Toate canalele de ştiri sunt acum împânzite de urletele de „durere” ale pensionarilor militari care după ani şi ani de presiune politică şi-au „câştigat” dreptul de a avea pensii „special de mari” prin comparaţie cu celelalte categorii sociale similare de bugetari (profesorii, actorii, medicii). Uluiţi de ce „nedreptate” le-a făcut statul care de atâţia ani le împarte cu precădere lor „dreptatea”, militarii „de carieră” (de parcă România în ultimii 50 de ani a dus războaie grele de apărare presărate cu fapte de eroism şi vitejie) au început să strige din toţi rărunchii când le-a venit şi lor rândul la masa tăierii.

De ce nu au dreptate militarii pensionaţi să ţipe (chiar dacă doare rău să îţi vezi veniturile dijmuite):

  1. Sistemul public de pensii (inventat de pe vremea lui Cuza, un funcţionar absolutist şi socialist care a luptat pentru centralizarea deciziei în mâinile sale pe motiv că funcţionarii din jurul său fură mai mult decât este dispus el să fure, ignorând complet faibilitatea propriei persoane) a devenit complet anacronic şi imposibil de apărat cu principiile capitalismului şi a economiei de piaţă. În fapt, acest „sistem de pensii” nu este deloc un sistem similar asigurărilor de viaţă sau un sistem bazat pe un mecanism de economisire (pui banii voluntar sau nu într-un fond din care apoi să te foloseşti de el la pensie când nu mai iei salariu) aşa cum încearcă statul să ne facă să credem. Este un sistem absolut discreţionar prin care statul percepe o taxă de 31.3% (procente usturătoare plătite în forma mascată de 10.5% plătite de angajat şi de 20.8% ca noi să nu ne dăm seama cât de mare este această contribuţie). Aproape o treime din veniturile noastre brute merg către acest sistem din care nu vom mai vedea mare lucru la pensie, statul plătind înapoi pensionarilor aproape o treime din aceşti bani sub formă de pensie. Sistemul acesta a avut excedente masive până în 2007 când a început (datorită crizei sau nu) să intre puternic pe minus (o posibilă explicaţie poate fi şi creşterea de la 27% la nivelul actual de 31.3% din 2009 dar şi contracţia sectorului privat, devenit principalul cotizant la sistemul de pensii). Această sumă imensă este furată de stat folosindu-se de argumente care mai de care mai hilare: solidaritatea socială (cu cei care nu pot munci să îşi facă o astfel de pensie) sau faptul că noi nu avem nici un habar cum să ne protejăm mai bine pentru pensie (e ca în cazul cauciucurilor de iarnă). Acelaşi stat socialist care pozează în omniscient pune mâna fără nici un drept pe rezultatul muncii noastre sărăcindu-ne pe zi ce trece şi minţindu-ne că ne poate plăti o pensie corectă.
  2. Sistemul fiind unul absolut la discreţia statului, acesta a putut decide fără să ne întrebe pe cei care cotizăm la sistem să acorde şi chiar să mărească semnificativ pensiile unor categorii de angajaţi la stat care nu cotizează cu nici un ban la sistem (militarii, poliţiştii, pompierii, magistraţii, parlamentarii). Pensiile speciale sunt o hoţie la fel de mare ca şi cea prin care statul ne impozitează pentru pensiile noastre viitoare. Faptul că acum statul poate şi are dreptul să umble la pensiile oamenilor retroactiv provine din încadrarea „fondului de pensii” într-o categorie diferită de asigurări sau economii. Aşa cum statul a putut acorda pensii speciale, poate să le şi taie sau să le diminueze. Militarii protestează degeaba în acest caz. Sistemul de pensii actual nu funcţionează ca o garanţie că îţi vei lua pensia.
  3. Cotizaţia bugetarilor (alţii decât militarii, poliţiştii, magistraţii etc. cu pensii acordate dintr-un fond la care ei nu au cotizat) este şi ea problematică. Bugetarii sunt plătiţi cu un salariu de la buget din care apoi dau bani către buget sub forma de cotizaţie la sistemul public de pensii. Puteau toţi bugetarii avea „pensii speciale” fără a mai face acest transfer inutil însă era mult prea vizibil efortul făcut exclusiv de sectorul privat pentru a susţine sistemul. Orice creştere a pensiilor bugetarilor în contextul unei contracţii a sectorului privat (deficit la fondul de pensii) devine imposibilă din punct de vedere economic.
  4. Argumentele militarilor care reclamă pensii mari care „trebuie” să ţină cont de „specificul meseriei lor” (trebuie să fii la dispoziţia statului non-stop), „pericolul de moarte pe care îl înfruntă”, „depărtarea de familie când participă la diferite misiuni de pregătire sau de luptă” sunt slabe dintr-o perspectivă economică (să nu uităm că pentru aceste servicii militarii au primit salarii, nu mici, dar şi o serie de favoruri cum ar fi hrană, îmbrăcăminte, decoraţii). Şi doctorii sunt la dispoziţia spitalelor non – stop, şi actorii alocă timp pentru munca lor care îi ţine departe de familii, şi profesorii au examene în week-end sau stau să scrie sau să cerceteze (mă refer la cei care vor performanţă de la cariera lor, fiind şi militari care preferă să lase performanţa la o parte). Aceste argumente au pus întotdeauna presiune pe factorul politic care a fost tentat să favorizeze diferite categorii de bugetari în favoarea altor categorii de bugetari. De fapt, statul nu va avea niciodată vreun criteriu obiectiv prin care să stabilească dacă militarii sunt mai merituoşi decât medicii sau profesorii (doar piaţa ar putea valida munca lor prin preferinţa pentru unii sau alţii). Orice criteriu anunţat ca obiectiv în acest caz este fals. De aceea, lupta dintre diferitele categorii de bugetari este una cu pronunţate accente politice, victoria depinzând de cât de aproape eşti de elementul de decizie finală şi de cât de important eşti electoral.

Înţeleg perfect necazul militarilor pensionaţi cu pensii special de mari care s-au angajat în diferite proiecte imobiliare (şi-au cumpărat vile la pensie) sau care întreţineau din pensia lor o liotă de nepoţi. Înţeleg că e greu să vezi că trebuie să strângi cureaua după ce ai servit cu mândrie ţara (chiar dacă lucrul acesta însemna să ştergi de praf un tun şi să mănânci pe săturate şi gratis fasole la ceaun la popotă). Ştiu că este greu să înţelegi de ce pensia ta trebuie tăiată şi proiectele statului nu (care de cele mai multe ori înseamnă sifonări de fonduri). Dar, atâta timp cât pensia e plătită din bani publici (chiar dacă ai lucrat la privat) şi „tu eşti de acord” cu acest sistem (cât de mult le place socialiştilor de contractul social), te poţi aştepta la orice de la statul pe care l-ai mandatat „să îţi vrea binele”. Iar atâta timp cât contractul social funcţionează înseamnă că „suntem de acord cu aceste tăieri de pensii” şi nu are sens să mai protestăm.

Criza actuală are însă o mare virtute: a aruncat în aer toate sistemele discreţionare de tip socialist generând probleme şi deficite la nivelul unor guverne incapabile să înţeleagă virtuţiile pieţei libere şi ale capitalismului autentic. Dacă nu înţelegi că ele trebuie rezolvate şi nu amânate pe mai târziu (prin apelarea la creditare externă) continui să îi minţi pe cei pe care îi impozitezi şi să le oferi soluţii care îi îngroapă şi mai rău în sărăcie. Şi mai trebuie să înţelegem ceva: statul nu ne poate salva sau asista pe toţi deşi ne promite că o face (pe unii trebuie să îi pârlească). Sistemul actual de pensii ne arată inutilitatea contribuţiilor de 31.3% pe care le plătim lunar la un fond din care nu e sigur dacă vom mai primi ceva, fiind cu toţii la discreţia statului asistenţial.


96 Comments on “AMR mai puţin din pensiile militarilor”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. delia says:

    @Cristian Paun

    Cu tot respectul, mi se pare ca amesteci putin lucrurile in articolul asta.
    Tin sa precizez de la inceput ca nu am rude militari deci nu e nimic subiectiv la mijloc.
    Sunt 100% de acord cu tine la punctul 1 DAR daca de maine statul ar zice asigurati-va singuri sa aveti bani la batranete, nu mai cotizati nimic si nici eu nu va dau nimic nu ar fi cinstit pentru pensionarii de azi care au cotizat 35 de ani. Deci punctul 1 nu e un motiv pentru cum spui tu „De ce nu au dreptate militarii pensionaţi să ţipe”. Oamenii tipa pentru ca au cotizat si nu ii intereseaza ca sistemul nu mai functioneaza. Si au dreptate. Daca nu, hai sa le dam banii cotizati inapoi si fiecare se descurca cum poate. (de unde?!)

    Apoi nu sunt de acord cu generalizarile pe care le faci despre ei cum ca au sters tunul de praf si au mancat gratis pentru ca facand asta cazi in capcana intinsa de politicieni de a invrajbire a diverselor categorii sociale. Nu am eu treaba cu ce a facut ala, nici el nu are treaba cu mine. Nu trebuie sa il urasc pe militar fiindca politicianul a fost un nenorocit sa nu s-a gandit la implicatiile deciziilor sale.

    Cat despre punctul 4…nici eu nu sunt de acord cu favorizarea militarilor pentru specificul meseriei (dar nu ne-a intrebat nimeni cand au hotarat) si mi se pare ca munca dificila trebuia recompensata DOAR prin salariu, fara beneficii de tip pensie speciala data la 50 de ani. DAR eu si cu tine suntem astfel impotriva statului si a manevrelor facute de stat si politicieni, nu impotriva omului respectiv care a fost mituit astfel ca sa nu faca valva. Si atunci vin si te intreb: e corect sa il pensionezi pe unul la 50 de ani si ca sa taca ii dai pensie speciala si apoi sa vii sa ii zici „teapa, fraiere, acum suntem noi la putere, iei pt cati ani ai cotizat??”. Pai nu e corect.
    Statul ce trebuia sa faca atunci cand i-a pensionat pe militari? Sa le zica „fratilor, piata e libera, aveti 50 de ani, mai puteti munci vreo 15…va dam afara si cautati-va de munca.” Asa era corect! DAR statul nu a facut asta, politicienii au evitat scandaluri si revolte si i-au momit cu pensii speciale. EH! Acum nu e normal sa vina oamenii astia (care intre timp au 67 poate..) si sa iti zica ca nu e corect?!

    Concluzia mea e ca politicienii si-au batut joc de oamenii astia si de noi toti, le-a pasat de mandatul lor si atat, iar noi trebuie sa luptam cumva cu nenorocitii astia, nu cu pensionarii militari.

  2. melania says:

    Parerea mea este ca noi, cei care citim astazi aceasta postare oricum nu vom mai pupa pensie de la onor statul romanesc.
    Asa ca orice s-ar intampla, trebuie sa devenim responsabili si sa ne organizam pentru eventualitatea in care vom fi batrani, sanatosi si lucizi dupa ce am contribuit 35 de ani, iar statul ne injumatateste pensia.
    Militarii nu sunt singurii in situatia asta. Ei sunt doar cei afectati de chestia asta acum. Asa cum acum 2 luni erau mamicile, acum 3 luni erau profesorii, etc.
    Get over it, people!

    Melania

  3. BladHaund says:

    @delia, o mare eroare in argumentul tau il face lipsit de orice valoare: statul nu are banii sai. Devine irelevant ce „a promis” si cum „i-a mituit” pe acei oameni.

    Astfel, cand ei striga ca vor pensie, nu striga la stat, ci striga de fapt la mine, platitorul de impozite. Statul e doar un agent de intermediere prost si corupt, care ia bani de la mine, pierde o mare parte pe parcurs si ce ramane imparte la altii.

    Pozitie si drept mai puternice decat ale celui care are ceva si NU MAI ESTE DE ACORD SA I SE IA nu pot exista. Vor pensionarii pensii de la stat? Pai e treaba lor, sa se descurce cu statul in care au crezut si care nu are banii sai. Eu as dori sa ma retrag din ecuatie.

