Am demarat din nou studiul la nivelul investitorilor potenţiali din România cu privire la AVERSIUNEA LA RISC in realizarea unei investitii. Întotdeauna suntem obligaţi să acţionăm în viitor iar acest lucru nu se poate face decât în condiţii de risc şi incertitudine. Acţionăm întotdeauna într-un context în care informaţia este imperfectă, timpul pe care îl avem la dispoziţie în luarea unei decizii este limitat şi capacitatea noastră de a înţelege lucrurile este diferită şi limitată (chiar şi foarte subiectivă). Aversiunea la risc este, din punctul meu de vedere, un concept fundamental în orice acţiune antreprenorială sau investiţională (deşi conceptul de risc este destul de discutabil mai ales în economie şi în acţiunea umană, fiind vorba mai degrabă de o incertitudine). Ţine de o chimie internă a fiecăruia dintre noi şi explică de ce doar o mică parte dintre noi suntem dispuşi să ne asumăm riscurile şi incertitudinile semnificative pe care le implică orice demers investiţional. Aversiunea la risc face ca cei mai mulţi dintre noi să vedem într-o potenţială afacere sau investiţie mai degrabă probabilitatea de a pierde banii investiţi şi nu probabilitatea de a câştiga din acest demers. Antreprenorii autentici care au o aversiune la risc mult redusă asociază o probabilitate mai mare câştigului potenţial şi o probabilitate mai mică pierderii potenţiale pe care ar putea-o înregistra într-o astfel de iniţiativă (văd paharul din imagine mai degrabă plin decât mai degrabă gol). Studiile realizate de-a lungul timpului au arătat că aversiunea la risc depinde de foarte mulţi factori: vârstă, gen, nivel de educaţie, venitul disponibil, starea socială etc.

Metodele de “măsurare” a aversiunii la risc sunt imperfecte şi au în vedere instrumente diverse (fiecare având avantaje şi dezavantaje în a estima acest lucru): [1] chestionarele care prin întrebări specifice propun o serie de exerciţii / situaţii investiţionale ipotetice şi care prin răspunsul dat (asumând că este corect înţeles şi serios completat chestionarul); [2] studiile bazate pe comportamentul investiţional efectiv şi pe dinamica acestuia în timp (dinamica investiţiilor în titluri riscante pe o piaţă prin comparaţie cu investiţiile în titluri mai puţin riscante cum ar fi cele monetare sau obligaţiunile); [3] cercetările care studiază evoluţia primei de risc pe o piaţă în timp în ideea că pe măsură ce aversiunea la risc creşte doar o primă de risc  poate remunera investitorii ca ei să devină dispuşi să îşi asume riscurile implicate de investiţiile pe această piaţă. 

De-a lungul timpului am dezvoltat câteva cercetări publicate deja pe acest subiect şi care au avut în vedere toate metodele enumerate mai sus. Am decis că ar fi interesant să reiau un studiu derulat în perioada 2007 – 2008 pe bază de chestionar şi acum când încă ne aflăm într-o criză prelungită pentru a vedea dacă există diferenţe semnificative în ceea ce priveşte acest aspect (evident cu problemele de rigoare asociate metodei bazată pe chestionar).

În consecinţă, vă invit şi vă provoc pe această cale să vă sacrificaţi 5 minute din timpul dumneavoastra şi să completaţi chestionarul elaborat după o metodă pusă la punct de profesorii de la Harvard University. Chestionarul îl puteţi accesa aici:

https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dFBhOXQ5QVhXa0lFZDhVOG15ZzdHbFE6MQ#gid=0

Vă mulţumesc pentru eventuala disponibilitate de a participa la acest studiu care este unul cât se poate de serios. Relevanţa sa va depinde de numărul celor care răspund şi de modul de implicare a celor care răspund la aceste întrebări. Rezultatele vi le voi face publice de îndată ce voi avea prelucrarea finală a lor.


No Comments on “Completare chestionar măsurare aversiune la risc”

You can track this conversation through its atom feed.

 1. Catalin says:

  salutare, ar fi bine sa ai si o “nota” individuala la final in intelegi cat de advers la risc esti sau..dimpotriva.
  Daca imi permiti un sfat: asta e un blog, incearca sa iesi putin din mediul academic si sa ai o abordare mai libera, o gluma ici colo sau o mica divagatie ar putea ajuta la placerea lecturii. E putin prea serioasa abordarea dupa gustul unora, stiu ca subiectul este serios si totusi..
  toate bune!

