund eu la intrebarea pe care i-ai adresat-o lui Cristi. Nu fac parte din sistemul de invatamant romanesc, deci nu pot fi acuzata de subievtivism (pozitiv sau ngativ). Deci, o astfel de forma de invatamant nu exista in tara noastra. Personal am cautat un astfel de invatamant, indiferent de perioada sa (de la cursuri de 2 saptamani la cursuri de lunga durata universitare sau post-universitare). Ceea ce intrebi tu nu exista nici macar va. Poate, in cazul fericit, sa mai dai peste un profesor care sa iti faca 1-2 ore de acest gen, in rest se tine de programa. Nici macar scolile particulare nu ofera asa ceva, ca doar trebuie respectata programa. Despre ceea ce vorbesti tu – nici vorba. In shimb, cu succes, gasesti in strainatate. Eu am avut norocul de a da peste asa ceva. Diferenta este enorma.
    Si da, ai dreptate. Rezultatul final, in termeni de modalitate de gandire si de scala a valorilor se schimba profund dupa o astfel de experienta. Este ceea ce lipesste pentru a rupe lantul gandirii imbacsite de socialism ieftin. Cu accent pe ieftin, pentru cunoscatori (nu toate formele de socialism sunt vicioase in totalitate).
    Din pacate, romanii au fost mereu in decursul istoriei inclinati sa aleaga calea cea mai usoara – scoala usoara, diploma usor de obtinut, mici smecherii, furt, coruptie, „merge si asa”, minciuna (chiar pe sine insusi), stat pe bara si comentat.
    Cu toate acestea, reducerea salariilor profesorilor, de care vorbeai mai devreme, reprezinta trecerea din rau in mai rau. deci nu este calea de modernizare a invatamantului romanesc. Si nici de inviorare a bugetului de stat. Trebuie sa recunostem totusi ca sunt anumite elemente continute de sistemul de invatamant care trebuie pastrate. Atata timp cat mai exista!
    Iar apropos de educatia lui badea Gheorghe de la coada vacii…hai sa nu il facem si pe el contabil. Tara asta mai are nevoie si de tarani, si de muncitori si de alt fel de categorii sociale. Diviziunea muncii…si specializarea pe paliere. Mi-as dori sa inceteze boala asta romaneasca cu „ne pricepem la orice”!

  9. Paun Cristian says:

    @ melania

    Adevarul ca sunt cam plicticoase. Noroc ca eu fac doar modelarea financiara a lor. Colegii mei se ocupa de restul inclusiv de birocratie.

    Nu m-au atins. Eu fac munca asta de consultanta de vreo 6-7 ani. Mai putin pentru fonduri europene si mai mult pentru fonduri private.

    Oricum merita sa luam si ultimul ban de la UE pentru ca sunt tot banii nostri in cea mai mare parte. Inseamna bani publici dar care provin din surse private (taxe platite de noi) si care pentru unii (chiar tu spuneai) sunt o sursa de castig. Din pacate, ca orice fond public au o gramada de probleme asociate. Multe dintre ele create inutil si impotriva celor care doresc sa ii acceseze.

    O sa scriu un post despre experienta mea de consultant la un moment dat. Deocamdata astept sa se mai consolideze.

  10. Paun Cristian says:

    @ alexandra

    Complet de acord cu tine…

  11. Petre says:

    Alexandra.. nu am pretentii ca badea Gheorge sa devina contabil… cu toate ca pentru bunul mers al agriculturii si zootehniei… ceva cunostinte microeconomice si de management nu ar prinde rau…. ce spusesi eu este ca trebuie facuta educatia omului de rind astfel incit atunci cind apare un Roman la tv si promite o butelie gratis pe luna daca lumea il voteaza sau un ponta care vine si zice ceva de genul sa moara capra vecinului.. adica sa impozitam pe cel care munceste mai mult cu 48%… sa nu creada nimica si sa realizeze ca ceva care la prima vedere poate parea un bine pentru el de fapt este un mare rau tuturor!

  12. Paun Cristian says:

    @ petre

    E clar ca lipsa de educatie si secole de civism lipsesc societatii din Romania. Societatea romaneasca e inca tanara in practicarea democratiei.