    O manipulare intentionata a celor care acum pretind este afirmatia ca oamenii au cotizat stiind ca, etc. Aiurea. Au cotizat stiind bine ca banii lor se duc la parintii si bunicii lor aflati atunci in pesie si s-au mangaiat cu speranta egoista ca le vor plati si lor copiii lor la fel. Eu as vrea sa spun pas. Am o singura pereche de parinti, nu o infinitate.

    Fisura intre categoriile sociale au produs-o chiar cei ce reclama cu vehementa aceasta fisura: in momentul cand au iesit in strada. Atunci cand au inceput sa strige catre stat ca ei vor „sa li se dea”, erau perfect constienti ca statul nu are de unde „sa le dea” decat luand de la altii. Iata fisura. Cand protesteaza, ei pur si simpla ma scuipa in obraz pe mine pentru ca li se pare lor ca eu, contribuabilul, nu le dau destul. Cum adica invvrajbire? Pai cine cere de la cine? Se pot numi victime cei care striga in gura mare si pretind in strada ca altii sa le dea de pomana? Cum adica au muncit si au cotizat, acum li se cuvine? Au muncit pentru salariu si au cotizat pentru varstnicii din familia lor. Au muncit pentru trecut si pentru prezent. Pentru viitor nu au niciun drept, nu au pus deoparte nimic.

  4. BladHaund says:

    In concluzie, orice masura de taiere oricat de drastica este corecta si morala. Pentru ca e vorba de pomana. Pentru pomana se spune bogdaproste si se trece mai departe. Pentru ca oricum nu ti se cuvenea nimic; daca ai primit ceva, e mai mult decat era oricine dator sa dea.

  5. delia says:

    @BladHaund

    Mie mi se pare ca te contrazici singur.
    Tu zici ca: „Vor pensionarii pensii de la stat? Pai e treaba lor, sa se descurce cu statul in care au crezut si care nu are banii sai. Eu as dori sa ma retrag din ecuatie.” Cum asa? Adica tu NU VREI sa platesti degeaba?? Tu stii ca nu vei primi nimic ca pensie si ai vrea sa te retragi. Pai si oamenii astia de ce au platit degeaba atatia ani? Vor si ei banii inapoi.
    Aaaaa….n-au platit degeaba? Au platit pentru parintii lor? Pai plateste si tu atunci pentru parintii tai si ai mei.

    Eu sunt de acord cu voi ca sistemul nu este bun! Sunt de acord ca trebuie schimbat. As vrea doar sa aud o solutie pentru pensionarii carora nu le poti zice ca sistemul e falimentar si au cotizat degeaba.

    Tu stii ca daca pensionarul de azi ar fi pus banii la saltea in loc sa ii dea statului ar fi avut acum mult mai mult decat pensia lui. Si atunci, cand tu ii zici ca nu ii mai dai pensie nu e normal sa se revolte si sa iti zica ca el a cotizat mai mult?

    O chestie de care nu tineti deloc cont in discutiile astea e ca astia acuma nu au tinut cont de dovezile aduse si au calculat pensiile aiurea. Deci oricum scandalul nu e doar pt ca unii erau smecheri si acum nu mai sunt ci pentru ca unii chiar au fost nedreptatiti.

  6. mobutu says:

    delia, pentru soluții reale referitor la „intrerupem pensia de stat dar ce facem cu cei care au cotizat deja ț ani?” vezi blogul lui bogdan glăvan: http://www.logec.ro

    mai zici la un moment dat, citez „e corect sa il pensionezi pe unul la 50 de ani si ca sa taca ii dai pensie speciala?”
    din cate stiu eu la momentul respectiv indivizii în cauză au primit ȘI SALARII COMPENSATORII mai mult decât generoase, așadar încă un motiv că acum țipă degeaba.

  7. delia says:

    @mobutu

    daca ma intrebi pe mine nu trebuia sa ii pensioneze. De ce sa il pensionezi pe unul la 50 de ani? Da-l afara si sa-si caute de lucru! Aaaa….esti politician si nu vrei sa iti pierzi scaunul si dupa tine potopul?! Uite la asta se ajunge!

  8. Pensionarul militar says:

    Eu nu cred ca Romania nu mai are nevoie de armata. A te purta in halul asta cu fostii militari nu e o idee prea buna pentru actualii sau viitorii militari care aleg sa faca o cariera din aceasta treaba. Nu cred ca putem compara cariera militara cu vreo alta cariera. Adica un profesor de la catedra nu risca cat risca un militar cand isi curata pusca.

  9. BladHaund says:

    @delia, solutia este banala: trebuie rupt odata cercul vicios. Sistemul este alcatuit de asa natura incat cei care sunt in plata in momentul ruperii vor avea de suferit. Nu vreau sa fiu eu cel care are de suferit mai tarziu. Deci acum este un moment la fel de bun ca oricare altul.

    Si faci din nou o confuzie intentionata: nu vreau sa platesc pentru parintii altuia, ci doar pentru ai mei, in conditiile pe care eu le stabilesc, fara sa vina cineva din afara si sa incerce sa administreze banii mei. Nu e nimic greu de inteles aici, ci e doar ceva de care se sperie toti socialistii: ca pierd statul lor social mult si drag.

    Legat de partea de revolta si schimbare a sistemului, nu tin minte ca acum 20 de ani sa se fi vehiculat idei de acest tip, anume ca e mai bine sa ne vedem fiecare de treaba noastra fara sa se amestece statul. Prin urmare cei de acum se poate spune ca au marsat si au avut mai multe incredere in sistem decat avem noi acum. Treaba lor. Increderea mea in sistem este nula, deci eu nu vreau sa mai platesc.

    In aceste conversatii, se face din nou o eroare atunci cand subiectul e altul decat cel ce plateste: interesele aceluia primeaza, interesele asistatilor sunt subsidiare. Deci dezbaterea trebuie pornita de la situatia platitorului, nu de la cea a asistatului, cum se face acum. Rezolvam intai problema platitorului, apoi, daca se poate si a asistatului. Dar in niciun caz invers.

    Ce trebuie facut cu cei in plata: pai ce ti-a sugerat @mobutu sau nimic. Oricare solutie e la fel de morala. Imoral este ce se intampla acum, cand unii platesc aiurea pentru niste necunoscuti (si groaznic de nerecunoascatori pentru eforturile noastre deloc neinsemnate). E chiar si o vorba din popor: nemultumitului i se ia darul. Fiindca aici e vorba de daruri si nu de altceva.

    Deci, intrebarea „ce se intampla cu pensionarii?” este prost pusa in acest moment. Pune mai intai intrebarea „ce se intampla cu platitorii?”, rezolv-o in sensul de a suspenda platile obligatorii si abia apoi pune-o pe cealalta, cu pensionarii. Cel care are nu poate sa vina dupa cel care primeste. Raportul firesc e invers.

  10. delia says:

    @Pensionarul militar

    :)))) Asta e ca aia „Eu cand stateam la semafor”
    Prietenii stiu de ce.

  11. Traian says:

    Sint de acord cu toate ideile enuntate de d-l Cristian Paun.Imi place si titlul, bine gasit.In legatura cu sistemul actual de pensii,in general, ma gindesc cum s-ar putea face trecerea de la sistemul actual,in care pensiile se platesc din prelevari din salariile celor activi in momentul actual,la unul in care fiecare sa fie responsabil de veniturile sala la virsta la care nu va mai putea munci.Daca incepind din acest an sa zicem, cei care intra in „cimpul muncii” nu vor mai fi obligati sa contribuie pentru pensiile batrinilor,ci, eventual,numai pentru ale lor va fi foarte ,foarte greu de a gasi o solutie in primul rind echitabila.Daca am fi beneficiat de o perioada de macar zece ani de crestere si excedente bugetare,poate nu ar fi fost greu sa se renunte la cei 31% perceputi pentru plata pensiilor actuale,lasind aceste sume la dispozitia fiecaruia sa-si asigure veniturile pentru pensiile personale.Sau poate veniturile din marile privatizari sa fi fost folosite pentru debransarea pensiilor de la contributiile actuale impuse salariatilor.Am fi obtinut macar o un lucru bun.

  12. un cititor says:

    Ca idee, aveti perfecta dreptate.
    Sigur ca ar fi de dorit un sistem unitar de pensii (si pensionare) de stat si un sistem de salarizare unitar pentru angajatii statului.
    Dar :
    1. pina la urma (daca ne luam dupa reprezentantii guvernului sau ai puterii) se pare ca – pe total – fondul total pentru pensiile militare va creste ; atunci unde este logica economica, unde sunt masurile anticriza ? Daca vorbesti de „pensii nesimtite”, ce faci acum, le maresti ? S-a facut un scenariu / studiu de impact / simulare ? Cine plateste factura cresterii ?
    2. aceste recalculari („scaderi” ?) nu se fac intr-un cadru legal ? nu suntem intr-un stat de drept? justitia mai are vreo importanta in Romania ?
    Justitia da o hotarare, iar guvernul nu o tine cont de ea si nu o respecta ! Suntem in UE ?
    3. in legatura cu trecerea in rezerva (si pensionarea) militarilor pentru intrarea in NATO, cum ar trebui procedat ? Dam timpul inapoi ?
    4. cum e in alte tari (din UE si NATO) cu pensiile militare ?
    5. la o adica, cine va plati cheltuielile aparute pentru aceste recalculari (recalcularea in sine, procese, dobinzi, etc.) ?

    La limita, rezolvarea cu (toti) pensionarii ar fi foarte simpla, dupa metoda dintr-o tara asiatica ….
    Aplici procedura respectiva, iar familia plateste glontul …

  13. ionut says:

    Pensia este oriunde si oricand o problema de economisire privata si voluntara. Iar pensia publica este un sistem ponzi (e adevarat atipic, oarecum inversat) cu participare obligatorie.
    De acord, actualii pensionari nu au dreptul sa confiste munca actualilor salariati, dar au dreptul sa ceara statului returnarea (insotita de dobanda si daune) banilor jefuiti de-a lungul vietii. Cum? Prin micsorarea dimensiunilor statului pana la (cel mai bine ar fi) disparitie.
    O.k. vor fi si destul de multi indivizi care vor sustine ca ei doresc pensie publica. Au tot dreptul cu conditia sa nu-i oblige si pe altii sa participe la “caritas”, iar in momentl in care “jocul da semne de oboseala” (pen’ ca unii, destul de multi, s-au prins de smecherie si refuza participarea = evaziune) sa nu tipe ca din gura de sarpe: uite “vinovatii”!

  14. delia says:

    @BladHaund

    te rog da-mi un link la solutia data de bogdan glavan. Citesc si blogul lui dar nu am gasit acum articolul cu solutia.

    Eu cred ca tu faci abstractie acum de ce spune legea. Legea spune ca pensionarii care au cotizat au drept sa primeasca pensie calculata dupa algoritmul x. Deci nu e asa simplu cum zici tu „trebuie rupt odata cercul vicios; Ce trebuie facut cu cei in plata: pai ce ti-a sugerat @mobutu sau nimic”. Nu e asa. Pentru ca daca nu respecti legea atunci despre ce vorbim?

    Apoi mi se pare ca esti extrem de subiectiv: nu iti convine ca tu sa cotizezi la un sistem in care nu crezi dar nu ai nici o problema ca pensionarii care au cotizat sa nu mai primeasca nimic de maine.

    Ei nu au avut de ales si de fapt nici tu nu ai de ales. Daca te angajezi la o companie trebuie sa cotizezi, nu te intreaba nimeni daca vrei sau nu. Ionut are dreptate, daca nu vrei sa le mai dai bani pensionarilor atunci da-le banii cotizati inapoi.

    Cum adica nu ai auzit acum 20 de ani revolta impotriva sistemului? Tu cum te revolti acum? Scrii pe bloguri ca nu iti place sistemul?! Si ce?! Ce schimbi?

