Un grup de bloggeri de bine – Dan Popa, Florin Cîțu, Bogdan Glăvan, Dan Șelaru și subsemnatul – a decis să atace frontal ideile proaste care bântuie analiza și politica economică. Așa că vineri 4 noiembrie, la ora 15, o dăm pe șleau cu economia, in direct la Hotnews. Vom încerca într-o manieră personală să spunem lucrurilor pe nume si să disecăm problema propusă spre dezbatere din toate unghiurile posibile si imposibile. Nu vom oferi solutii nici pe termen scurt si nici pe termen lung. Le tinem pentru data viitoare.

Aici puteti viziona:

 Episodul 1: Miturile legate de prezenta FMI în România

 


8 Comments on “Șleauri economice: Inspirația blogger-ilor împotriva conspirației ideilor proaste din economie”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. Emil says:

    Vă mulţumesc pentru recomandarea acestui blog. Răsfoit, plăcut, voi reveni. Superb. Fără să fiu un expert în domeniu, nici tâmpit nu sunt (aş spune chiar că din contră…) şi nu prea nu mi-a fost dat să citesc ceva atât de la obiect. Cu stimă.

  2. Cristiano says:

    Cei care lucreaza cum pot ajuta?

  3. Păun Cristian says:

    Emisiunea va fi transmisă Live pe Hotnews la ora menționată și apoi va rămâne înregistrată acolo. Forumul va fi deschis părerilor și aprecierilor pe marginea emisiunii. Dacă merge vom continua și cu alte emisiuni care, sperăm să devină, tot mai bune de la o emisiune la alta.

  4. Bebe says:

    Astept cu interes intalnirea.

  5. paul says:

    Buna ziua,
    am urmarit discutia de la Romano-Americana si imi permit sa fac cateva observatii:
    parerile personale in general nu se comenteaza, de aceea sunt personale.
    In momentul insa in care o parere „personala” devine publica devine formatoare de opinie si in aceste conditii situatia se schimba.
    Am sperat ca discutia grupului de la mall este una avizata, constructiva, „formatoare de opinie” cel putin intr-o faza incipienta avand in vedere o audienta mai redusa decat in media traditionala.
    Ce am vazut la Dvs a fost o simpla discutie cu precadere critica la adresa „statului” si a decidentilor sai, presarata de -scuzati expresia- un misto mai mult sau mai putin subtil la adresa altora. Deloc deosebita de ceea ce vad in fiecare zi la televizor unde persoane-majoritatea fara o calificare economica- isi dau cu parerea despre orice, oricand si oricum. Imi pare rau ca spun dar lumea este satula de genul pamfletar si are nevoie de solutii, sau macar de pareri calificate. Un google rapid mi-a relevat si faptul ca sunteti conferentiar deci chiar aveti un rol de formator de opinie si in mediul academic ceea ce este chiar si mai important. In aceste conditii martrurisesc ca ma asteptam la mult mai mult de la Dvs si dezamagirea este cu atat mai mare. Am sa ma explic de ce:
    O discutie de genul acesta ar trebui sa reprezinte O ALTERNATIVA, ceva de care oamenii de rand fara pregatire economica (da chiar si cei cu pregatire economica, ca mine de exemplu) sa se agate, eventual sa invete ceva. Sunt de acord ca stiinta economica este o stiinta sociala, in care deci nu exista o singura solutie la o problema (ca in matematica, fizica sau chimie de exemplu) dar totusi are niste restrictii cantitative si calitative atunci cand este eliberata de factorul politic (si cred intr-o masura foarte mare ca in cazul grupului de la mall nu este vorba de influenta politica).
    In aceste conditii -fara sa fac vreo analiza pe text, sau ma rog pe video- este contraproductiv pentru acest grup care isi doreste o audienta cat mai mare in viitor, sa duca in derizoriu o stare de fapt fara sa ofere mai departe o solutie constructiva. Ca economist nu am vazut in discutia Dvs nimic care sa ma faca sa reflectez, sa zic „uite un punct de vedere interesant, il preiau si ma gandesc mai departe asupra lui”. A fost o discutie cu nimic diferita de cea pe care o am cu prietenii (fara nici o pregatire economica) la o bere, o discutie nedocumentata (sau cel mult documentata dupa ureche gen „am auzit aseara la televizor”. Imi pare rau – in primul rand pentru Dvs- ca fost asa imi imaginam un nivel mai elevat si ma face sa trag o concluzie ca intr-adevar nu exista alternativa, sau macar un discurs constructiv din care lumea sa invete ceva. Sper ca discutiile ce vor urma sa aiba o plusvaloare pentru audienta
    cu stima

  6. Păun Cristian says:

    Am transmis toate observațiile dumneavoastră colegilor mei și mi s-au părut pertinente.