    Educatie antreprenoriala trebuie sa aiba oricine initiaza ceva. Ce spun eu ca in Romania nu are sens sa educi pe cineva antreprenorial. Statul e mult prea puternic in economia romaneasca. Aici te imbogatesti enorm din proiecte cu statul si aproape nu castigi nimic de pe piata libera. Trebuie sa ai minime cunostiinte de transfer valutar in conturi din strainatate si sa ai prieteni la stat…cat mai multi si in cat mai multe partide ca nu se stie cine vine la alegeri. Ajuns studentii sa ne rada in fata cand le predam legea cererii si a ofertei. Ne spun… Dar ceva despre legea bordurilor sau a teoria spagii nu stiti? Ne mai arunca o vorba pe care o urasc: teoria ca teoria (cea care explica legea cererii si a ofertei) dar practica ne omoara (cea care explica cum sa tranformi niste parcari contractate cu statul in averi colosale si Vouitoane pe masura).

    Problema este ca multi dintre politicienii actuali ne iau de prosti si ne scuipa in fata. Taie cu nonsalanta salarii din sectorul bugetar pentru a le ingropa in posete, blanuri si genti si conturi grase din Elvetia distrugand sistemul public de sanatate sau cel de educatie fara a pune ceva in schimb. Si tacand malc cand este vorba de anumite servicii: aici ma refer la cele secrete de care nu se atinge nimeni. Spuneam intr-un articol anterior ca daca reducerea statului inseamna salarii mai mici la bugetari dar banii sifonati prin prioiectele statului implicarea statului in economie nu se diminueaza. Inlocuim doar un socialism cu alt socialism.

  13. Bogdan says:

    Dar voi cei care incercati sa schimbati ceva (chiar si numai la nivelul perceptiei) de ce nu va organizati ca sa actionati coerent, coordonat? Nu cred ca este suficient doar sa scrieti pe bloguri personale…

  14. Paun Cristian says:

    @ Bogdan

    Din mai multe motive… Iata cateva:

    1. Pentru ca nu ne intereseaza si pentru ca nu este pentru noi o optiune viabila. Nu scrie nicaieri ca eu sau altii ca mine avem o anumita menire politica. Poate ca atata putem si atata vrem. Sa scriem pe bloguri, să apărem la televizor, să scriem articole sau cărţi. Cine vrea mai mult sa isi asume mai mult. Fiecare are proprii talanţi şi nu poate fi judecat pentru că nu poate sau nu face mai mult.

    2. Sa ne organizam in ce? Intr-o adunatura de forma care sa faca ce? Sa scriem o platforma program? Sa realizam un partid politic? Si ce am propune in schimbul celor de acum? Un gen de politici publice cu care nimeni nu o sa fie de acord: noi am spune MAI PUTIN STAT IN ECONOMIE. Cine dintre cei din Romania care fac cariera in a lucra pentru si cu statul ar adera la o astfel de platforma? Nimeni.

    3. Oricum nu am conta pentru ca cei mai multi sunt pro-stat si socialisti in Romania (singurul succes palbabil sau „succesuri” cum ar spune unii parlamentari europeni vine in Romania din contracte grase cu statul si companii de stat). Am fi prea putini si deci „irelevanti” cum ar spune unii cei care propovaduim virtuţiile pieţei libere. Suntem consideraţi fanatici, fetişizatori ai pieţei libere şi adevăraţi extremişti. De către cine? De către cei care sunt fanaticii politicilor publice şi ai intervenţiei statului în economie la nivelul tuturor palierelor (mai e puţin şi o sa îmi spună statul şi când am voie să merg la toaletă făcând o politică publică – fiscală prin care să îi descurajeze pe unii să folosească toaleta între anumite ore pentru a nu se bloca conductele). O sa fii surprins Bogdan cand o sa vezi cate virtuti are statul in opinia multor romani. Cat de „util” si „protector este el”.

  15. Alexandra says:

    @ Bogdan
    In completarea celor spuse de Cristi mai sus:
    1. Perceptia este prima care trebuie modificata in Romania. Chiar daca „pestele de la cap se impute” se curata de la coada…Problema de mentalitate si de perceptie este primordiala. Si asta merge mana in mana cu gradul de educare si informare al societatii romanesti. Deci o astfel de munca (titanica) de informare (inclusiv pe bloguri)face bine. De asemenea, faptul ca unii isi acorda dreptul sa se exprime liber poate da si altora curajul sa faca acelasi lucru. Deci…
    2. …se va forma un curent de opinie. Fara sa vrei, un astfel de curent este benefic pentru dezvoltarea nu numai a individului, dar si a maselor (personajul colectiv). Deci nu ai nevoie de o forma juridica pentru a incerca sa schimbi ceva in tara asta. Noi suntem consumatorul (de orice, inclusiv politici).
    3. Si cel mai important, ceea ce nu a spus Cristi mai explicit mai sus, noi nu facem din exprimarea libera o sursa de publicitate, bani sau altceva. Noi asa suntem. Si vreau sa sper ca, prin actiunile mele, se poate schimba ceva. Chiar daca foarte putin. Cu o floare nu se face primavara, dar daca vezi un camp inflorit…mai stii!?