  15. Oana says:

    M-am saturat de urletele celor defavorizati de actuala guvernare. De cand a inceput criza nu am auzit sa le planga cineva de mila fraierilor care cotizeaza. Ca si cum tara asta ar fi locuita numai de asistati, iar banii cad din cer. Cum spunea cineva mai sus, cei care platesc contributii trebuie sa fie pe primul loc. Daca esti fraier si muncesti dai statului cam 95% din ce castigi tu net + tva, impozite locale, etc.. M-am bucurat cand am auzit de introducerea coplatii, pana cand am aflat ca defavorizatii sortii nu platesc nimic, vor plati tot cei care contribuie deja la sistemul de sanatate. Subventiile pentru Radet la fel, ma astept ca de iarna viitoare sa mi se tripleze costul caldurii. Faza tare este ca daca vrei sa scapi de ei e foarte dificil si costisitor, trebuie sa-ti montezi contor de gaze, sa nu cumva sa te incalzesti de la aragaz.
    Nu stiu altii cum se simt dar eu am ajuns la limita suportabilitatii, sunt satula sa mi se ia cu japca ceea ce produc si sa se distribuie altora pentru voturi. De ce sa platesc o contributie enorma la pensii si un fost militar (care a avut diverse avantaje, locuinta de serviciu) sa ia din banii mei 3000 lei, iar bunicul meu (care chiar a muncit si si-a construit casa singur, carand pietris cu roaba de la marginea orasului) sa ia 7-800 lei?
    Din pacate cred ca singura solutie este ca tara asta sa intre in faliment, ceea ce se tot amana prin luarea de imprumuturi externe. Prin vot democratic nu se poate face nimic intr-o tara in care asistatii sunt mai multi decat platitorii de taxe. Problema pensiilor s-ar rezolva foarte usor cu urmatoarea metoda: cine a votat cu Iliescu si gasca lui nu mai are dreptul la pensie. Daca iti vine hotul la poarta si tu ii dai de bunavoie toata avutia ta cu ce drept ceri dupa aceea ca altii care nu fost fraieri sa-ti dea si tie din avutia lor? Nu numai politicienii sunt de vina ci si iresponsabilii care ii aleg.

  16. delia says:

    @Oana

    „Problema pensiilor s-ar rezolva foarte usor cu urmatoarea metoda: cine a votat cu Iliescu si gasca lui nu mai are dreptul la pensie”
    WOW!! Uite mai ce ne zbateam noi sa gasim solutii, bine ca a aparut Oana sa ne lumineze 🙂

    „Prin vot democratic nu se poate face nimic intr-o tara in care asistatii sunt mai multi decat platitorii” WOW!! Sa il inviem pe Ceausescu?

  17. mobutu says:

    @pensionarul militar,
    bineinteles ca romania poate renunta lejer la armata.
    la ce armie invechita avem o luam de la oricine in 2 timpi si 3 miscari.
    sau se poate angaja o armata profesionista (de ex americani) care ar fii muult mai eficienta si muult mai ieftina.
    cariera militara poat fii comparata cu orice cariera vrei tu.
    chiar si cu una de piatra.
    nimeni nu te obliga sa fii militar, e alegerea ta 100%

  18. mobutu says:

    @delia,
    evident ca solutia corecta, optima era sa fie dati afara no questions asked
    dar s-a preferat plata compensatorie.
    ai primit compensatii majore iar acum mai faci si gura.
    dublu standard, hilar.

  19. BladHaund says:

    @delia, cazi in penibil cand te prefaci ca nu intelegi.
    Orice lege se schimba printr-o alta lege, iar faptul ca mie nu imi convine sa cotizez este congruent cu lipsa de interes cu ceea ce s-ar putea intampla cu cei care au cotizat si nu ar mai primi. Interesul meu este in primul rand pentru mine, asa cum este normal sa fie.

  20. mobutu says:

    @delia,
    vorbesti de lege.
    sa nu uitam ca legea e facuta de oameni pentru oameni.
    exista din pacate si legi proaste, asta pentru ca niciun om nu e perfect sa dea o lege perfecta si/sau pentru ca legea e data intentionat asa, serveste anumite interese, ale unui grup si/sau ale statului.
    Da-mi voie sa refuz o lege proasta.

  21. mobutu says:

    @delia,
    mai zici „Ei nu au avut de ales si de fapt nici tu nu ai de ales.”
    bineinteles ca fiecare are de ales la un moment dat.
    Chiar si ăia dati afara din armata pe motiv de nato … au ales sa incaseze salarii compensatorii pe ț ani, beneficii, privilegii.
    Chiar si noi avem de ales, acum.
    Eu de 6 ani nu mai platesc nimic statului, nici pensie, nici somaj, nici cas, nici cass, nici impozit pe salariu, nici etc.
    Platesc TVA dar numai pe nimicuri, chestiile scumpe, importante le iau de afara.
    Ma doare-n pix daca sunt considerat evazionist, e dreptul meu sa refuz serviciile unui stat infect.

  22. Pensionarul militar says:

    Nu intelegeti viata de soldat. Se vede ca nu ati facut armata sau nu ati avut de a face cu ea. Armata e ceva unic. In armata inveti sa fii disciplinat, sa infrunti moartea fara sa iti fie frica de ea si sa iti iubesti neconditionat tara. Militarul de cariera este un patriot adevarat. A oferit viata sa unei tari care acum il arunca la gunoiul societatii. Suntem o armata de doi bani, neechipata cum trebuie si scumpa tot pentru ca nu se aloca bani de la buget suficienti pentru a avea o armata de care sa se teama toti in regiune.

  23. mobutu says:

    @pensionarul militar,
    gargară ieftină.

  24. delia says:

    @BladHaund

    Eu am sub 30 de ani. La fel ca mobutu evit plata diferitelor taxe pentru ca nu am gasit alta forma de protest fata de stat. Asta e metoda noastra de protest.
    Dar nu pot sa nu ma gandesc ca daca si eu as avea acum 70 de ani si as fi platit contributii timp de 35-40 as vrea banii mei inapoi daca de maine nu mi se da pensie.
    Deci BladHaund, daca nu te intereseaza cum se descurca ceilalti atunci nu mai veni cu tupeu sa zici ca de ce ies ei in strada sa ceara pensii. Ciocu mic daca nu te intereseaza de ei. Daca te intereseaza gaseste solutii!

    Voi astia care sustineti statul minimal mai dati si solutii viabile nu prostii din-astea „pe mine nu ma intereseaza de aia” si solutii ca Oana „hai sa nu le dam celor care au votat cu Iliescu” Pf….

  25. BladHaund says:

    @delia, invata odata ca nu e treaba altuia sa gaseasca solutii pentru tine. Fiecare este responsabil de propria persoana. Este ridicol sa propun eu solutii pentru ceilalti, adica sa le spun eu ce sa faca.

    Si voi continua sa spun ca nu este cazul sa mai iasa ei cu tupeu in strada si sa ceara pensii, atat timp cat statul NU ARE BANII SAI. Tupeul celor care cer este echivalent cu un scuipat drept pe obrazul meu, cel care plateste. Daca cei care ies in strada nu mi-ar cere MIE bani, atunci nu ar cere pensii, ci ar cere, de exemplu, participatii la companiile sau cota-parte din proprietatile imobiliare ale statului. Atunci s-ar intelege ca ei cei de la stat si nu pomana de la ceilalti. Din moment ce se solicita o resursa pe care statul nu o are (banii) ci o colecteaza (spoliaza) de la ceilalti, este evident ca ei nu cer de la stat ci de la mine.

    Asa ca din nou te-ai prefacut ca nu intelegi despre ce e vorba: putin imi pasa mie ca ei ies in strada. Imi pasa insa foarte mult cand ies in strada si imi cer mie.

    Iar afirmatiile de tipul „daca tu ai avea X ani si ai fi platit Z cotizatii…” sunt gargara ieftina, cum scria cineva mai sus. Nu am X ani si nu am platit Z cotizatii si inteleg ca degeaba voi plati Y cotizatii in anii ce urmeaza, asa ca doresc sa nu mai platesc.

    Din nou te-ai prefacut ca nu intelegi cand am scris ca acum 20 de ani nu cerea nimeni suspendarea sistemului public de pensii; rezulta ca ei credeau in el, asa ca e cazul sa-si asume in ceea ce au crezut si ceea ce au creat in trecut.

  26. BladHaund says:

    Nu am fost suficient de clar cum este cu propunerea de solutii: nu este normal sa propui „solutii” prin care ii obligi pe altii sa actioneze intr-un fel dorit de tine. O solutie trebuie sa se limiteze la persoana ta, fara sa aduca atingere altor persoane.

    Prin urmare, solutia este deja propusa de mult: eu nu mai sunt obligat sa platesc nimic catre sistemele publice, platesc numai daca vreau si cat consider eu ca e cazul, in functie de „pachetul” pe care-l aleg; cei care primeau pomana se descurca cum pot. Aceasta este solutia optima.

    Cei care nu mai primesc nu au decat sa isi imagineze propriile lor solutii, fara sa pretinda ceva din ce este al meu.

  27. BenBernanke says:

    Delia nu intelege. Nu mam mir.
    Singura iesire pe care o vad e ceea ce fac eu in America.
    Cit vrei pensie? 3000 RON? Ia de la mine 5000. Dar peste 3 luni o paine va costa 50 RON.
    Si dam si salarii inapoi, si pensii.

  28. Paun Cristian says:

    Sunt curios cum am putea face un asistat social, un agricultor ce saliveaza dupa ajutorul de stat, un afacerist cu statul, un angajat la banca nationala, un parlamentar sa accepte destinul individual al sau. Pana la urma tot la lupta de clasa se ajunge. In sensul invers celei propuse de marxisti. Atata timp cat statul minimal va fi sustinut de minoritate nu cred ca putem pe calea „legii”. Nici traind cu iluzia ca o solutie posibila e votul sau schimbarea din functie a unora cu altii. Nici pe calea „educatiei”. Un hot ramane tot hot oricat de multe carti ar citi, refuzand in ruptul capului sa inteleaga ce pagube produce. E mai usor sa furi decat se muncesti de dimineata pana seara pentru banii aceia. E mai usor sa te organizezi in sindicate si sa dai in cap antreprenorilor decat sa iti asumi riscuri si sa te „marchezi” la piata. E mai usor sa mimezi grija pentru situatia celui de langa tine bagandu-i pe gat niste „solutii” otravite decat sa te ingrijorezi real de cel de langa tine si sa ii dai voluntar o parte din averea ta. E mai usor sa creezi artificial capital decat sa te lupti pentru fiecare centima economisita. Si atunci?

  29. BladHaund says:

    Solutia (fara ghilimele) nu poate sa fie decat in sensul expus mai sus, adica pe baza actiunilor individuale. Fiecare individ care constientizeaza ce discutam noi aici nu are in conditiile actuale altceva de facut decat sa lupte cu sistemul cu toate armele pe care le are la dispozitie:
    – plata cat mai mica de taxe si impozite, dar in mod legal, caci orice situare in afara legii e oricum mult mai aspru taxata, au avut ei grija. Aici intra orice solutie de optimizare fiscala, inclusiv folosirea unei jurisdictii de tip off-shore.
    – in urma calculului economic justificat de beneficiile anticipate, solicitarea de cat mai multe subventii de la stat: fonduri europene si tot ce se mai poate primi. Aceasta ne creste capitalul si directioneaza niste sume sub controlul nostru in loc de controlul birocratilor care le risipesc. Ca varianta extrema: cat de multe contracte cu statul e posibil.

    Adica, pe scurt: sa platim cat mai putin si sa cerem si sa primim cat mai mult. Sunt armele lor si singurele pe care deocamdata le avem si noi la dispozitie.

    Cu sfatul al doilea, s-ar parea ca ajutam sistemul. Poate ca da, dar calculul microeconomic ne arata ca noi, ca entitate economica individuala, ne vom situa intr-o situatie mai buna decat in cazul in care am asista pasivi la aceste scurgeri de fonduri, care oricum se produc.

    Adica, totul se reduce de fapt la ceea ce nu e capabil sa faca statul: calculul economic in conditiile impuse. Cel putin eu consider ca sentimentalismele nu-si au locul si orice actiune trebuie sa fie pragmatica.

    Aceasta nu exclude militarea pentru o situatie mai buna din punct de vedere al unui stat mai restrans, dar trebuie sa recunoastem ca in absenta unei prabusiri dramatice, este un deziterat pe termen mai lung. Pe tremen scurt, noi putem deocamdata sa impunem conditiile pe care le dorim in anturajul sau in organizatia noastra, atat cat este posibil in actualul sistem legal.

    Cazul unei prabusiri dramatice nu are rost sa-l analizam, caci sunt prea multe variabile imprevizibile. Se poate insa anticipa ca si in acest caz, bazat pe compozitia demografica, sistemul economic nu va evolua in sensul pe care l-am dori noi: asistatii sunt deocamdata prea multi. La nivel global sunt prea multi.

