Suntem o ţară săracă şi sărăcită de o şleahtă de politicieni greu de schimbat şi ahtiaţi după rente politice extrase din orice şi mai mult ca oricând, cu o forţă şi o neruşinare demnă de cel mai adânc dispreţ. Suntem atât de săraci încât cei care vor tăbărâ pe noi (deja o fac mai mult sau mai puţin mascat) cu brichete, găleţi, pelerine sau umbrele ne vor bucura aidoma zuluşilor peste care au dat întâmplător sau nu nişte misionari cu accent şi care le-au luat ochii cu gablonţuri strălucitoare de ieftine. Cei care încă mai cred că votul sau democraţia înseamnă o garanţie pentru libertatea şi prosperitatea noastră se înşeală amarnic. „Omul nou” care va emerge din aceste alegeri nu va fi diferit de omul vechi care a rezultat din alegerile de până acum. Acel om chiar dacă va recita liste întregi de măsuri şi paradigme economice va uita de ele şi de „interesul naţional” din primul moment în care îşi va anunţa soţia că a câştigat alegerile cu un răget plin de emfază sau îşi va anunţa tovarăşii că şi-a ciuruit iremediabil duşmanii. De fapt aceşti politicieni nu se află niciodată într-o competiţie cu noi (să ne ofere cât mai multe lucruri bune) ci se află într-o competiţie unii cu alţii. Pentru aceşti politicieni este mai importantă duşmănirea competitorului şi scoaterea lui din joc cu toate mijloacele şi mai puţin conlucrarea cu el, eventual în facerea de bine pentru cei mulţi pe care au pretenţia că îi reprezintă şi că îi apără.

Electoratul din România este împânzit cu votanţi de tot soiul:

[1] În primul rând (şi cei mai importanţi) sunt votanţii înregimentaţi politic (cei cu carnet de membru). Aceştia sunt cei mai disciplinaţi şi votează nu pentru că cred în vreo doctrină (nu există aşa ceva şi oricum atunci când există au avut grijă politicienii să le bulverseze complet prin alianţele de conjunctură pe care le-au făcut şi de o parte şi de alta). Ei votează pentru un post călduţ pe care îl au promis sau pentru un privilegiu care li se va acorda în momentul în care partidul va ieşi câştigător. Ei îşi asumă acest risc legat de voinţa celor de la cârmă de a-i numi sau nu politic în acea funcţie şi de a le da fărâma de putere necesară pentru a extrage renta politică care să le asigure supravieţuirea lor şi familiei lor. E categoria de votanţi care apără cel mai vehement rolul „virtuos” al statului în economie şi amânarea cât mai târziu a privatizărilor absolut necesare în capitalism şi pentru funcţionarea pieţei. Este genul de „antreprenor” care se îmbogăţeşte din antreprenoriatul politic şi al cărui profit depinde semnificativ de rezultatul alegerilor. Aceşti votanţi sunt foarte bine organizaţi în tabere şi au deja o ură suficientă unii pe alţii datorită repetatelor succedări la putere urmate de adevărate răzbunări de tipul demiterilor şi numirilor pe criterii politice. Sunt foarte belicoşi şi prea puţin axaţi pe principii sau idei (celălalt trebuie îndepărat de la putere nu pentru că a făcut ceva rău pentru electorat ci pentru că m-a dat pe mine la o parte când a câştigat alegerile).

[2] Al doilea tip de votanţi sunt cei manipulabili prin tertipurile politice clasice (brichete, pelerine, umbrele, coş de merinde puse în pungi colorate viu). Aceşti votanţi votează de foame sau de sărăcie şi se bucură aidoma somalezilor la orice sac cu făină aruncat cu o „binefacere” bine disimulată de politicianul cu decizia asupra împărţirii acestor mici atenţii electorale. Cumpărarea de voturi în „democraţia” românească este ridicată în prezent la rang de ştiinţă şi poate fi predată în orice colţ al lumii cu carenţe în acest sens.

[3] Al treilea tip de votanţi este cel al „şmecherilor” fără prea multă educaţie şi şcoală (de regulă sărăcia i-a împinsă să lase deoparte studiul intens şi să „muncească” de mici). Ei vor vota cu cel care le dovedeşte că are un dram din şmecheria lor şi ştie să se descurce abil în situaţii extreme. Vor vota cu cei mai scandalagii sau vor vota negativ pe principiul acum e timpul şi a altora.