  16. Bogdan says:

    @ Paun Cristian. Nu m-am gindit la un partid politic, ci la o actiune coordonata de a promova aceste idei in spatiul public ( articole, carti, aparitii la TV, documentare, si chiar filme continind idei autentic liberale/libertariene), nu doar scriind texte superbe pe acest blog (care nu prea are sanse sa penetreze „spatiul public”).

    Nici ideea unui partid nu este chiar rea (desi implica resurse foarte mari) pentru promovarea acestor idei. Un partid poate arata ca exista o alternativa serioasa, dar mai important pot aparea dezbateri avind ca teme problemele prezentate de cei care gindesc ca tine.

    Nici eu nu cred ca un astfel de partid va avea sanse sa cistige alegerile (desi de multe ori este mai degraba o chestiune de noroc, de context, etc.), dar va avea sanse sa cistige citeva batalii in privinta modului in care multi dintre concetatenii nostri percep statul si piata libera.

    Daca nu voi (libertarienii romani) , atunci cine? 🙂

  17. ionut says:

    Absolut toate formele de socialism sunt vicioase: comunism, fascism, social-democratie. De ce? Pentru ca promoveaza etica altruist colectivista care permite (democratic) majoritatii (declarativ, in fapt inclusiv majoritatea e condusa de o minoritate, la limita unul singur, dictatorul) sa jefuiasca/fure/excrocheze lipseasca de drepturi si libertati restul oamenilor in numele „binelui comun”. O mai mare alterare/pervertire/incalcare ale drepturilor fundamentale ale oamenilor greu de gasit. Drumul catre servitute…

  18. ionut says:

    Sanatatea ca si „educatia” (educatia nu inseamna nuami invatamantul informal, de stat) sunt bunuri private, nu publice. Gratuitatea lor e doar o iluzie, intretinuta cu buna stiinta de catre stat. Obligativitatea invatamantului informal este o s mai mare nerozie. Scopul (declarat explicit sau mai putin) este crearea de cetateteni obedienti si comformisti „statului si autoritatilor”. In fapt oamenilor li se refuza, inca de cand sunt copii, alternativa de unei educatii formale sau vocationale (de genul mici meseriasi sau sportivi de exemplu), obligati fiind sa urmeze scolile de stat sau cele „particulare” (doar cu numele dar cu programa, norme didactice etc. impuse de stat).

    Detalii

  19. ionut says:

    In plus are loc si accentuarea fenomenului ce poarta numele de birocratizare si reglementare accentuta (eu as zice halucinanta) a tuturor activitatilor. Aproape ca nu mai poti sustine o activitate sau practica o meserie fara zeci, daca nu sute de hartii, diplome, acreditari etc. Astfel scolile, si cele de stat si cele particulare, se transforma practic in srl-uri ce „liciteaza” diplome lipsite de valoare reala (aceea data de piata muncii).

  20. ionut says:

    Recomand tuturor, cu toata convingerea, ca un mijloc de scimbare a mentalitatii (despre care s-a facut vorbire aici)lectura cartilor:

    http://mises.ro/cuprins/

    si in special, ca fundatie (atentie nu e deloc usor de citit):

    Actiunea umana

  21. ionut says:

    @Cristian

    Controleaza, te rog, si vezi de ce spamul mi-a „mancat” un comentariu. Multumesc!

  22. Petre says:

    Cristi,

    Sunt absolut de acord cu ce spui legat de taierea salariillor… iar bani astfel economisiti sa merga in masini de fite, vile si excursii pe riviera franceza…