  30. altai says:

    si atunci incepi sa te te organizezi.
    faci o organizatie, o fundatie, un partid, o adunatura ceva.
    cu „neste baeti” mai hotarati gen bogdan, alex, ionut, mobutu,john galt etc
    calitatea nu cantitatea ca am vazut io la animal planet ca pentru a controla o turma de doo mii de oi e nevoie de un cioban si doi caini.
    atat!
    hai armata usoara!

  31. altai says:

    era raspuns la commentu lu cristian 😀

  32. octaaa says:

    Pensionarii militari se vaita degeaba. Ei sunt de fapt niste privilegiati. Si din punctul de vedere al veniturilor si din punctul de vedere al varstei de pensionare.
    Un militar se pensioneaza la 45 de ani. Altii la 45 de ani mai au de muncit inca vreo 15. Si problema lor nu e ca mai au de muncit…ci se vaita fie ca nu au unde, fie ca isi pot pierde locul de munca.

    http://octaraduro.wordpress.com/2011/01/13/pensiile-militarilor/

  33. Oana says:

    Draga Delia,
    Eram convinsa ca tu nu prea iti platesti taxele. Daca am face toti ca tine as vrea sa-mi explici din ce ar mai trai pensionarii si bugetarii. Te rog sa nu ma dezamagesti, am pretentii de la tine sa ai o solutie geniala:)
    Eu din pacate nu am cum sa scap de plata taxelor. Lucrez la o firma fara pile la stat, controlata de Anaf de 2-3 ori pe an pentru rambursari de tva (perfect legale). Suntem terorizati de gandul ca am putea incasa amenzi pentru mici erori in contabilitate, nu ne mai arde de incasat bani la negru.
    Eu iti doresc sa-ti mearga asa cat mai mult timp, e foarte dureros sa vezi cum jumatate din ceea ce produci iti este luat cu japca. Ca ai venituri brute suficiente pentru investitii,vacante, abonament extra la clinica privata, educatie de buna calitate pentru copii dar vine statul si te lasa fara bani si fara servicii de calitate.
    Din pacate cred ca nu o sa mai poti scapa mult timp, foamea de bani e din ce in ce mai mare. Te-ar mira sa te toarne la fisc vecinii pensionari sau dependenti de ajutor social? Zilele trecute am auzit niste pensionari in autobuz spunand ca din vina tinerilor care nu vor sa munceasca nu primesc ei bani.
    Spuneam ca foamea de bani e mare pentru ca pfa-urile au inceput sa primeasca de la Casa de pensii scrisori prin care sunt informate ca trebuie sa achite minim 30.3 % din 708 lei. Nu vad ce i-ar impiedica sa stabileasca 30,3% din 5000 lei luna viitoare.
    In ceea ce il priveste pe Iliescu, ma leg de oamenii care l-au ales deoarece cred ca daca privatizarile erau facute ca la carte si agricultura nu era distrusa nu mai aveam astazi probleme cu plata pensiilor, se puteau plati din privatizari.
    In ultimii 20 ani ti se pare ca am evoluat, din moment ce putini care muncesc intretin multi care se plang ca nu le ajunge ? Intreaba niste oameni batrani de la tara care au pierdut munca de generatii a familiei cand s-a instaurat comunismul ce parere au despre societatea romaneasca.Bunicul iubitului meu mi-a povestit ca pentru ei animalele din ograda (cai, vaci) erau ca niste membri ai familiei. Si intr-o zi au venit unsii partidului comunist si le-au luat. Noi nu avem cai de dat asa ca trebuie sa platim contributii sociale, nimic nu s-a schimbat.

  34. mihaila raul says:

    Eu ii dau dreptate autorului. Militarii astia au fentat statul si pe noi in toata viata lor. S-au pensionat la 45 de ani cu sute de milioane plati compensatorii si cu pensii asijderea. Apoi au intrat iar in campul muncii, de preferat tot la bugetari, beneficiind si de pensie. Li s-a taiat din pensie de la 50 la 30 milioane si tot ei urla ca din gura de sarpe, uitand ca sunt pensionari din fabrica ce au muncit toata viata, au cotizat integral la pensii si au o pensie de 10 milioane. dar ce au facut ei in armata? Pe cine au aparat? In fapt au irosit resursa statului toata viata lor. Nici haine civile nu-si cumparau. Munca pe santier o faceau ei? Nu, tot soldatii care au lucrat in uzina si s-au pensionat normal.
    Mi-e scarba de acesti indivizi, care nici macar nu au decenta sa taca.
    Au facut scoala? Alte categorii au mult mai multa. Am facut armata in 85 si stiu ca munceam pe terenurile sefilor militari, ca acestia mancau la popota si noi nu gaseam carne in fasole, ca disparea fara urma. Niste golani.

  35. Oana says:

    Am gasit un articol interesant :
    http://inliniedreapta.net/dereferinta/cum-statul-asistential-a-corupt-suedia/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+InLinieDreapta+%28%C3%8En+Linie+Dreapt%C4%83%29

    2 paragrafe care mi-au palcut in mod deosebit:

    „Ei sunt copiii statului asistenţial, perfect conştienţi de ajutoarele sociale la care au „dreptul”. Nu se gândesc de unde provin aceste ajutoare, dar sunt sceptici faţă de politicienii pe care îi bănuiesc că ar putea să le anuleze. „Schimbarea” a devenit repede un cuvânt urât deoarece implică în mod necesar o modificare a sistemului de care oamenii sunt parazitic dependenţi.”
    „Statul asistenţial creează probleme şi conflicte pe mai multe nivele, obligându-i pe oameni să intre în competiţie pentru o parte dintr-un avut obştesc tot mai mic. Soluţia? Mai multă reglementare şi mai puţină prosperitate. Asta se întâmplă atunci când nevoia şi dorinţa înlocuiesc meritul şi experienţa atât în moralitatea publică, cât şi în cea privată.”

  36. Bobo says:

    D-le Paun, cu toată stima, câteva observații:
    1. Sistemul public de pensii o fi fost inventat tot de Cuza, nu cunosc, dar oamenii aceștia – militarii – au nu fost plătiți niciodată, până acum, de aici.
    Ei au beneficiat de o pensie ocupațională, militară, instituită întradevăr de Cuza, după model european.
    În prezent din cele 28 de state membre NATO doar 3 state nu au pensii ocupaționale pentru militari (RO inclusă). Marea majoritate a acestor pensii sunt calculate în procente mai mari din soldă decât cele foste din România cf. defunctei Legi 164 (60% din media soldelor de baza pe ultimele 6 luni – „solda de baza” = FĂRĂ SPORURI!. Asta pentru 20 ani de armata, peste se mai adăuga 2% pe an).
    2. Militarii rezerviști nu au fost plătiți, până acum, NICIODATĂ, din contribuția dumneavoastră pentru pensie – CAS sau CIAS. Fondurile necesare plății acestor drepturi erau prevăzute în bugetul de stat, chiar în bugetele ministerelor ce îi plăteau – apărare, interne… Același buget de stat care în ultimii ani subvenționează masiv pe cel de pensii „civile” !
    3. Și privații au pensii, nu numai bugetarii. Este adevărat că o majorare a TUTUROR pensiilor, în condițiile actuale, nu este economică. Și atunci de ce cele ale cadrelor militare în rezervă, după cum zic actualii guvernanți, CRESC după noua lege???
    4. Și militarii rezerviști sunt la dispoziția statului, nonstop, dacă va fi vreodată nevoie de ei. Pentru asta primeau pensie militară, pentru că puteau fi chemați oricând în activitate!
    Consider că pentru acest articol nu v-ați documentat suficient, dorind doar să atacați un subiect la modă zilele astea!

  37. Cucu says:

    Vad ca toata lumea evita sa spuna ca militarii aveau salarii speciale dar din care nu au cotizat deloc la fondul de pensii. Adica un motiv in plus de-a avea decenta de a nu pretinde ceva ce nu le apartine. Ar trebui sa fie fericiti ca nu li se da inapoi exact cat au cotizat, adica nimic.
    Am facut si eu armata, am facut si sase luni de concentrare asa ca sa nu-mi spuna mie militarii de cariera despre ce viata grea au avut. Nici nu se compara cu cea a militarilor in termen, cei care, de fapt, au dus tot greul si care, dupa trecerea in rezerva, tot la dispozitia statului sunt in caz de razboi iar pentru asta nu au si nu pretind drepturi speciale.
    Sa vorbesc si despre actiunile noastre militare in alte tari? Adica, dupa ce ca sunt niste mercenari ordinari, platiti cu mult mai mult decat in tara, mai au si pretentii? Cum apara ei Romania luptand in Iraq? Cum s-ar simti un roman sa-i patruleze un bosniac prin tara si sa faca ordine prin casa? Si daca mai moare unul pe acolo, il mai facem si erou. Se rasuceste Ecaterina Teodoroiu in mormant de atata ipocrizie.
    Rusine sa le fie!

  38. mobutu says:

    bobo,
    gresesti.
    chiar nu conteaza din ce „fonduri bugetare” sunt platiti militarii sau denumirea pompoasa a acestor fonduri din care sunt respectivii platiti.

    statul nu are banii lui, are banii nostrii, luati cu japca sub forma de taxe, impozite, contribuții etc.

    asadar indiferent cum se numeste fondul respectiv militarii si absolut toti bugetarii sunt platiti din taxele, impozitele si contributiile luate de la noi, poporul.

  39. Bobo says:

    @Mobutu
    E adevărat că statul este doar un gestionar al banilor noștri. Sunt de acord că se impune o clarificare a rolului fiecărui bugetar din țara asta și, în mod sigur, o diminuare a numărului lor – ideal, pe criterii de competență. Că nimeni nu va face asta e o altă discuție…
    @Cucu
    Păi nu au cotizat la fondul de pensii nu pentru că nu au vrut ci pentru că nu s-a putut – nu era legislația de așa natură…
    Cei care au lucrat înainte de 89 știu că nu apărea nicăieri „contribuție pentru pensie”. De prin 1980 se plătea doar un așa numit „impozit”. Și oricum înainte de 89 toți erau bugetari, nu? :)))) De ce cer pensie?
    Nu vreau să discut cu dumneavoastră despre faptul că intrarea în NATO a fost o precondiție pentru UE. Că NATO are și obligații (Irak a fost, acum e Afganistan) nu numai drepturi… Sau credeți că venea vreun investitor străin pe aici dacă nu eram „sub umbrela” NATO?
    PS NU sunt pensionar militar și nu am rude în armată…

  40. ionut says:

    @bobo

    „Militarii rezerviști nu au fost plătiți, până acum, NICIODATĂ, din contribuția dumneavoastră pentru pensie – CAS sau CIAS. Fondurile necesare plății acestor drepturi erau prevăzute în bugetul de stat, chiar în bugetele ministerelor ce îi plăteau – apărare, interne… Același buget de stat care în ultimii ani subvenționează masiv pe cel de pensii „civile” !”

    Pai bine inteligentule, si bugetul de stat de unde are bani. Crezi ca fondurile alea cresc in copaci? Sau vin ministri d’acasa cu ele? Tot ce inseamna „buget public” sunt bani jefuiti (luati cu forta prin taxare si impozitare) din banii nostri.

  41. Bobo says:

    @Ionut
    Eu spuneam doar că nu au fost plătiți din contribuția pentru pensie a civililor, cum eronat se crede… Începând cu ianuarie 2011 vor fi plătiți întradevăr de acolo :)))
    „Oala” bugetului de stat suportă multe; dar, așa cum spuneam, tot de la bugetul de stat se subvenționează masiv și bugetul de pensii așa zis „civile”!
    Pentru unii e OK și pentru ceilalți nu???
    Cât despre „banii jefuiți”, poate doriți să vă mutați în Afganistan (că tot vorbeam de el…). Zona tribală de la granița pakistaneză. Acolo nu vă „jefuiește” nimeni!