[4] A patra categorie de votanţi este cea a pseudo-educaţilor care vor vota după trend sau după un efect de turmă. Sunt unii din această categorie care vor vota cu cel mai bine sau mai violet îmbrăcat candidat sau care vor vota cu cel care vine în campanie cu un expert în zodiace, vrăji şi magie albă sau neagră.

[5] A cincea categorie este cea care refuză să mai facă efortul să meargă la vot. Este categoria deja epuizată de democraţia de doi bani de pe la noi care scoate în faţă răul şi scursurile naţiunii (nici nu se poate altfel pentru că sistemele malefice de promovare în interiorul partidelor marginalizează orice intelectual mai răsărit). Este alegătorul care nu mai crede demult în teoria socialistă a „omului nou”, fiind tot mai mulţi în societatea românească la un vot la altul. Este categoria care refuză să fie reprezentată de ceea ce îi propun partidele care înţeleg din acest refuz un accept tacit al propunerilor sale şi o validare a acţiunilor ce vor fi luate în viitor şi în numele şi pe spinarea acestor non-votanţi. Este categoria formată din oameni citiţi, nu neapărat foarte intelectuali sau educaţi dar cu mult bun simţ şi frică de Dumnezeu. Este categoria pe care nici un partid nu se mai oboseşte să o convingă în vreun fel pentru că nu mai poate (a fost dezamăgită de atâtea ori încât promisiunile deşarte ale politicienilor provoacă o greaţă sistemică).

Acesta este spectrul în care se vor desfăşura alegerile din România în anul 2012 şi care vor valida un nou mandat de „democraţie” şi de politici publice întoarse cu dosul către cei care ar trebui să beneficieze de ele. Aceste alegeri nu vor face decât să mute balanţa de putere de la nişte incompetenţi la alţi incompetenţi cu efecte la fel de dureroase pentru fiecare dintre noi. Speranţele de mai bine, de progres şi de evoluţie pozitivă într-un lagăr bine păzit şi apărat de politruci puşi pe căpătuială prin forţă şi agresiune împotriva noastră de toate felurile sunt înghiţite cu durere în sec de un popor care încă se află la ani lumină distanţă de ceea ce ar trebui să însemne capitalism şi economie de piaţă.


No Comments on “Profilul votanţilor din 2012”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. mike says:

    in primul rand nu prea ai pe cine vota , se perinda pe la conducere aceeasi indivizi corupti , in al doilea rand suntem un popor destul de necivilizat si prost care mereu voteaza aiurea … rezultatul … o mizerie populista

  2. Ion says:

    Nu stiu de ce spuneti ca tara e saraca sau saracita, sau ca populatia e saraca sau saracita? Uitati-va ca toti bugetarii (excluznd uneori profesorii) isi angajeaza cum pot copii la stat. Uitati-va cum majoritatea oamenilor de afaceri vor sa isi anagajeze copii la stat! Nu va mai planageti de romania ca daca era o societate functionala era mult mai greu de castigat bani prin munca, asa e mai usor sa furi, smecheresti si sa te descurci! Iar putregaiul din sistem nu face decat sa creasca in fiecrae zi!

  3. db says:

    In acord total – ca de altfel si cu celelalte articole ale dvs. ( complimente, révérence, complimente) – parca imi cititi din cap. Ma tot gandesc cum sa facem sa nu le mai facem jocul; acum ceva vreme, cand au introdus conceptul de vot nul, adica sa bagi in urna un buletin de vot nestampilat, care va fi contabilizat si el separat, am crezut ca am gasit solutia, dar era iar doar o noua repriza din jocul de-a democratia din Romania, pentru ca aceste voturi, chiar daca totalizeaza majoritatea % din voturile exprimate, nu duc la anularea alegerilor si la fortarea partidelor sa vina cu alti candidati. Nici nu mai stiu daca mai exista acest concept in legea electorala. M-am saturat sa aleg raul cel mai mic, nu-mi zic las’ca macar ala e „mai cinstit’ ce daca nu intelege deloc economie si ia deciziile proaste una dupa alta. Eu vreau tot: si cinstiti si sa inteleaga economie si guvernanta si sa aiba bun simt.
    Ei, deci, ce ar fi de facut? Personal sunt de un optimism incurabil, eu STIU SIGUR ca nu mor caii cand vor cainii, chiar daca am apucat sa vad de atatea ori ca lucrurile o iau (prea) des razna.
    Ce ar fi de facut?
    Din punctul meu de vedere, rezilienta romaneasca prin eludarea taxelor si impozitelor sau plecatul afara din tara sunt singurele lucruri posibile acum – din pacate, starneste o spirala a indisciplinei care va bubui cumva nasol la un moment dat si reconstructia economiei va fi mult mai grea din acel punct.
    Ma repet…ce e de facut?