    Bogdan poate are dreptate…. daca oameni ca noi nu facem nimica si stam cu capul plecat astfel incat oameni ca „ei”.. sa isi bata joc de o tara intrega atunci cine ..? solutia nu cred ca este infintarea unui partid, solutia este educarea si constientizarea membrilor de varf a tuturor partidelor de anumite aspecte ce tin de conducerea economica a unei tarii; lucruri care ei poate pina acum nu au avut cum sa le inteleaga. Poate un om care deaja e bogat daca e pus in fata unui nou jaf si intelege perfect consecintele asupra intregi tari… nu mai face ce a facut in trecut.. nu cred ca toti oamenii sunt complet lipsiti de constinta… Hai sa luam un caz foarte actual… Ponta – si propunerea sa de taxare cu 48%… Eu sincer cred ca el chiar nu isi da seama de loc de efectul dezastruos a unei astfel de politici, si ca, banii obtinuti nu o sa fie mai multi iar cei pe care teoretic vrea sa ii ajute , pensioonari, bugetari.. ajunge de fapt sa ii oropseasca si mai mult.. daca nimeni nu il trage in mod politicos de maneca.. complect nepolitic cine sa o faca? Poate daca i se explica implicatiile.. poate ajunge omul sa se gindeasca la copii sai si a prietenlor sai .. si si si… si sa zica sa le ia naiba de cele citeva sute de mii de voturi care le-ar cistiga cu astfel de strategie… mai bine ma lipsesc de voturi si fac un bine tarii de cit cu voturi…. poate delirez… poate conducerea tuturor partidelor e formata numai din animale robotizate … cu tel de a jacamni si nenorici aceasta tara in interes personal.. sau poate nu.. fara ca oameni luminati sa incerce nu avem cum sa stim…

    Se poate face asociaia non profit, sa se colecteze donatii… cu implicari mas media.. etc etc.. dar Vorba ta… Cristi… necesita altfelde oameni de cit suntem noi…. si tare imi este teama ca acel tip de oameni necesari unei actiuni cu succes sunt exact profilul celui de care vrem sa stam departe….

  23. Paun Cristian says:

    Eu fac ce pot si cat pot. Nu gratuit ci cu costuri de oportunitate mari. Daca vreti sa faceti voi mai mult voi fi alaturi de voi.

    Impreuna cu cativa colegi de la Mises Institute Romania vom lansa o platforma de masuri rapide care ar trebui intreprinse pentru a retrage cat mai mult statul si politicul din economia privata. Acum lucram la ea. Cum sunt in concediu nu stiu care este progresul in acest sens. O vom face publica curand. Chiar cu mainile in san nu stam ca nici eu nu mai suport. Noi trebuie sa lucram in primul rand la educatie. Sa intelegem raul pe care il produce socialismul in toate formele sale. Si sa fim tot mai multi care sa vociferam cu voce tot mai sonora la toate agresiunile la care suntem supusi din toate partile de catre o clasa politica corupta de dulceata huzurului pe riscul si averea celor multi. Sa nu mai facem coada la inceput de an sa ne platim impozitele la administratia financiara. Sa nu mai fim asa cuminti si supusi cum vor ei. Sa stim cum putem sa actionam in folosul nostru si mai putin in folosul lor.

    Dar cum spuneam… Nu stiu cine o sa ne bage in seama. Sunt prea incrancenati sa isi pastreze functiile si pozitiile publice.

  24. Tudor Cristea says:

    N-are rost sa ne ascundem dupa deget: este nevoie de o alternativa POLITICA. Cred ca ideile liberale trebuie transformate intr-un program politic coerent si, pe respectiva platforma, cistigate alegerile.
    Actualul partid liberal nu-i good enough pentru asta, fiind corupt cel putin intr-un sens – relativismul politic (daca nu si in sensul propriu al cuvintului).
    Devenind o forta politica remarcabila este singura cale de a te face auzit SI BAGAT IN SEAMA (cu toate compromisurile care rezulta de aici).
    Blog-urile liberala romanesti sint de o foarte buna calitate (asta, Glavan, etc). La fel si mises.ro. Numai ca blog-ul are un aer de wishful thinking daca nu este dublat si de actiune politica. Pentru ca, sa fim realisti si sa ne dam seama ca un blog are doar o penetrare superficiala. Trebuie un pic de grassroots action.

  25. Petre says:

    Cristi,

    Poate putem discuta masurile propuse pe blogul tau inainte ca ele sa fie facute publice.. poate avem si noi una doua idei .. sau metode de implementare – disimulare a informatiei publicului larg…

    Cel mai important este ca masurile propuse sa fie analizate din punct de vedere a aplicabilitatii lor, a efectelor adverse si daca acestea sunt aceptabil din punct de vedere cost economic si cost politic etc… Nu vreau sa aud masuri a la PSD sau PNL.. gen marim cota unica la 48%… si gata nu mai avem deficit de buget.. si avem bani de marit pensii si salarii.. masura profund idioata deoarece asta ar omora calul care trage caruta… dar nici masuri a la PNL.. gen scaderea cotei unice la 4%…. si cu asta se va renaste economia… ok o cota de taxare asa mica ar fi foarte benefica economiei dar pina acolo ce faci cu mega deficitul bugetar..? tai pensiile si salariile pina lasi pe multi sa moara de foame.. ca nici asta nu poate fi facuta…. deci trebuiesc masuri moderate ce se implementeaza treptat pe parcursul mai multor ani…

  26. Alexandra says:

    Statul stie ce-i mai bine pentru tine…http://www.youtube.com/watch?v=IqZTKJFADII

  27. Paun Cristian says:

    O sa discut cu colegii si daca sunt de acord o sa le supunem dezbaterii alaturi de voi. Nu ar fi rau o opinie in plus cum nu. O idee excelenta.