  42. Cucu says:

    @Bobo
    N-am afirmat niciodata ca militarii nu merita pensie. Am afirmat doar ca n-ar trebui sa intinda coarda prea mult deoarece toata viata au fost privilegiati si nu vad de ce ar trebui sa fie si dupa pensionare. Care, apropo, este mult mai devreme decat a celorlalti contribuabili.
    Din cate stiu eu, China nu este in NATO si cu toate acestea are cei mai multi investitori straini. De cine ne apara NATO? Cu ce ne ajuta UE? Contribuim cu mult mai mult decat primim inapoi. Parerea mea este ca toate aceste uniuni si organizatii sunt doar praf in ochii oamenilor. Elvetienii o duc chiar foarte bine fara a fi parte din uniuni sau organizatii.
    Adevarul este ca cei de la conducere, si nu doar cei din tara noastra, ne vor prosti si nu se vor opri atata timp cat oamenii vor accepta sa fie mulsi ca vacile si sa primeasca mai nimic in schimb.

  43. Bobo says:

    Crezi că o comparație China-România este realistă? Din orice punct de vedere… populație, mentalitate, poziție geografică.
    Gândește-te numai la poziția geografică a Elveției și după aia compar-o cu România din punct de vedere al necesităților de securitate:)))) Și mie mi-ar place să trăiesc între Italia, Germania și Franța!
    Românii (conducătorii lor) și-au făcut un nume și un renume din faptul că „schimbă regulile în timpul jocului”. Vezi toată istoria noastră…
    Privilegiile militare vin după o lungă serie de privațiuni. Pornind cu școala militară, funcțiile mici prin diverse garnizoane de mâna a 17a, aplicații vara și iarna, mutări oricând vrea mușchiul șefului (oricum niciodată unde vrei tu), fel de fel de cursuri, misiuni obligatorii (crezi că toți cei ce se află acum în Afganistan și-au dorit asta?), frustrarea de a fi comandat de unul mai prost decât tine, ținută obligatorie, comportament… Nu ai voie politică, afaceri, să pleci după program unde vrei tu,s.a.m.d.
    Dacă privilegiile ar fi așa multe de ce nu se înghesuie lumea la școlile militare?
    Repet nu sunt pensionar militar, nu am rude în armată. Doar am studiat oarecum problema…

  44. Paun Cristian says:

    @ Bobo

    Pentru toate „privaţiunile” de care vorbiţi au primit SALARIU. Şi mandria de a fi soldat „de veghe la hotare” punând „chezăşie viaţa lor”.

    Şi călugării au o grămadă de privaţiuni la care nu îi obligă nimeni. Şi refuză şi salariile şi pensiile luate cu japca doar pentru că stau de pază pe un munte de dinamită sau că au armele sub control (aviz ce se întâmplă acum în Egipt unde poporul care doreşte să schimbe un tiran socialist nu poate pentru că el a aruncat armata în luptă).

  45. Bobo says:

    Tocmai pentru că „au armele sub control”(și nu numai armele…) sincer, nu cred că legea asta „unică” a pensiilor va dura cu mult mai mult decât guvernul Boc. Sunt gata sa pariez pe tema asta :)))
    Pe mine m-a întrebat o dată cineva, dacă cred că e ușor, de ce nu m-am făcut militar pentru a mă bucura de toate „privilegiile”? Voi toți cei ce comentați pe aici, PUNEȚI-VĂ ACEASTĂ ÎNTREBARE!
    Popotă, haine, solda (nu salariu!) mare, locuințe, pensie „nesimțită”! Economic gândind, în termeni de cerere/ofertă, de ce nu ne-am repezit toți să dăm examen la academia militară?

  46. Paun Cristian says:

    @ Bobo

    Simplu:

    1. Pentru ca mi se pare stupid sa te aperi in transee contra unei bombe nucleare

    2. Pentru ca am pus cap la cap „privilegiile” cu „dezavantajele” si am dat o utilitate mai mare „dezavantajelor”. E mult mai bine sa NU FII IN ARMATA.

    Oricat de mult s-ar chinui socialistii sa refaca ulterior bunastarea celor din armata vor gresi amarnic din punct de vedere economic. Armata Romana nu produce nimic. Nici macar securitate. Iar plusul de imagine pe care il avem de la soldatii din Afganistan deja ne costa mult mai mult decat am obtine cu un Campionat European organizat in Romania. Campionat de orice (nu ca as fi adeptul la asa ceva dar daca tot vrea statul sa arunce pe fereastra niste bani o poate face mai pasnic nu omorand alti oameni cu care nu avem nici o treaba istoric sau altfel).

  47. mihaila raul says:

    @Bobo

    Nu ma-m facut militar pentru ca nu mi-a placut niciodata armata si nici tampenia care guvena acolo. Eu sunt dintre cei care au facut armata inainte de 89. S-au mai spus lucruri aici. In toata armata am fost doar de 2 ori acasa (odata la anul nou + minimul obligatoriu de plecare acasa). Totul era putred in armata. Trebuia sa cotizezi si pentru o iesire in oras. De aia nu mi-a placut. Care a fost utilitatea armatei pentru stat? Doar cheltuieli. Care a fost utilitatea pentru mine? Timp irosit din viata. Nu pot sa uit ca sefii ne puneau sa mutam un gard de beton: 3 metri inainte, 5 inapoi, iar doi inainte, etc. Cand am intrebat la final care era scopul, ni s-a spus ca daca nu aveam activitate ne-am fi gandit la prostii. O sleahta de idioti, proveniti dintre politrucii si rudele acestora din anii 50, oameni fara educatie si fara Dumnezeu. Mai rau, fara creier. Si atunci te intrebi: de ce sa fie privilegiati?

  48. Bobo says:

    Ca să concluzionăm:
    – nimănui nu-i place prostia din armată, care există, și probabil e mai multă decât în alte „ramuri” bugetare
    – s-au tăiat „privilegiile”
    Cine naiba se mai face militar acum?
    Că nu cred prostiile alea că „nu ne trebuie armată/servicii” sau „în armată/servicii numai proștii”. Și n-ar trebui nici o persoană serioasă și informată să le susțină!

  49. Paun Cristian says:

    @ Bobo

    Că nu cred prostiile alea că „nu ne trebuie armată/servicii” sau „în armată/servicii numai proştii”.

    Nu sunteţi singurul din păcate. Dacă aţi calcula exact cât înseamnă din buzunarul dumneavoastră menţinerea acestei armate anacronice care luptă cu tehnici arhaice (săpând tranşee) şi cu tehnică ruginită împotriva unor bombe atomice care au exactitate de câţiva milimetri plecând de la mii de km distanţă poate că nu aţi mai fi atât de convins.

    De fapt, marea problemă în asta constă. Românii percep prea puţin cât de mult îi costă serviciile sociale oferite de stat pentru că statul intermediază plata acestor servicii. Noi neplătind direct armata (să ştim exact din venitul nostru cât dăm pentru armată) nu ne punem întrebarea de ce ar mai trebui plătită. Dar în schimb propagăm în eter ideea că nu se poate fără armată. Ei bine eu am un argument economic pe care îl spun: armata nu produce nimic în momentul de faţă în România (nu putem vorbi de o securitate pe care mi-o asigură Armata Română împotriva vreunei mari puteri între care avem nenorocul să ne aflăm). Dumneavoastră credeţi într-un argument politic sau sentimental pe care eu nu îl pot accepta sau discuta fiind economist la bază.

    Încă ceva pentru care nu îţi trebuie multă tehnică militară: atunci când armata cu care te confrunţi e mai puternică, armatele organizate au eşuat lamentabil (Dunquerque e doar un exemplu). Probleme semnificative au pus „armatele” de rezistenţă mult mai puţin organizate şi dispersate în teritoriu. O armată organizată este inutilă în acest caz. Dar fiţi convins că dacă proprietăţile noastre vor fi încălcate abuziv de vreo altă armată din lume vom şti cum să ne apărăm mult mai bine decât o poate face o armată organizată mult mai slabă.

  50. Bobo says:

    @Paun Cristian
    Asta ar fi o temă de cercetare interesantă și la care cred că nu s-a mai gândit nimeni, măcar de un „working paper”…
    Întrebare: „Ce s-ar întâmpla dacă nu ar exista armată/servicii de informații organizată(e) în România? Dacă nu ar fi existat începând cu 1989?”
    Din punct de vedere economic, geopolitic, strategic, militar…
    Asta cu bomba atomică nu cred că e valabilă. Nimeni nu ar strica așa ceva pe România (și bombele atomice sunt scumpe…) sau probabilitatea este oricum extrem de mică. De asemenea sunt chiar convins că apărarea în tranșee nu mai e ce era o data, demult, când dl. Mihaila făcea armata înainte de 89.
    Dumneavoastră faceți o greșeală comună, pe care o făceam și eu înainte de a mai studia puțin. Ne comparați pe noi cu alții „din altă ligă”. Noi nu suntem termen de comparație pentru Rusia (să-l dau pe cel mai apropiat și menționat așa-zis „inamic”) sau China. De ce nu ne comparați cu Ungaria, Bulgaria, Serbia? Chiar și comparația cu Ucraina ar fi forțată…

  51. Paun Cristian says:

    @ Bobo

    Pai pe ce criterii ii alegem pe unii si ii lasam la o parte pe altii. Probabil ca o comparatie cu bulgarii si ungurii nu mai are sens acum. Cel putin formal suntem de aceeasi parte a transeei. Nici de la bulgari si nici de la unguri nu vine pericolul. El vine de la Ucraina sau Rusia cu care clar nu ne putem pune. Si atunci care e solutia: te imprietenesti cu unii mai puternici care pot pune obrazul pentru tine sau te dotezi tu cum trebuie (exclus pentru ca ne-ar costa banii pe 10 generaţii de acum înainte). Dacă mergem pe prietenie armata nu mai are ce să caute în ecuaţie. Cred că mai bine investim în „diplomaţie”, în „proiecte economice comune”, „societăţi comerciale mixte” adică într-un cuvânt DEZVOLTARE ECONOMICĂ. Elveţia ar trebui să fie exemplu pentru România fiind ţara care şi-a păstrat independenţa nu pentru că a declarat-o ci pentru că toţi erau obligaţi să apere o Elveţie independentă. La fel ar trebui şi noi să facem: să devenim un „paradis economic” dar acest lucru nu se poate face decât cu ENORM DE MULTĂ LIBERTATE ECONOMICĂ şi nu cu un STAT SOCIALIST preocupat să scoată armele ruginite de la naftalină de ziua naţională.

  52. Paun Cristian says:

    Problema României nu e că are armată puţină sau multă, prost sau bine dotată. Ci că nu avem economie puternică. Nu suntem importanţi nici măcar pentru noi ca popor sau naţiune sau ce naiba mai este „adunătura” asta de oameni.

  53. Bobo says:

    Ca să te „împrietenești” cu unul mai puternic trebuie să dai și tu ceva în schimb. Din păcate nu prea avem ce…
    Cea ce spuneți dumneavoastră e un fel de teoria Dell de prevenire a conflictelor (a lui Friedman). Problema e că nu prea suntem în nici un „lanț de aprovizionare” important.
    Armata, sprijinirea NATO în bombardarea Serbiei, intrarea în NATO, „mersul” prin Irak și Afganistan. Asta am putut oferi și am oferit. Plus Petrom, BCR, o piață mare (a 8a din UE totuși) complet deschisă pentru „frații mai mari”…
    EXISTA VREO ALTERNATIVĂ MAI BUNĂ?
    Poate că da, dar nu am fost capabili să o vedem și să o susținem.
    PS Referitor la Elveția. Am mai spus: tuturor le-ar place să trăiască între Italia, Franța, Germania și Austria acum… Diferență mare față de Ucraina, Moldova, samd…

  54. Paun Cristian says:

    @ Bobo

    Am avea ce să oferim dacă am fi lăsaţi în pace de acest stat rapace care ne ia totul (am mai spus-o – 31.5% pentru pensie) vânzându-ne promisiuni. De aici începe totul. Indivizii care trăiesc în mai multă libertate economică vor găsi avantajele competitive pe care le au şi le vor transforma în valori vandabile la export. România nu poate deveni politic atractivă pentru că o astfel de „atractivitate” se duce la fel de repede ca săpunul de pe mâini. Fiecare dintre noi trebuie să devenim „atractivi” şi „interesanţi” pentru alţii. Americanii, ruşii şi toţi cei din jurul nostru trebuie să ajungă să îşi dorească să fie în „combinaţie” cu noi. În momentul de faţă ne tratează ca pe nişte proşti, idioţi, nătângi şi peticiţi în fund. Iar guvernele care s-au perindat şi ne-au sărăcit sistematic continuă să ne mintă cu privire la cât de importanţi suntem sau am putea fi pe mapamond ca „naţiune”. Iar noi punem botul la sloganuri socialiste de tipul „la arme cu frunze şi flori”. O tâmpenie!