  4. Paun Cristian says:

    @ Ion

    Nu toţi au privilegiul politic să extragă rente din sistem. Cei care se îmbogăţesc politic de acord că o fac cu vârf şi îndesat pentru câteva generaţii bune de acum încolo. Ei ca număr sunt foarte puţini şi foarte încrâncenaţi pe ciolan. De plâns este cea mai mare parte a României aflată de cealaltă parte a mecanismului. Cei de la care se fură prin toate mijloacele: taxe aberante, inflaţie etc. De la antreprenori buni (tot mai puţini şi tot mai tentaţi să devină oligarhi adică alăturaţi statului şi puterii politice care împarte privilegii) la simpli angajaţi sau şomeri aşteptând antreprenorul providenţial (sau Tătucul după caz) care să îi creeze şi lui un loc de muncă. E un stat în care politicienii hăituiesc pe toată lumea, instigă pe unii împotriva altora furându-le de sub nas ciolanul în timp ce ei se ceartă.

    E ţara tuturor IMPOSIBILITĂŢILOR ABSURDE!!!!

  5. Bogdan says:

    Eu nu ma incadrez in nicio categorie din cele de mai sus. Desi clar toti au dezamagit intr-un fel sau altul ma voi stradui totusi sa aleg pe unii dintre ei. Poate apar si ceva competitori noi, am auzit ca unii s-au pus pe strans semnaturi de exemplu. Pe de alta parte, daca cei ca mine nu ne mai ducem de loc la vot, atunci nici macar o parte din oferta nu va fi indreptata spre noi.

  6. Paun Cristian says:

    @ Bogdan

    De parcă cu sau fără votul nostru ar fi îndreptată spre noi vreo ofertă.

    Ia drept exemplu nerușinarea cu care mențin guvernanții de peste 20 de ani impozitele la un nivel sufocant în România. Iar unii vorbesc chiar de reintroducerea celui progresiv că cel în cotă unică nu le ajunge.

    Să fim serioși. Nu au politicienii nici o treabă cu interesul nostru.

  7. Paun Cristian says:

    @ db

    O soluție ar fi ridicarea procentului de votanți ca alegerile să se declare valide.

    Să spunem că alegerile vor fi valide doar dacă la vot merge 75% din populație.

    O astfel de măsură ne-ar scăpa de exemplu de UDMR care este un partid atipic constituit pe criterii etnice. Vor trebui să își modifice platformă, mesaj, obiective. La fel și celelalte partide vor fi obligate să se gândească și la restul de 75% din populație care acum nu merge la vot dar este pur și simplu lovită în moalele capului frecvent de măsuri idioate de guvernare (cu câtă nonșalanță anunța zilele trecute reprezentantul MF creșterea accizelor, refuzul de a elimina unele accize și chiar creșterea impozitelor locale; în condițiile în care ne fac FAVORUL că nu vor crește alte taxe în 2012).

  8. db says:

    Da,da, bine, OK. Eu ma refeream ce putem face noi astia care nu „legiferam”, ca daca ne gandim la cate chestii am putea face daca am fi unii sau altii in parlament sau mai nou – in guvern, ca mi se scoala parul pe mine de nervi de la atatea legi trecute prin parlament cu asumarea guvernului si prin ordonantele de urgenta – alta ar fi fost situatia! Eu vorbesc despre ce am putea face noi, astia condusii, care nu vrem sa intram in politica, dar care vrem sa corectam/ amendam/ anulam /blocam idioteniile politicienilor.
    Il tot urmaresc pe Varujan Pambuccian care protejeaza cu dintii si cu ghearele amaratul de sector IT din Romania, de care cred multi ca merge prea bine si ca, vezi doamne, asa niste IT-sti grozavi avem, ca se bate mapamondul sa vina in Romania sa faca software, cand e atat de usor sa-i faci sa plece catre oazele de productie din lume – sa produca la altii daca in Romania sunt tratati ca iobagi.

  9. viom m says:

    La multi ani domnule Cristian Paun ! Blogul dvs ma face sa inteleg mai bine unele lucruri.