    Acum… eu nu mi-am propus să dau soluții cuiva care e plătit să le găsească singur. Nu vreau să înlocuiesc un guvern. Vreau doar să comentez ce e greșit în ceea ce vrea să facă un guvern. Cred că e suficient pentru începutul discuției.

    Fiecare învață din greșeli în primul rând și cel mai bun prieten e cel care îți spune unde greșești. Tu însă decizi dacă aplici sau nu ceea ce îți recomand eu.

    Eu cred că în emisiune s-au spus câteva lucruri bune:
    1. FMI nu crează locuri de muncă
    2. FMI nu rezolvă problemele structurale ale României, ba mai mult le complică
    3. FMI nu este o centură de siguranță
    4. FMI propune soluții contradictorii
    5. FMI apără și salvează un anumit tip de economie / instituții în dauna celor care trebuie
    6. FMI nu aduce mai mulți investitori
    7. FMI nu înseamnă mai multă stabilitate
    8. FMI a fost folosit pe post de sperietoare pentru a tăia pensii și salarii, a da afară oameni fără a îndrepta resursele respective către reduceri fiscale sau către mai multă libertate economică menită să îmbunătățească mediul de afaceri care să absoarbă pe cei dați afară sau care părăsesc voluntar sistemul pentru că sunt prost plătiți
    9. FMI nu a redus inflația
    10. FMI nu este gratis, nota de plată abia acum urmează.

    Adică FMI nu este neapărat necesar și pe viitor guvernul ar trebui să se gândească de mai multe ori atunci când își dorește să prelungească acordul, să rostogolească pe termen lung împrumutul contractat.

    Cred că pentru o emisiune în 5 oameni care, credeți-mă, au păreri diferite s-au transmis și lucruri bune.

    Eu am discutat cu colegi de-ai mei de la ASE care au urmărit emisiunea LIVE și care mi-au spus că a fost o emisiune de dezbatere care s-a ridicat peste nivelul celor din media. Și eu înclin să cred același lucru.

    Că ne-am atins parțial obiectivele sunt de acord cu dumneavoastră dar noi nu ne-am propus în emisiune SĂ DĂM SOLUȚII.

    Oricum mă bucură intervenția dumneavoastră și vă provoc la multe altele similare. Orice idee constructivă contează și… de ce nu, vă așteptăm în ring alături de noi fie cu întrebări pentru următoarele emisiuni fie chiar cu sugestii / idei proaste pe care să ni le semnalați pentru a le discuta. Noi avem o mare calitate: am pornit la drum bine intenționați și deschiși. Nu avem un interes politic și nici nu vrem să câștigăm ceva din această inițiativă. Pur și simplu vrem să discutăm o problemă liber și să o discăm pe cât mai multe părți posibile.

  7. Păun Cristian says:

    Și încă ceva: un obiectiv clar urmărit de noi a fost ca emisiunea să se adreseze celor de rând, nu economiștilor avansați care probabil cunosc sau anticipează cele mai multe dintre idei. Vrem ca lumea să înțeleagă mai bine ce e cu economia și ce e cu inflația aceasta de idei proaste care apără de multe ori pe cine nu trebuie. Eu cu acest gând am pornit la inițiativa ”Grupului de la Mall”.

  8. paul says:

    Multumesc pentru raspuns. Chiar daca personal nu sunt de acord cu unele -multe- din concluziile referitoare la FMI si cred ca nici Florin Catu nu este (o parere personala urmarind atat dezbaterea cad si anumite afirmatii ale sale in decursul timpului) nu asta a fost problema nemultumirii mele.
    Eu cred ca oamenii calificati intr-un domeniu (in cazul de fata domeniul economic) trebuie sa ofere si alternative chiar daca acestea nu sunt perfecte. Este ceea ce deosebeste stilul pamfletar balcanic unde fiecare critica pe fiecare de dragul criticii de multe ori, de stilul anglo-saxon unde o afirmatie este insotita de o analiza: ” eu cred ca FMI nu creeaza locuri de munca pentru ca….acestea ar putea fi create daca….”. Pana la urma ii dreptul si celeilalte parti sa vina cu contraargumente. De acord ca nu sunteti platit sa-i dati lui Boc&Co solutii dar pana la urma dezbaterea argumentelor contrare va da posibilitatea sa va afirmati, sa va construiti o reputatie cat mai larga si de ce nu poate intr-o zi chiar sa fiti platit sa-i dati sus-numitului (sau altuia) idei si argumente.
    Si o ultima observatie tocmai bazata pe raspunsul in care ati spus ca va adresati oamenilor de rand: faceti-o in asa fel in acestia chiar sa priceapa despre ce e vorba, eventual chiar cu tabla in fata.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>