    Mai bine haideţi să recunoaştem ca ungurii, cehii, slovacii, slovenii că nu avem ce spune în acest domeniu, să nu îl mai facem prioritate naţională şi să ne vedem de prosperitatea fiecăruia dintre noi mai întâi. După ce ne punem pe picioare fiecare şi apare ceva de apărat să ne construim şi o armată (dacă e nevoie). Noi finanţăm o armată tot mai scumpă care nu mai are ce să apere: decât nişte câmpuri tot mai pustii şi tot mai pline de scaieţi.

  55. Bobo says:

    Armata nu are cum să fie o prioritate cu 0,8% din PIB…
    „Statul rapace” ia întradevăr mult față de ce oferă; totuși ia mai puțin decât alte țări din UE…

  56. Paun Cristian says:

    @ Bobo

    Aici nu este vorba de cat de importanta mai este armata pentru economia romaneasca. Din partea mea nu avem nevoie nici de acel 0.8%. E vorba de un sistem de pensii public nedrept si falimentar.

  57. Captain Morgan says:

    Am vazut la TV a tovarara fosta colonel de milite, sau ce-o fi fost ea… care se plangea ca „nu se poate asa ceva, am pierdut la pensie 20 de milioane, am copii, am rate la casa”. E atat de multa aberatie in ce zice duduia asta ca nu stiu de unde sa incep. una la mana, in afara de cazul in care a facut plozi la batranete cred ca progeniturile sale ar trebuie sa fie cat de cat pe picioarele lor. Dar chiar daca s-a puiit gerontofil de unde pana unde trebuie ca pensia ei sa fie suficient de mare ca sa isi poata intretine si copiii? Pensia nu e ajutor social, ca sa iti cresti copiii. Si la urma urma urmei de ce mi-ar pasa mie de plozii ei? Ei ii pasa de ai mei? Si cum vine asta cu rata la casa? Probabil la rata casei copiilor. Si de ce mi-ar pasa de rata casei ei? Ei ii pasa de ratele mele? De ce trebuie ca pensia sa fie suficent de mare ca sa iti acopere cresterea copiilor si rata la casa? La 60 de ani tu vrei pensie ca sa iti cresti „copiii” si ai rate la casa? Ca sa nu mai zic ca sunt tineri care au copii si rate la casa si nu au nici macar 20 de milioane pe luna.

  58. PANI HACITIN says:

    Domnule BOC, militarii nu au avut salarii pentru ca acum sa vina unul ca tine si sa calculeze cit a fost contributia din salariile respective ! Militarii au avut SOLDA, un fel de cumul de mici salarii in functie de grad, comanda, functie, performante, etc. Contributivitatea militarilor domnule BOC este VIATA ! Daca va amintiti cumva (asta daca ati facut armata) juramintul militar spunea printre altele : … ”jur sa-mi dau viata pentru a apara pamintul stramosesc…” Contributivitatea pentru militari, d-le BOC este singele . .Amintiti-va uitucilor : …”jur sa nu-mi precupetesc singele …” CUM calculati d-le BOC Contributivitatea din valorile respective ? Se compara d-lor incompetenti – singele si viata cu banii si prostia cu care ati contribuit voi ?

    Cristian PAUN

    Juramantul dumneavoastra nu valoareaza nimic in fata unei BOMBE NUCLEARE trimise de Rusia sau Iran in Romania. E doar o dovada in plus de stupizenie patriotarda de doi bani ce nu poate fi folosita ca argument pentru nimic!

  59. Paun Cristian says:

    @ Pani Hacitin

    Ce imi place de comentariul dumneavoastra!!!

    Si cei care sunt doctori nu credeti ca isi sacrifica viata nedormind noptile. Si eu ca profesor cand stau noptile si citesc pentru studentii mei, fac suporturi de curs si imi diminuez radical ficatul de stres nu imi expun oare viata? Eu zic ca toti bugetarii isi expun in egala masura viata ca si SOLDATII PE TIMP DE PACE care se imbuiba pe banii mei de la popota cu „ciolan si fasole la ceaun” toata cariera lor. Iar pe timp de razboi credeti-ma ca vom fi chemati in transee ca si militarii de cariera deci nu vad de unde un privilegiu in plus pentru militari.

    Acest argument mentionat de dumneavoastra nu tine intr-o economie de piata. Nu mai tine in capitalism. In comunism si socialism tinea si multi au crezut in el si au ales cariera militara. Acum trebuie sa intelegem ca pensiile militarilor nu pot fi mai speciale decat alte pensii si ca statul asa cum a avut criterii „obiective” sa le mareasca si sa le faca speciale are aceleasi criterii „subiective” sa le si taie. Sistemul de pensii public nu e un sistem de pensii autentic. E O TAXA ADMINISTRATA DISCRETIONAR DE STAT! Iar acum cand discretionarul a atins si tagma de privilegiati ai statului de multa vreme – MILITARII toti au inceput sa sara ca arsi.

  60. ionut says:

    „Juramantul dumneavoastra nu valoareaza nimic in fata unei BOMBE NUCLEARE trimise de Rusia sau Iran in Romania.”

    Se vede ca esti militar! Ca voi cu logica mai va. Pai tocmai asta-i discutia: ce valorati voi militarii in fata unei bombe nucleare? De drone ai auzit? Esti vetust totalmente.
    In plus o bomba nucleara e scumpa! De ce ar risipi banii cineva sa trimita o bomba nucleara p’aci? N’ajung birocratii de la putere? 😀

  61. ionut says:

    Stai ca acu’ am vazut ca raspunsul bolduit era al tau Cristian. Totusi asta nu schimba sensul ultimului meu post.

  62. bunescu aurel says:

    Daca noi nu am fi platit ptr parintii si bunicii vostri atunci nu s-ar mai fi nascut copii timpiti ca voi cetinilor

  63. Dinu Gabriel says:

    Am dat intamplator peste acest „blog”asa zis de „finante”. Am citit articolul D-lui. Paun C. si comentariile ! Sunt siderrat de cata nesimtire si necunoastere dam dovada , nu mai pentru a ne citi cineva, sa ne bagam in seama ! Nu cred ca voi jigni pe careva . Va-ti jignit singuri. Doar „BOBO” si Bine-ntele4s „pensionarul militar” sunt rezonabili. Restul o apa si un pamant. Si stiti de ce ? Pentru ca nu cunoasteti subiectul! Nu stiti cu ce se mananca armata! Ce se petrece in armata ! Discutati niste povesti din vremuri mult uitate , din armata anilor 50-60. Toti cei care „va mananca fondul vostru de pensii” sunt, sau au fost in armata dupa anii 70! Or fi saracii cativa veterani dar aia nu au nicio vina ! Apoi ar trebui sa stiti ca marea majoritate a cadrelor militare au studii superioare, cursuri de specializare si perfectionare , atat in tara cat si in alte tari cu traditii militare !Ar mai ter\rebui sa stiti ca multi patroni de firme au angajat pensionari militari , tocmai pentru ca sunt f. buni specialist si in plus au disciplina si onoare, care vad ca voua va lipseste !Sunteti multe doamne printre cei cu comentarii, dar si din cei care nici nu ati facut vreo zi de armata si va permiteti sa judecati acesti oameni, numai ca nu am avut razboaie? Dar de cate ori a fost tara la necaz( inundatii, inzapeziri, cutremure, muncii agricole, industriale, mine de carbuni, metrou, canal trasfagarsan, etc.) cine a intervenit? Veti spune ca soldatul a facut ! E adevarat! Dar el era pentru cateva lunu, dar toata viata cine a fost, mereu , in fiecare an! Cine nu avea voie sa plece din localitate, cine trebuia sa raspunda la apel la orice ora din zi si din noapte ? EH !! Vai tara si poporul care a inceput sa-si desconsidere batranii si armata !Sunte-ti tinerivad! Mai aveti putin totusi si veti ajunge si voi”ASISTATII” ! As vrea sa traiesc si sa vad cum vor vorbii tinerii de atunci despre voi „bosorogilor” care le mancati contributiile !!!!Si in final as vrea sava mai spun una. In afara asa zisei contributi la fondul de pensii, pe care zice-ti voi ca nu s-a platit, si care era totusi dar sub alta forma, militarii si pensionarii militari platesc si ei, la fel ca voi, toate taxele si impozitele acestei tari si deci contribui ca toata lumea la „BUGETUL” asta sarac de care tot va vaitati ! RUSINE voua, nu pensionarilor . Aviz: Oana, Mihaila ( bine zi RAUL), Cucu(bau) , Bladhund, Delia, Ionut, Octaradu, ( apropo-nu la 45 se iese la pensie , ci la 55)si evident autorul !Sa aveti parte dupa sufletul fiecaruia ! Va salut !

  64. Peacemaker Twister says:

    Măi dragă! Armata e mai veche decât statul care-i dă pensie! Atunci când primii australopiteci care erau mai inteligenţi decât tine, au ascultat de un lider, au luat o ghioagă în labe şi au pornit să se bată cu alţii care le călcau terenul de vânătoare, ei au constituit o Armată! Abia mai târziu şi-au dat seama că trebuie să pună nişte paznici la adăpătoare şi la bananieri ca să aibă ce bea şi mânca, şi au făcut un stat al cărui garant era Prima Armată! Chiar dacă nu lupta cu nimeni această Armată descuraja pe alţi australopiteci sau neandertahalieni, să vină să guste din bananieri sau să bea apă din izvorul lor comunal. Normal că garanţii liniştei şi păcii obşteşti aveau drepturi speciale faţă de membrii de rând, pentru că dacă n-ar fi fost ei la datorie ar fi fost mai rău, că ar fi venit alţii la ciolan. Ce ar fi fost Roma fără legiunile ei? Un biet sătuc de păstori păduchioşi! Ce ai fi mătăluţă fără acest artiol deştept. Ai fi un filozof tăcut şi apreciat că dacă tăceai filozof rămâneai!

  65. partizanul says:

    Dom’ Paun. Daca proprietatea exista inainte de lege si pensia este o proprietate, cum ramine cu recalcularea!!! Si apoi statul asta suge bani nu numai din contributia pentru pensie, mai avem si pentru sanatate, si impozitul pe venit, contributia pentru somaj, TVA(imens)…… Au dat guvernele o dare de seama cum s-au cheltuit toate aceste fonduri? La 50-55 de ani nu te mai angajeaza nici dracu si esti nevoit sa muncesti la negru, daca ai unde, sub nivelul tau de pregatire. Dar pune-ti intrebarea Paune, unde se sifoneaza banii contribuabililor. Din partea mea sa desfiintam si MApN-ul, ca tot cheltuim cu teatrele de operatii de aiurea si iesim in pierdere. Angajam firme de paza sa ne pazeasca izvorul si plantatiile comunale, impotriva australopitecilor din Est si Vest.
    Ne-a mai ramas de aparat saracia…..

  66. stanulescu valeriu says:

    Ca si pasarea al carei nume il porti , minte ioc la tine.Mai pune mana pe carte si studiaza mai mult.Ai carente mari in cunostintele generale si foarte mari in educatie.Probabil ca ai fentat armata ori daca ai facut-o nu te-ai putut adapta cu ordinea ,disciplina si cu celelalte rigori impuse de serviciul militar.In orice caz, nu de capul tau ai scris ineptiile astea,ti-au fost dictate,ai primit si ceva arginti ca sa mananci mizeria ce-ai scris-o.Ai grija, ori pui mana pe carte ori schimba-ti dracu numele .Bate la ochi.