  10. i-conomics says:

    Cristi,

    Mesajul tau este gresit, poate fi privit chiar ca o incercare de manipulare, de incurajare a oamenilor corecti si competenti sa nu voteze. In aceasta Romanie asa saraca cum este ea, sunt totusi suficienti oameni cortecti si competenti; daca toti ar merge la vot si ar alege politicieni corecti atunci sunt sigur ca vocea lor va conta, cu atat de mult cu cat numarul total al celor ce merg la vot este mic. Cred ca sunt mai multi oameni capabili si corecti de cat inregimentati politic, si mai cred ca acesti multi oameni capabili si corecti daca si-ar uni fortele ar putea reda vederea catre clalea prosperitatii actualelor cohorte de manipulati.

    Defetismul nu este de cat o unealta intru perpetuarea slehtei de ahitati mentionata in al tau articol.

  11. Paun Cristian says:

    @ i-conomics

    Incurajarea oamenilor să meargă la vot în contextul partidelor din România şi a liderilor politici care au „emers” din anii de democraţie mi se pare o falsă grijă.

    Calea politică sau democratică de rezolvare a unor probleme cum ar fi cea de prosperitate şi bunăstare individuală este un eşec total. Noi nu ajungem mai bogaţi sau mai prosperi cu politicieni corecţi sau puternici. Ajungem mai bogaţi cu politicieni care ne lasă în pace şi ne dau cât mai multă libertate de mişcare. Acela e politicianul corect: care renunţă la privilegiile sale de politician, ia mâna de pe butoane şi ne oferă libertatea de mişcare necesară ca aerul în economia românească.

    Arată-mi un politician care să aibă pe agenda sa politică limitarea prerogativelor sale şi privilegiilor sale în favoarea pieţei care PARADOXAL îl votează. Eu îl voi promova personal pe acest blog. Pe el şi pe partidul lui. Şi vă voi încuraja să mergeţi la vot pentru el. Numai că eu pot spune de pe acum: NU EXISTĂ AŞA CEVA!

  12. Ion - Imparatul e gol says:

    Dar pe cine intereseaza cum traieste pulimea? Si de i-ar interesa? Atat vreme cat e liniste (nimeni nu face greve, atentate, etc) cat poiliticul si interlopii sunt mana in mana, de ce sa intereseze pe cineva cum e duce pulimea?

  13. Mai exista oameni care sa voteze cu PDL la anul? - Pagina 2 says:

    […] https://cristianpaun.finantare.ro/201…ilor-din-2012/ Un articol foarte interesant despre profilul votantilor din 2012, profailăr straics ăghen! […]

  14. gigi fenomen says:

    Mi se pare ca pe cat de bine va pricepeti la economie, pe atat de putin aveti idee despre politica. Un singur exemplu: nu vedeti nici o diferenta intre o Romanie condusa de un manager prost gen Boc si una condusa de un manager mai bun gen Tariceanu? Sau, o Romanie cu un presedinte constitutionalist si democrat gen Emil Constantinescu vs un presedinte needucat si cu tendinte dictatoriale gen Basescu? Sau, un ministru gen Varujan Vosganian vs Elena Udrea?

    Sa fim seriosi, exista diferente enorme intre ce gen de oameni promoveaza un partid ca PNL vs clica de partid si de stat promovata de PDL, ca nu sunt perfecti, de acord, ca politicul primeaza in fata economicului, iarasi, de acord.

    Dar sa veniti sa spuneti ca nu are importanta cine castiga alegerile in .ro mi se pare o grava eroare logica. Dar in fine, la multi ani si tineti-o tot asa. E pacat ca nu sunt oameni ca dvs in guvern, chiar aveti idee despre economie. Dar sa fiti sigur ca intr-un guvern portocaliu, nu o sa aveti niciodata loc de ialomitieni si igasi, asta va garantez.

  15. I - conomics says:

    Cristi,

    Si ce te face sa crezi ca „politicianul” corect si capabil nu este cel conform definitiei tale, un politician ce sa ne asigure o cat mai mare libertate, si un cadru corect de corelationare cu ceilalti cetateni si cu institutiile statului?

    Ca bugetar, banuiesc ca ai suficient de mult timp liber, de ce nu devii politician? De doctrina si ideii nu cred ca duci lipsa! Sunt convins ca vei avea multi adepti.

  16. ionut says:

    Mi se pare ca pe cat de bine va pricepeti la economie, pe atat de putin aveti idee despre politica. Un singur exemplu: nu vedeti nici o diferenta intre o Romanie condusa de un manager prost gen Boc si una condusa de un manager mai bun gen Tariceanu?”