    Si eu sunt de acord ca actualul partid liberal si-a pierdut complet directia si identitatea si asta pentru ca s-a lovit de o tara socialista, slaba, saraca in care ideile liberale nu au cum sa aiba succes. A cedat mereu presiunilor si a actionat socialist pe de-a dreptul. Faptul ca am ramas in urma fata de cei din jurul nostru se datoreaza nu unui stat slab ci unui mediu privat si o piata libera slaba. Cei din jurul nostru (chiar si bulgarii) au invatat repede ca daca pui mai presus statul ajungi sarac si vulnerabil.

    Noi inca mai avem pana cand o sa scapam de boala aceasta si idei ca impozitarea progresiva, impozitarea averilor mari, egalizarea veniturilor, egalizarea serviciilor sociale pentru toti (indiferent de cate colaborari am, platesc CASS din toate, desi cand ma imbolnavesc stau in acelasi pat de spital ca si unul care nu a muncit niciodata, platesc ajutor de somaj desi poate nu o sa fiu somer niciodata, platesc un sistem public de pensii care imi va da inzecit mai putin decat cotizez, platesc la sistemul public de sanatate dar platesc si spaga in spital pentru a nu fi macelarit de un medic platit cu 25% mai putin ca unii sa poata inaugura centura de 6 km a unui oras la pretul unei autostrazi etc.).

    Romania a ramas demult in urma. Europa si lumea civilizata incepe la cativa km de unde se termina Romania. Si asta nu pentru ca suntem un popor prost, lenes sau cretin. Din cu totul alte motive. Cel mai grav ramane cel al imixtiunii politicului in economie la toate palierele (nici medicamente nu se cumpara in spitale fata sa stie reprezentantul politic al partidului aflat la guvernare, nimic nu misca in teritoriu fara sa nu stie cei de la centru…).

    CURAT COMUNISM!!!

  28. Petre says:

    Cristi,

    Eu cred ca ar fi mai bine sa o ei mai moale cu infierarea socialismului daca vrei ca idelile tale sau aibe soarta de izbanda. Cel mai bine este sa te lupti cu deficiente clare ce exista in sistemul actual. Pasi mici si punctuali sunt cheia succesului. Aici este vorba de educarea unei generatii, nu de rezultate peste noapte. In romania nu poti sa elimini brusc socialismul datorit lipsei statului de drept si a modului de a fi a economiei de piata ce este imperfecta. Lipsa statului de drept, mega coruptia genereaza avantaje citorva putini absolut imense in detrimentul celor mici si slabi. Ca atare trebuie inca sa mai exista un mecanism care sa ia de la cei foarte bugati si sa dea la cei mai saraci pentru a echilibra situatia altfel ajungem ca marile metropole braziliene…. mai este si economia de piata.. free market … care si ea la rindul ei nu este perfecta (cu atot mai rau in lipsa unui stat de drept). apar monopoluri , apar mafii si grupuri de intimidare.. manipulari ale burselor… toate acestea genereaza venituri citorva mult in exces fata de o economie de piata perfecta si functionala.. si aici trebuie sa existe un mecanism de echilibru care sa dea inapoi celor care produc putere de cumparare obtinuta de citva in control prin unfair advantages…. Deci Cristi, trebuie sa vezi ambele fatete ale monedei, libertarain-ismul… suna bine… dar datorita lipsei statului de drept si datorita naturii intrinsice a omului… nu il poti lasa sa functioneze in extrema .. intoarce societatea pe dos…

    Masurile tare nu trebue gindite doar ce ar rezolva si care ar puea fi efecte secundare.. ci si o strategie clara de a face masura dorita de variate clase sociale… cum o descrii ca manelistul de rind sa o inteleaga si sa zica da domnule asta e bine.. si cum o descrii ca un om cu pretentii mai mari sa intelegeaga si sa fie convins ca e buna… unul gindeste strict limitat cu patos.. altul poate pune si putin logos in functine… trebuie sa gndesti cum faci strategia de mediatizare a informatiei.. prin ce medii prin cine tec etc….