  67. Alex says:

    Mai intai ar fi bine ca dl. Paun sa mai inveta gramatica. Are deficiente serioase de exprimarte scrisa.
    Apoi, subiectul este fals. Militarii sunt IN SOLDA poporului, 365 de zile pe an 24 de ore din 24. Acest lucru este greu de inteles pentru unii. Poate doar la cate o calamitatea (cutremur, inundatie, incendiu etc. Din acest motiv, ri nu sunt platiti cu ora. Si nu pot refuza sa execute ce li se ordona. Iar pensia militara, pana acum, a fost platita din bugetul statului, nu din fondul de asigurari sociale. In aceste conditii, cheltuielile pentru pensiile militare nu afectau alti pensionari. Acum, in urma includerii lor in sistemul civil de pensii, fondul de asigirari socialeeste afectat, desi militarii au solda destul de mare si ar putea sustine singuri fondul lor de pensii. Pensii care nu au fost si nu sunt speciale. Ca dovada, prin recalcularea dupa sistemul comun (civil), multe din aceste pensii au crescut, fapt la care guvernantii nostri nu s-au gandit. Asa ca nu va faceti griji! Militarii isi pot sustine aproape integral fondul de pensii, ca si inainte, cand era asigurat direct de la bugetul M.Ap.N.

  68. Paun Cristian says:

    @ ultimii 4

    Va inteleg perfect supararea pe sistem insa in ceea ce ati postat aici drept comentarii nu vad argumente concrete impotriva a ceea ce am spus pe blog in afara de: numele meu, lipsa nedovedita de lectura, necunoasterea domeniului etc. Si o multime de jigniri fata de care nu pot decat sa pastrez o tacere muta. Am lasat la liber comentariile tocmai pentru ca apreciez libertatea de exprimare si m- as bucura sa o folositi ca atare.

  69. tedy says:

    Stimabile „autor” de studii de acest fel,

    Vreau sa-ti spun ca sunt sigur ca nici macar armata ca soldat „amarat” n-ai facut-o, asta rezulta din abordarea temei. Oricum nu ajungeai nici macar caporal.
    In rest e clar ca esti intr-o armata care se cheama PDL si scri, ca orice sluga, la comanda.
    Deja ti-am acordat prea mult timp, nu meriti decat dipretul meu si al celor pe care-i ataci fara sa-i cunosti.
    RUSINE!

    1. cristian paun says:

      Schimba site-ul pe unul socialist. Internetul e vast. Mie nu mi-ati acordat nimic iar faptul ca v- a suparat atat de tare articolul ma face sa cred ca exista adevar in el.

  70. cristian paun says:

    Nu cred in razboi si faptul ca razboiul si industria aferenta s-a dezvoltat atat de mult este o consecinta a socialismului pe care il aparati. Fara banii tipariti usor si privilegiile acordate militarilor razboaiele poate nici nu ar fi existat. Eu zic ca dumneavoastra nu ati impuscat pe nimeni in cap sau nu ati aruncat in aer creierii cuiva cu o grenada deci nu sunteti un soldat adevarat ci un milog ahtiat dupa privilegii. Decat soldat ca dumneavoastra care nu a omorat pe nimeni in razboi mai bine pacifist ca mine. Nu imi place sa lustruiesc arme, cizme sau toalete si nu vad nimic eroic in asta.

  71. Lucifer says:

    Este dureros ceea ce citesc. Constat ca romanul inca se gandeste si se roaga sa moara capra vecinului. Dezbinarea dintre noi nu are limite. Datorita acestui fapt niciodata nu vom invata ce inseamna democratia cu adevarat, niciodata nu vom avea nici salarii decente, nici pensii decente sau nu putem visa vreodata sa schimbam ceva in sistemul de tip capitalist invechit si care astazi se dovedeste depasit de realitatile unei lumi aflata in schimbare.
    Deasemenea este dureros ca astazi capitalul in Romania, in marea lui majoritate este facut prin smecherie, hotie, exploatarea la sange si este concentrat in mana unor pitici fara pregatire, fara valoare, preocupati doar de existenta cotidiana fara pic de viziune si viitor.

  72. partizanul says:

    Democratia daca nu este reglata de un sistem legislativ si de o putere judecatoresca autentica sfirseste in totalitarism. Daca s-ar aplica orbeste principiul „majoritatea dicteaza”, democratia nu are viata lunga. Domnu’ paun, dar ce-ti place sa lustruiesti? Razboaiele le duc militarii(civilii concentrati la ordin, echipati si dotai cu puscoace, trimisi in lina intii carne de tun). Dar razboaiele sunt clocite de mintile bolnave ale oligarhiei financiare care controleaza banul si mai intii de toate genereaza niste crize financiare pentru a bulversa lumea si omul sa munceasca in zadar pentru piinea cea de toate zilele. Nici nu e nevoie sa imrastii creierii cuiva cu o grenada su altceva, este de ajuns sa mergi mataluta prin niste regiuni din Africa mai la sud de Sahara si sa vezi cum mor de foame amaritii de pe acolo. Eu as milita pentru Armata Salvarii cu misiuni umanitare, care sa duca un razboi impotriva efectelor crizei financiare, declansata de bolnavii ce au impresia ca dirijeaza lumea

  73. partizanul says:

    Si crezi dumneata domnu’ Paun ca daca s-ar reduce la jumatate cuantumul pensiilor militare, ti-ar mari stapinul salariul si ar fi dreptate sociala!!!!! Treburile sunt mult mai complicate decit te duce pe dumneata mintea. Stii cam cit cheltuie SUA pe zi pentru sustinerea politicii externe de descurajare si mentinerea departe de granitele proprii a conflictelor armate, adica intr-un cuvint mentinerea armatei in stare de alerta!!! Dar de Homeland Security ai auzit si cu ce se maninca!!!

  74. Paun Cristian says:

    @ indisciplinatul si ceilalti

    Mai oamenilor nu mai aruncati aici toate prostiile astea socialiste de care ne-am saturat cu totii.

    Militarii nu au cotizat la sistem un singur leu dar vor pensie din impozitul pe care il platesc eu si care este la 1000 de lei net cam 500 lei in total (deci nu putin). Cand nu platesti nimic dar iei cu forta niste bani si ai si tupeul ca ii meriti oare cum se numeste asta? Hotie cu legea in mana… Agresiune si abuz. Daca militarii vor pensie sa cotizeze la un sistem al lor ocupational (de care vorbiti fara a sti ce inseamna). Nu mai tot o dati ca nu cunosc sau nu stiu. Am facut scoala cat voi toti la un loc si credeti-ma ca nu aveti argument in ceea ce spuneti. Iar daca mai continuati cu postarile astea violente o sa va banez fara nici o problema. Sunteti pe proprietatea mea si deocamdata va tolerez in speranta unui argument pe care nu il gasiti si pe care mi-ar placea sa il discut.

    Repet: militarii nu au de ce sa ceara aceste favoritisime. Nu au de ce sa stea cu mana intinsa dupa niste pensii pentru care nu au cotizat. Sa accepte orice agresiune pe care statul o face pentru ca aceste pensii nu sunt rezultatul unui fond de pensii in autentic sens al cuvantului. Sunt bani de la buget luati cu japca de la altii care raman mai saraci. Nu suma conteaza. Chiar si un leu furat ramane furat.

    SUA: ia verificati putin datele statistici cu privire la deficitul bugetar al SUA si faptul ca e pe marginea prapastiei. Grecia a ajuns pe marginea prapastiei toti din cauza unor pensii de genul acesta (de exemplul în Grecia în 2004 pensiile creșteau cu 4% în Germania cu 0%, în 2005 în Grecia pensiile creșteau cu 5% în Germania cu 0%). Statul asistențial este falimentar. Privilegiile pe care le acordă nu le poate acorda din neant. Le dă din averea altora.

    Vă place sau nu, sistemul public de pensii are această ”calitate” care mă sperie inclusiv pe mine fapt pentru care voi munci in plus să îmi asigur privat propria pensie pentru a nu sta la mâna unui stat care are tot dreptul să facă ce vrea cu banii pe care ni-i fură prin agresiune.

  75. Paun Cristian says:

    PENSIILE PUBLICE SUNT O POMANĂ pentru că noi când cotizăm la sistemul public NU COTIZĂM PENTRU PENSIA NOASTRĂ ci pentru pensia altora. Iar alții vor cotiza ulterior (dacă vor vrea) pentru pensia noastră când va fi cazul. Ce naiba e greu de înțeles un lucru cât se poate de clar.

    Citiți ultimele articole scrise de mine pe acest blog…

  76. Lucifer says:

    Domnule Paun, nu va contest pregatirea dar nu mai insultati inteligenta si pregatirea altora si credeti-ma nu sunteti detinatorul adevarului absolut. Sunteti subiectiv in opinii si poate si putin interesat. Modelele pe care le propuneti dumneavoastra referitoare la existenta unui stat minimal le-am mai auzit si la altii.
    Daca in loc de terenuri de hochei pe iarba, de sali de sport si patinoare la sate ar existe si o alta viziune de cheltuire a banului public, va garantez ca am trai cu totii mai bine.
    Cat inca cei ce au puterea se gandesc cum sa sifoneze banul public nu vor fi bani nici de salarii, nici de pensii si nici nu o sa vedem vreo schimbare in bine in aceasta tara.
    Nu sunteti dumneavoastra in masura sa apreciati daca militarii isi merita banii de pensie sau nu, daca profesorii sau doctorii desfasoara aceiasi activitate sau nu etc.
    In opinia mea, consider ca si doctorii si profesorii si militarii au anumite responsabilitati si merita un trai decent.
    Daca dumneavoastra sunteti prieten cu cei care in acest an au votat doar doua legi si totusi isi iau banii, suplimentar mai fac si parandaraturi si participati prin opiniile pe care le expuneti la dezbinarea acestui popor, atunci scolile cu care va laudati, le-ati facut degeaba!!!!!

    1. cristian paun says:

      @ Lucifer

      Nu insult pregătirea numănui. Nu am acest scop și nici interes. Nu sunt afiliat sau asociat politic față de nimeni. Nu fac agenda vreunui partid sau a vreunui curent de gândire politic. Nu am o miză politică și nici nu bălesc după funcții publice pentru că știu ce înseamnă. Acest blog a fost făcut pentru a putea discuta liber altfel de idei cu care ne agresează toți politicienii și afiliații lor (sindicaliștii sau reprezentanții eroilor cum e Dan Șuțu). Fiind plătitor de taxe și impozite ca și dumneavoastră sunt în măsură să judec ce se întâmplă cu banii mei. Pot avea o opinie pentru că de asta am luptat. Să fim liberi să avem opinii. Poate că nici dumneavoastră nu sunteți în măsură să afirmați că nu sunt în măsură să apreciez activitatea militarilor. Cum tranșăm problema? Or avea doctorii, militarii și profesorii responsabilități dar oare ele ar exista dacă acestea ar fi exercitate în sistem privat. Oare nu cumva le atribuim mai multe responsabilități decât putem plăti?

  77. Lucifer says:

    Domnule Paun,
    Fara profesori, doctori, militari, platiti decent, discreditand pe unii, blamand pe altii, izgonind copii buni si valorile din aceasta tara, riscam sa nu mai existam ca stat sau si mai rau sa involuam spre comuna primitiva.
    Crize au mai existat in istorie si toate au generat progres.
    La noi se fura prea mult, hotii sunt neprinsi si nepedepsiti si de aceea nu vedem adevaratii vinovati. Este mai usor sa aratam cu degetul si sa spunem,, Militarii au salarii si pensii nesimtite, platim prea mult la asigurarile sociale, etc.”
    Amintiti de Grecia, de SUA, de faptul ca risca sa intre in incapacitate de plata. Va intreb – Cat este pensia medie in Grecia sau in SUA?,Ce nivel de trai au?
    Si in Grecia s-au incheiat contracte oneroase de catre stat iar SUA cam in cate locuri poarta razboaie simultan?
    Noi platim autostrazi pe care nu le vedem niciodata si multe altele.
    Revolutiile anticomuniste si antisocialiste din anii 80-90 au oferit o bula de oxigen sistemului capitalist, fostele tari comuniste au devenit piete de desfacere. Sistemul capitalist era de mult in colaps. Mai nou au inventat revolutiile din tarile arabe. Cat timp credeti ca le mai ofera, 10-20 de ani poate?
    Personal consider sistemul capitalist actual si modul de acumulare a profitului, precum si societatea asa zisa ,, de consum” – un joc de tip piramidal deoarece se vor termina si resursele si pietele de desfacere.
    Ne trebuie alceva, nu comunism, nu capitalism, un nousistem de oranduire sociala. Doar cand vom intelege acest lucru vom iesi din ignoranta si din saracie si vom putea sa traim toti cu minima decenta.