    Nu exista un manager mai bun sau mai prost decat altul in cazul functiilor publice. Presupunand benevolenta absoluta a lor ( adica sa nu se comporte ca manageri pentru profit, ca in cazul proprietatii private, ca e ilegitim), tot ce poate face un bun manager „public” e sa se incadreze in buget, stabilit pe criterii absolut discretionar-subiective (aici e problema) adica sa cunoasca matematica elementara = aritmetica. Si atat.

    Mersul la vot inseamna „legitimarea” actualului sistem. Adica devii complice.

  17. Andrei says:

    @ gigi

    Esența și spiritul articolului era complet altul. Ce nu ați înțeles din el este că POLITICUL NU E SOLUȚIA LA PROBLEME NOASTRE. Că nu există politician perfect de nici o culoare politică ar fi el.

    Poate că Tăriceanu e mai bun ca Boc dar ambii sunt la fel de răi prin modul cum pun problemele: impozite și taxe mari, proprietate privată confiscată și transformată în bun public.

    Esența articolului e că politicianul extrage profit din acțiunile sale agresive și îndreptate împotriva noastră și că el (orice culoare ar avea) nu va fi niciodată pentru mai multă libertate economică. Libertatea noastră înseamnă falimentul lor. Stăpânii de sclavi (politicienii) nu vor mai avea pe cine să țină în lagăr.

    Felicitări pentru articol!

  18. Anonim says:

    Hac! Mai este o categorie… hac… pe care ai uitat-o… Nehotaritii. Hac !
    Eu cu cine votez ? Hac !

  19. Paun Cristian says:

    Nehotărâtul e:

    1. Fie într-una din cele 4 categorii dacă se decide să voteze (își face legitimație de partid, ia o găleată și o penelerină, votează cu cel mai șmecher sau cu cel mai ma modă îmbrăcat sau care se înconjoară de gacici faine etc.);

    2. Rămâne la categoria 5 și nu votează pentru că își dă seama într-o clipă de luciditate că nu are cu cine.

    Cred totuși că nehotărâtul de care vorbești va vota pe o ladă de bere (cu sau fără băutură în ea).

  20. Captain Morgan says:

    „… o majoritate sarmana si nespalata care buzunareste hoitul unei clase medii stalcita in bataie de pumnul gros al populismului, o clasa politica de fuste si bronzati, rupti in fund care nu vor sa-si piarda subventiile…” e un citat dintr-un articol recent care cred ca descrie bine situatia.

  21. I - conomics says:

    Apropo de profilul votantilor si ce anume se voteaza…

    http://abciconomics.blogspot.com/2012/01/feudalism-sau-schimbare.html

  22. Bogdan says:

    Pai, de exemplu, eu i-am scris parlamentarului din colegiul meu cand au dat acea lege scandaloasa care absolvea avocatii de raspunderea penala si pana la urma la presiunea publica au schimbat legea.
    Daca din sondaje reiese ca oamenii ca noi nu se duc la vot atunci o sa-si concentreze discursul si resursele (galeti, faina, zahar, functii publice) catre cei care mai voteaza, nu?

    Eu alta solutie decat implicarea sociala a oamenilor care gandesc si inteleg ce se intampla in jurul lor nu vad, ce alta propunere ai ca sa mearga lucrurile mai bine: sa dam cu pietre, sa dam foc la parlament?

    Si pana la urma chiar nu e nici o diferenta in politicile publice si transparenta fata de acum 5 ani sau 10 ani? Parerea mea e ca am mai progresat de atunci.

  23. Lucian says:

    Exact ca în comerţ, unde lumea se plânge de preţurile mari în loc să vadă în ele o oportunitate antreprenorială, o nevoie neacoperită…
    …în politică sunt prea puţini antreprenori, adică oameni care să participe la vot din postura de candidaţi, şi să îşi propună să răstoarne „stabilimentul” chiar dacă la început pare imporbabil spre imposibil.
    Aşa că, dacă nu există nici măcar minimum de ofertă, e oarecum firesc să nu votezi.

  24. I - conomics says:

    In caz ca nu stiati cum Indicele Inflatiei si alti indici pot sa dea legal alte rezultate de cat cele reale va rog sa cititi articolul:

    http://abciconomics.blogspot.com/2012/01/dezinformare-statistica.html

  25. informatorul says:

    Votati partidele de stanga care nu au activat In parlament dupa 1996 Nu au furat si mintit alegatori

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>