  29. Bogdan says:

    @ Petre, statul de drept nu poate fi decit statul minimal. Orice alta forma de stat implica existenta unor privilegii pentru diferite grupuri; iar un privilegiu pentru unii implica in mod necesar o discriminare pentru ceilalti.

    Socialismul este cea mai discriminatorie doctrina, fiind incompatibila cu statul de drept.

    @ Cristian Paun, eu nu cred ca exista in acest moment o masa critica pentru a infiinta un partid autentic liberal, dar o forma in care toti libertarienii romani organizati sau nu in diferite think tank-uri prin care sa actioneze coerent, cred ca este utila in acest moment.

    Cred ca este necesar un astfel de cadru in care animozitatile existente intre libertarienii romani sa fie minimizate.

    Daca in Romania exista cu adevarat nevoie de ceva, atunci acest ceva este ca cetatenilor sa li se prezinte aceste idei intr-un mod organizat, pentru ca exista foarte multi liberali latenti.

    P.S. Cind am folosit termenul liberal m-am referit la sensul real al termenului, nicidecum la membri vreunui partid (national-liberal sau democrat-liberal) romanesc; partidele care au in titulatura lor cuvintul liberal, nu au nicio legatura cu liberalismul.

  30. Petre says:

    Bogdan,

    Staul minimal idealistic ar putea fi un stat de drept in situatia in care totul ar porni de la zero, toti am fi egali. Dar mu suntem, actualele noastre varfuri nu stiu de cit prin furt sa isi cistige existenta… planteaza-i pe ei intr-un stat minimalist… si transformi romania in mexic… ei au deaja un masiv avantaj competioonal.. assets si cunostinte.. omul de rind cu toata libertatea pusa la dispozitie nu va putea face fata in acea situatie a unei economii de piata complet liberalizate disfunctionala cu cartele, monopoluri, si poate chiar degenerarea sistemului legal.. (nu ca acuma ar fi el functional..).

    Solutia nu este sa incerci sa invingi socialismul… niciodata ori ce ai spune.. in ziua de azi cind adeptii economiei de piata complet libere sunt vazuti in mod gresit ca autorii crizei nu vei putea convinge masele ca mai putina siguranta aparenta oferita de statul parinte este o solutie mai buna… Solutia este sa schimbi socialismul… sa lupte pentru ca ori ce om care vrea sa cistige mai bine sa o poata face prin munca mai multa si prin aplicarea acesteia in mod mai inteligent… sa anulezi in mod treptat costul cel mai mare al unui bun sau serviciul.. STATUL (aproxmativ 75% prin taxe acize.. etc).. sa liberalizezi banul… statul sa nu mai aiba putere asupra sa, sa decida cantitatea si valoarea banului dupa bunul plac… oamenii de rind pensionarii.. masele de jos sunt de fapt cei mai mari desfavorizati ai aceste practici.. iubita cu mult patos de socialistokeynsienistii de azi! Azi o proportie covarsitoare a dogmelor inradacinate sub numele socialismului.. sunt de fapt menite in a mentine oamenii saraci .. in intunericul cunoasterii si libertatii… drepta si stinga trebuie cred redefinita.. drepta poate libertanismul complet la care tu aquisezi.. iar pe de alta parte socialistii care nu mai trebuie sa ia de la unul si sa dea la altul in mod arbitrar si fripturistpoliticianist dar sa gaseasca metode functionale ne discriminatorii de a echilibra si compensa natura intrinsic umana de a isi crea avantaje neloiale in detrimentul celorlati semeni.. avantaje ce amplificate, in timp, maresc puterea statului viciat.. a coruptiei si a discrepantei bunastarii materiale intre putini foarte bogati si multi fara nimic.
    Vezi ce s-a intimplat in america… dogma Ayn Rand… a Libertanismului complet, dereglementarea targetata a fluxurilor financiare a dus de fapt la preluarea puterii absolute a unui grup restrins de oameni cu disrespect total fata de ori ce tine de libertate… economie de piata libera… si uite unde am ajuns…. totul in numele Libertarianismului….

  31. Bogdan says:

    @Petre, nu sint de acord cu cele mai multe dintre afirmatiile din mesajul tau.

    Eu m-am saturat de „reformarea” socialismului, de socialismul cu „fata umana” , de social-democratie, etc. Socialismul este un sistem corupt inca din stadiul de idee. Daca insa tu vrei sa numesti socialism un sistem de tip piata libera, presupun ca poti sa faci si asta. Nu conteaza numele, ci masurile politico-economice ( ex . China).