  78. Paun Cristian says:

    @ Lucifer

    Amestecaţi lucrurile…

    Faptul că se fură bani din sistem este una şi faptul că sistemul este de aşa natură încât duce la aşa ceva în mod necesar şi că este falimentar în timp pe fondul unei natalităţi în scădere dar şi pentru că ce plătim acum drept pensie nu se duce de fapt la pensia noastră, nu sunt investiţi în economia reală ci merge la pensia altora adică direct în consum e altceva. Sunt două lucruri absolut distincte. Incompetenţa şi hoţia celor care administrează fondurile statului nu face decât să adauge un cost (impozit) suplimentar. De exemplu, plătim CASS (sănătate) cam 10% din salariul nostru împărţit jumate-jumate cu angajatorul. Când mergem în spitalele de stat însă ori ne îmbolnăvim mai rău (cost mai mare) ori trebuie să dăm şpagă (cost mai mare) pe lângă impozitul imens plătit ca să se îmbogăţească mai ales cei care vând medicamente sau administrează spitale. La fel e şi la pensii. E un cost suplimentar.

    Problema de fond rămâne cu cei 31,5% pe care îi plătim lunar (o sumă imensă) şi pe care NU ÎI PLĂTIM PENTRU PENSIA NOASTRĂ. Şi drama e şi mai mare când din aceşti bani iau şi alţii pensie (militarii de exemplu şi parlamentarii care au votat pensia militarilor în trecut) care NU AU PLĂTIT DELOC LA SISTEM. Plus faptul că nu se investesc aceşti bani. În cazul acesta avem FALIMENT. Vă supăraţi sau nu, eu vă spun că aşa cum statul are dreptul să mărească pensia militarilor din impozitul altora are dreptul legal să o şi taie. E atributul UNEI PENSII DE STAT unde nu există un contract (eu nu am semnat nimic cu statul iar contractul social e iluzoriu).

  79. Paun Cristian says:

    @ Lucifer

    Faptul că iubiţi socialismul vă face un iubitor al AGRESIUNII INSTITUŢIONALIZATE, a furtului prin puterea legii.

    Vă recomand să citiţi şi altfel de cărţi despre ce înseamnă socialism şi ce efecte perverse are asupra economiei şi de ce a dat socialismul faliment peste tot în lume, oriunde şi oricând. Sunt cărţi foarte importante care nu trebuie să lipsească din lectura nimănui (am ataşat câteva):

    Mises, L. v.: Socialism
    http://mises.org/books/socialism.pdf

    Mises, L. v.: Anticapitalistic mentality
    http://mises.org/etexts/anticap.pdf

    Lasati la o parte sloganurile de partid socialist si incercati sa intelegeti mai mult ce se ascunde in spatele unor idei de genul acesta. Ele sunt mult mai profunde si cu implicatii mai grave. Eu aud astfel de sloganuri fara argumente in spatele lor de foarte multa vreme. Romania e plina de socialism si daca nu scapa rapid de el nu va ajunge repede la prosperitate.

  80. Lucifer says:

    Domnule Paun,
    Constat cu surprindere ca nu ati citit cu atentie ceea ce am scris si deasemenea imi puneti o eticheta pe care nu doresc sa o port.
    As spune ca mai degraba ma situez ca si convingeri undeva la centru sau undeva in viitor.
    Nu trebuie sa fim limitati in gandire si trebuie sa credem ca in afara de socialism, de comunism, de capitalism poate exista si un alt fel de societate.

  81. Paun Cristian says:

    Traiti ceea ce in teoria economica se numeste „calea de mijloc” la fel de iluzorie ca si socialismul. Chiar daca lasam oaze de interventionism si nu un control total al statului asupra mijloacelor de productie cum propune socialismul vom ajunge tot la socialism si la mai mult control in cele din urma.

    Tocmai faptul ca sunteti adeptul caii de mijloc imi spune mie ca nu cunoasteti clar ce inseamna socialism si capitalism. Toti socialistii actuali se ascund in spatele caii de mijloc pentru ca si-au dat seama ca nu vor avea sanse sa supravietuiasca daca omoara sursa de venit pe care o capuseaza din plin:sectorul privat. Numai ca reactia clara a celui capusat – privatul – va fi urmatoarea: se va satura sa fie cel agresat si se va da de partea agresorului. Si de aici apare ideea ca mai putin socialism este condamnat sa duca spre mai mult socialism.

    Inainte de a da in cap capitalismului si pietei libere mai bine va aplecati asupra lecturii recomandate si veti vedea rapid cata inselatorie e in spatele „caii de mijloc” imbratisata de TOATE partidele politice din Romania.

  82. Lucifer says:

    Stmate domn,
    Opinia dumneavoastra este foarte clar conturata si nu-mi doresc sa o schimb. Va doresc sa vi se implineasca visele. Sa existe un sistem de pensii private la care sa contribuiti cum doriti iar cand ajungeti la batranete sa va treziti ca banii dumneavoastra au fost investiti in plasamente proaste pe piata de capital si nu mai exista (vezi fonduri de pensii private din SUA)!

  83. Paun Cristian says:

    @ Lucifer

    Iar arătați că nu ați înțeles. Eu nu fac promovarea unor fonduri de pensii private sau de investiții (obligatorii sau nu). Pur și simplu vreau ca statul să ne lase nouă acești bani. E mult mai bine așa pentru că noi cu toții vom ști mai bine ce să facem cu ei. Iar dacă pierdem și nu luăm o pensie din ei ulterior e exclusiv din vina noastră. Și să fim serioși: oricine știe să cumpere o garsonieră sau să facă un depozit la termen la o bancă ce îi va aduce oricum mai multă pensie decât acum. Adică eu susțin nu un sistem privat de pensii private ci, mai degrabă o desfințare a sistemului public de pensii care poate fi înlocuit cu orice (mai exact cu o infinitate de soluții de plasament). Cu oameni ca dumneavoastră care refuză niște principii foarte clare e mai mult decât sigur că abuzul va continua. Până când? Până când se va ajunge din nou la un faliment răsunător al socialismului iar reforma va fi obligatorie. Cazul Greciei e elcovent în această discuție. Le place sau nu socialiștilor să discute despre Grecia, ea reprezintă un exemplu clar de faliment al statului asistențial.

  84. Alex says:

    Domnule Paun,
    Ma bucur ca dvs. intelegeti tot, mai putin in ce lume traim.Lumea pe care unii ca dvs. au pregatit-o si o sustin in continuare. Este vorba de „comunistii” din planul IV si „necomunistii” (cei care nu au fost primiti in partid din cauza incompetentei, a prostiei sau a necinstei. Iar in ce priveste pensiile, iarasi nu inte3legi nimic. Militarii si-au platit contributiile la pensie, prin faptul ca, de la Bismark incoace, Pensiile militare sunt platite din bugetul Apararii, nu din fondurile asigurarii sociale! Numai stapanii dvs. au inclus pensiile militare intre cele ale civililor, pentru ca conntributiile pentru pensie ale militarilor se preiau din acelasi buget al Apararii si se transfera la fondurile de asigurari sociale. Si nu sunt putini bani! Acestia ar ajunge aproape sa acopere pensiile militarilor! Dar, probabil, pentruy dvs. este greu de inteles asa ceva. Foarte bine, doriti un razboi pentru ca militarii sa-si justifice activitatea. Dar este bine sa stiti ca in razboiul modern mor cu mult mai maulti civili decat militari. Pentru ca militarii au ramas putini, dar sunt bine instruiti pentru o astfel de eventualitate. Dar nici la sta nu va duce capul. Pacat!
    Este ultimul mesaj pe care il mai scriu aici. Nu merita timpul pierdut!

  85. Paun Cristian says:

    @ Alex

    Nu sunteti primul care vorbeste despre razboiul pe care „militarii” il creaza, alimenteaza si il dezvolta cu voia lor. Istoria are numeroase cazuri de asa-zise razboaie care aveau in spate interese meschine. Razboiul este forma cea mai dura prin care statul interventionist (si doctrina socialista) poate „interveni” in piata. Statul pe care il aclamati atata este dezvoltat de niste etatisti „cu intentii bune” pana la nivelul la care isi aroga apoi tot felul de roluri in societatea in care traim. Roluri care ne limiteaza libertatea si care ne conduc spre suferinta si pierderi de tot felul.

    Adevarul ca mi-e frica de „militarii” care ar putea sa declanseze un razboi doar asa ca sa ne arate noua cat de utili sunt ei. O tampenie mare ca asta ar fi de evitat (Doamne feresta sa ii vina vreunui guvernant sa declare vreun razboi acum cuiva). Oricat de bine instruiti sunt militarii de care vorbiti cred ca o bomba nucleara iar pune pe picior de egalitate cu ceilalti civili. Eroismul pe campul de batalie, strategia si alte cele sunt departe de razboiul modern care are complet alte principii… inseamna dezastru total la cat de puternic distructive sunt armele la ora actuala. Asa ca sa o lasam mai moale cu ce viteji o sa fim noi pe campul de batalie in razboi. Mai bine sa facem tot posibilul sa ne intelegem. Si sa ii indepartam pe toti liderii politici care sunt beligeranti si nu pacifisti.

    Acum legat de pensiile platite din BUGETUL APARARII. Pai ori si le-au platit militarii pensiile (contributie) ori sunt suportate din bugetul apararii. Hotarati-va odata… Daca sunt din buget, si asa este, inseamna ca sunt din banii nostri. Adica din banii celorlalti. Noi platim pentru pensiile lor. Ori acest lucru pe termen lung inseamna FALIMENT sau SARACIREA tuturor (pensionarii militari nu pot avea pensii mari fara sa contribuie sau sa economiseasca initial si ceilalti pensionari civili nu pot avea pensii mari ca trebuie sa tina in spate si categoriile speciale).

    Daca ar fi sa traiti intr-o lume cu oamenii pe care incerc eu sa ii formez poate ca ea ar fi mai buna. Ar fi o lume cu mai putini socialisti care sa baleasca dupa banii altora si sa aiba suficiente motive sa nu se apuce de nimica serios. Si sa rafineze metodele interventioniste prin care sa agreseze piata libera. Eu cred ca, dimpotriva, faptul ca in Romania mai exista mentalitati de genul celor din ultimele postari ma face sa nu fiu prea optimist pe termen lung. Situatia din Grecia nu e departe de a noastra la cati socialisti pe metru patrat avem in tara.

  86. John Galt says:

    Cristian, ma gandesc la o solutie care va lamuri aproape toate dilemele existentiale de aici sau aiurea: PRIVATIZAREA TOTALA si TRANSPARENTA a statului.

    Fiecare copac din padure, fiecare metru patrat de pamant, ALOCAT OAMENILOR din TOATA tara, nu doar pe regiuni (ca doar in razboaie nu s-a murit doar asa, fiecare in obstea lui – cei de la munte nu au nici un drept sa fie singurii proprietari pe padurile statului/comunei respective).

    Acu 20 de ani nu era posibil din punct de vedere tehnic, acum incepe sa para chiar realizabil. Eu pot numara fiecare copac din tara, din satelit, masura inclusiv varsta (dupa grosimea coroanei), tipul (culoare in timp) samd.

    Un cadastru public care sa arate TRANSPARENT toate aceste lucruri (vezi link Moldova), care sa transforme absolut orice bogatie in TITLU DE PROPRIETATE tranzactionabil pe bursa, asta ar rezolva extrem de multe. Fiecare ar fi stapan pe propriile sale ALEGERI, si-ar asigura batranetea dupa mintea lui.

  87. General Izmenar says:

    Militarii pensionari care au tăiat frunză la câini pe vremea lui Ceaușescu și n-au plătit nici măcar un cent pentru impozit , contribuții pentru pensie și sănătate, acum urlă ca animalele pe stradă, că ei vor pensii nesimțite, ca să nu mai vorbesc de scutiri în spitalele de stat. Un civil care a muncit 32 de ani și și-a plătit toate dările la stat, a ieșit cu o pensie de rahat și la 7 luni după ce a ieșit la pensie a murit. Banii lui pe care i-a dat la stat, unde sunt ?. Soția lui muncește încă și nu au copii. Ca să nu mai vorbesc de persoane tinere sau mai puțin tinere, care mor în accidente sau de boală și au plătit toate dările la stat. Banii lor unde sunt ?

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>