 2. Paun Cristian says:

  E serioasa. Dar asa am gandit de la bun inceput acest blog. Sa fie unul consistent si serios. Imi pare rau pentru lipsa de glume. Incep intr-o nota vesela tot ceea ce scriu insa cand vad cat de dureroasa e situatia ma cuprinde un rictus.

 3. Cristiano says:

  vad ca mai sunt si altii care isi vor feedback-ul de la chestionar. 🙂

 4. Paun Cristian says:

  @ Cristiano

  Vine si feed-back-ul. Putina rabdare ca acum lucrez la o alta cercetare. Dupa ma apuc si de chestionar. Las intre timp sa se mai stranga respondenti.

 5. Di Gigio says:

  Daca tot am completat chestionarul, am si eu o intrebare – Eu cu cine votez? Nu ma simt atras deloc de falsul liberalism oferit de cele 2 partide ce se pretind de dreapta.

  Exista vreo sansa sa va gasim ca independent la viitoarele alegeri parlamentare?

  Intrebarea este la modul cel mai serios.

 6. Paun Cristian says:

  @ Di Gigio

  Din pacate in Romania legislatia in materie electorala este una foarte in defavoarea independentilor. Trebuie, daca vrei sa intri in joc doar, sa faci un efort extraordinar de strangere de semnaturi si de indeplinit formalitati incat mai bine te abtii.

  Nu asta ar fi principalul argument ci faptul ca eu nu cred in politica si in ceea ce poate face ea pentru fiecare din noi. Nu antreprenoriatul politic sau monetar ne va salva ci cel autentic. Pe acesta vreau sa il apar cu ceea ce ma pricep si cum stiu eu mai bine – prin educatie. Las pe altii mai puternici si cu talanţi aferenţi să facă mai mult. Sunt alături de oricine vrea sa înfiinţeze partide, mişcări, organizaţii care să apere piaţa şi libertatea economică. Şi eu şi toţi prietenii mei din zona educaţiei.

  Şi eu ca alegător simt nevoia de o mişcare AUTENTIC de dreapta. Care să vină cu mesaje şi măsuri clare de eliberare din sclavia socialistă în care trăim acum. Şi în sufletul meu e mare părere de rău şi un sentiment de inutilitate şi de generaţii pierdute definitiv datorită inacţiunii sau proastelor acţiuni de guvernare care au lovit de 20 de ani încoace România. Şi pe mine mă doare când văd cu câtă frenezie scuipă unii pe piaţă şi o bălăcăresc în toate felurile acuzând-o de criză şi de sărăcia în care ne scufundăm. Şi pe mine mă doare când văd cum Europa în care mulţi români doresc cu ardoare să emigreze devine tot mai roşie. Dar asta e… poate generaţiile care vor veni vor ajunge la vorbele noastre şi vor înţelege mai mult din ce se întâmplă.

 7. Paun Cristian says:

  Şi încă ceva… Poate e momentul să întărim mişcările existente: Institutul Mises din România, Institutul Rothbard din România, Institutul Hayek din România (de la Iaşi). Să întărim cu resurse, cu donaţii private cu bani care să îi facă mai puternici şi mai vizibili în faţa acestor ticăloşi politici. Nu degeaba ne lasă statul săraci şi cu puţini bani. Să nu avem prea mulţi să ridicăm capul. Dar trebuie să facem un efort.

 8. Di Gigio says:

  Presedintele Institutului Hayek de la Iasi – Gabriel Mursa – chiar mi-a fost profesor de Economie Politica, si chiar unul din profesorii foarte buni.

  Nu stiam de acest Institut pana acum, multumesc pt informatie.

 9. Muad_Dib says:

  Aş dori să mai adaug, pe lângă lista prezentată de domnul profesor, Societatea pentru Libertatea Individuală, al cărei site poate fi accesat pe http://www.solib.ro. Este din punctul meu de vedere o mişcare de dreapta care promite destul de multe.

  Şi sunt de acord cu dumneavoastră, doar prin educaţie poţi face oamenii conştienţi de faptul că statul nu este altceva decât o boală care, lăsată liberă, acaparează tot organismul şi îl distruge. Singura problemă este faptul că a reuşit să acapareze şi domeniul educaţional, putând astfel să îi îndoctrineze pe copii de la vârste din ce în ce mai fragede în a fi servili statului.

 10. Cristiano says:

  cu armele lor este greu sa ii invingem (adik partid).
  trebuie gandita o alta metoda …si in acest sens eu vad din ce in ce mai multe filmulete pe youtube despre trezirea “constiintei” din noi.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>