    Cred ca Romania e mult mai rau ca Mexic, macar ei au reusit sa produca o Miss Univers… 😉

  32. Alexandra says:

    Mai baieti, nu as vrea sa va stric jocul, dar se pare ca traiti intr-o lume putin cam prea „din paginile cartii”. Presupun, si nu as vrea sa supar pe nimeni aici, ca nu aveti tangente cu mediul politic autohton si nu numai. Ceea ce puneti voi in discutie este tare dragut si nu pot decat sa fiu de acord cu voi, doar ca exista o problema. Aplicabilitatea. Va trebui sa mulati tot ceea ce vreti voi sa propuneti/faceti pe mediul politic, indiferent de natura acestuia. Si pe bugetul de stat. Si atunci, s-ar putea sa o luati mai incetisor. Surprize mari asteapta acolo. Va recomand, cu cea mai mare caldura, sa va uitati pe cifrele acestui „act contabil” ce se cheama buget consolidat, dar cu scopul de a vedea unde este gaura si de ce (incercati cu 2008 incoace). De asemenea, uitati-va la toate raportarile BNR la perioada. Si apoi sa facem un mix. Si mai vorbim de stat liberal dupa aceea. Sau de socialism liberal. Sau oricum. Nu trebuie rupte din context ideile pentru care se militeaza. Sunt bune. Doar ca acel context este mult mai larg. Atata.

  33. John Galt says:

    Stimata doamna Alexandra. Daca dumneavoastra ati ramas corijenta la matematica in clasa a V-a si nu stiti sa faceti adunarile corect poate ar trebui sa nu incercati sa rezolvati o integrala, nu?

    Care buget? Care clasa politica? Aia care „cere”? Care vrea „drepturi castigate” dar nu intelege notiunea de obligatii sau raspundere penala (cu averea samd).

    Aveti nesimtirea de a ne face „naivi” insa treceti cu vederea peste FAPTUL ca aproape toti politicienii sunt urmasi ai fostilor TORTIONARI? Ca da, intradevar, ei poate nu au CONFISCAT si VIOLAT tara asta prin 50, insa uite ca acum ei considera normal sa stea intr-o casa nationalizata, sa aiba parte de mosteniri (obtinute prin FURT si AGRESIUNE) insa schimba subiectul sau se uita in alta parte cand ii intrebi de obligatii.

    Pai cum, ar trebui sa muste tocmai mana care i-a crescut..

    ..

    Lasati va rog tonul condescendent, „experimentat” si harsit „de viata”, pentru ca va spun sincer ca NU TINE. Ideile rupte de context sunt ale dumneavoastra.

    Puscaria e singura chestie care va mai salveaza, SI ATAT! 😀

    Dupa ce se rezolva acest lucru credeti-ma ca incep sa apara si principiile JUSTE, sanatoase (e nevoie de buget neaparat?:P), cele pe care poti cladi un viitor. Altfel nu va urez decat succes in colectarea de taxe, in planul cincinal.

    Veti avea nevoie..

    🙂

  34. John Galt says:

    Petre, asa-i ca habar nu ai ce zicea Aristotel de Republica?

    😀

  35. Alexandra says:

    Stimate domnule John Galt,
    daca avti frustari legate de istorie, este problema dumneavoastra. De asemenea, este problema dumneavoastra daca aveti frustari lgate de situatia actuala politica. Tin sa va anunt ca nu am avut nici o corijenta la matematica, nici macar la „orele de bune maniere” sau la „logica” (daca dumnaevoastra nu stiti sa cititi printre randuri, asta este!). Nu negam utilitatea demersurilor mentionate mai sus. Din contra. Doar faceam apel la marirea pozei si incercarea de a da o aplicabilitate acesor idei (nu economic, ci practic!). Ca sa pastrez insa tonul optimist, si eu va urez mult noroc in cladirea statului pe care il visati dumneavoastra, pe bazele unui faliment existent, dar cu bunele intentii ale „ratiunii pure”.

  36. Petre says:

    Bogdan… nu sunt de acord cu tine…. ce spui tu ar fi posibil doar intr-o dictatura luminata condusa de o elita altruista.. ceva imposibil … in sistemul social actual.. politica este oscilanta… poti sa faci ce partid libertarian vrei tu… ce ai face. vii la putere lumea realizeaza ca bunastarea nu e imediata si la urmatoarele alegeri voteaza iarasi socialistii care promit bunastare clar iluzorie…. ori ce bun ai face tu la putere pe durata a unu sau doua mandate va fi distrus de venirea la putere a socialistilor.. si nu uita.. este tare usor ca socialistii veniti la putere sa mareasca salarii si pensii si sa le plateasca prin inflatie si prin indatorare… nenorocind pe termen lung economia… solutia este reformarea reala a socialismului.. astfe incit ei sa lupte pentru sanse egale si pentru fair play.. pe cind drepta sa lupte pentru competitia maximala a junglei..

    Alexandra… daca citresti ce scriu mai sus.. exact asta spun.. IMPLEMENTARE…. nu sunt de acord ca poti face ceva atacand socialismul.. trebuie luate in vizor siseme actuale ce fac un atit de vizibil incit nimeni sa nu il poata ignora…. iar daca acesti oameni care ar intelege acest lucru si ajung la putere indiferent de la ce partid ar fi… sa ia masuri benefice economiei…

    John Galt.. care republica aristoteliana.. aia care o citesti pe la tea partiurile voastre republicane prin america.. grass roots my ass! Ca sa intelegi romania trebuie sa traieti aici… sa vezi fetele oamenilor sa auzi discutiile maselor la magazin, in piata, in autobuz.. sau tren…

  37. John Galt says:

    Stimata doamna Alexadra, Petre & co

    MARXISMUL este VICIAT din cauza lui Kant, care a fost inteles si aplicat gresit. „Estetica” ratiunii pure nu poate exista in sistemul vostru (stramt:P) pentru simplul fapt ca in fata ADEVARULUI, absolut orice minciuna si VICIU pe care va construiti viitorul este scos la lumina, aratat in intreaga lui goliciune, distrus si eliminat definitiv. Acesta e motivul pentru care, de mii de ani, oricat de mult ar fi incercat cineva sa perverteasca aceste VALORI, uite ca absolut nici un sistem bazat pe MINCIUNA nu a rezistat si nici nu poate rezista. Prin definitie!

    Voua va scapa acest aspect. 🙂

    Voi nu v-ati definit CONCEPTELE MORALE, ETICA ce sta la baza ORICAREI CONSTRUCTII, voi nu intelegeti notiunile de ADEVAR, DREPTATE, JUSTITIE. Bine in schimb ca vreti sa invatati pe altii ce-i ala „Stat”, cum e cu taxele samd. Bine in schimb ca va multumiti cu o autosuficienta (uneori aroganta) probabil folosita ca un pansament (infect) pus deasupra ignorantei, fara a fi auzit macar de un Rothbard, Mises, Hayek (dovada ca nu sunt tradusi nicaieri si nu nu-i gasesti prin librarii), bine ca Friedman si Ayn Rand sunt o necunoscuta prin universitati. 😀

    Well, let me give you some updates: din cand in cand, cam la 20-25 de ani, uite ca „OGLINDA” in care va uitati atat de des („sunt cea mai frumoasa din tara, cea mai tare” – right) – SE SPARGE. 😀

    Stiti de ce?

    ps

    lema ajutatoare 1 : „Fiat justitia ruat caelum”

    lema ajutatoare 2 : „O quam cito transit gloria mundi”

    Stiti ce e aia „cito”, nu?

    🙂

  38. Bogdan says:

    @ Petre, socialismul nu se va reforma decit sub presiunea libertariana. Eu cred ca libertarianismul (doctrina statului minimal) trebuie sa devina o doctrina a maselor.

  39. Alex Nicolin says:

    Dar ce ne facem cu libertarienii de stanga – exista si asa ceva, ba chiar cred ca, numeric cel putin, s-ar putea sa fie chiar mai multi 🙂 Personal, mi se pare ca o asemenea doctrina este urmatoarea dilutie dupa comunism, socialism, si social democratie. Cea mai buna caracterizare aunui acstfel fenomen este data de zicala:

    Daca amesteci o linguita de miere intr-un butoi cu cacat, vei obtine un butoi de cacat. Daca intr-un butoi cu miere amesteci o lingurita de cacat, vei obtine tot un butoi cu cacat.

    Daca am jignit pe cineva cu exprimarea mea, va rog sa ma scuzati…

  40. John Galt says:

    Cum ce ne facem – ii impuscam! Ce altceva?! 😀

    Orice copil se naste cu INSTINCTUL de proprietate respectiv dreptul la legitima aparare. Credeti ca s-a schimbat ceva in ultimii 5000 de ani?

    ..

    Azotatul de amoniu e complet inert si zace ca alegatorul roman la monta, insa daca-i pui niste aluminiu sau TNT..

    (*TNT liberalism autentic, nu prostii)

    🙂

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>