Politicienii de azi si de ieri sunt toti o apa si un pamant. Dupa ce faci spume la gura impotriva impozitului minim (forfetar) introdus de Pogea in 2009 constientizand efectele sale dezastruoase pentru economia romaneasca, mai ales la nivelul IMM-urilor si clasei de mijloc, sa te transformi acum in promotor al unei masuri identice trecand cu arme si bagaje in tabara cealalta (a sustinatorilor unui astfel de tip de impozit), este de-a dreptul hilar si absurd. Cu ce e mai virtuos acum impozitul forfetar dupa ce l-ai hulit cat ai fost in opozitie? Evident ca si atunci, si acum, argumentele contra unei astfel de impozitari sunt valabile. Cei mai aprigi contestatari ai impozitului forfetar din trecut (Maria Grapini de exemplu) nu mai prididesc acum sa ne convinga de beneficiile pentru „mancatorii de saorme” ale acestei masuri.
Care sunt avantajele acestui impozit in viziunea conducatorilor luminati? Reducerea evaziunii fiscale si sporirea incasarilor la bugetul statului sunt singurele avantaje pe care politicienii le prezinta in fata celor care vor suporta costul acestei masuri. Evident ca se observa clar ca acestea nu sunt avantaje pentru contribuabil ci exclusiv pentru bugetul statului pe care il distribuie politicianul, si nu de putine ori in avantajul exclusiv al sau (mai multi bani disponibili pentru sanatate nu inseamna ca vom avea sanatate mai multa sau mai bine tratata). Cum sa nu laude politicianul forfetarul pe saorma daca el va fi o placinta gustoasa pentru el si familia lui furata de la gura celorlalti cu tupeu si cu minciuna.
Este forfetarul actual (varianta 2013) diferit de forfetarul lui Pogea cum insista sa ne convinga actualii guvernanti? Intr-o anumita masura da, intr-o alta nu. Forfetarul tot forfetar ramane ca principiu, adica un impozit minim platit pe o afacere, indiferent daca ai profit sau nu. In guvernarea anterioara forfetarul s-a aplicat in corelatie cu cifra de afaceri: firmele au fost obligate sa plateasca sume pornind de la 500 de euro la 10.000 de euro pe diferite paliere de cifra de afaceri (de exemplu, pentru o cifra de afaceri intre 0 si 52.000 lei se platea o suma fixa de 2200 lei, si pentru acele afaceri a caror vanzari depaseau 129.000.001 lei se platea o suma maxima de 43.000 lei, echivalentul a 10.000 euro). Actualul impozit functioneaza la fel (o suma minima de plata), fiind insa aplicat doar unui sector de activitate (hotelarie, restaurante, baruri) unde, chipurile, evaziunea fiscala e foarte mare. In plus, suma minima de plata este ajustata nu doar in functie de dimensiunea afacerii (numar de mese, scaune, capacitate de cazare, suprafata) ci si de sezonalitate si de amplasament. E un forfetar, chipurile, adaptat mai bine la specificul afacerii (o iluzie insa, a se vedea mai jos). Conform estimarilor (vezi aici), o spalatorie auto de suprafata 500 mp (25 m x 20m) va plati anual 45.000 lei. Acest impozit in varianta Ponta pare, mai degraba, un impozit pe proprietate sau un impozit imobiliar si nu unul conectat la afacere. Este mult mai oneros si mult mai distructiv decat varianta sa anterioara (la fel de proasta si ea) cu efecte negative mai ample si care vor veni mult mai repede decat se asteapta guvernantii.
Dar va insemna forfetarul pe saorma mai multe incasari la bugetul statului sau mai putina evaziune? Evident ca nu. Argumentele sunt cat se poate de clare:
-
Forfetarul propus de actualul guvern este mai mare si mai impovarator decat cel propus in varianta din 2009: daca in 2009 plateai in functie de cifra de afaceri, acum platesti in functie de suprafata. Indiferent daca spalatoria are sau nu clienti care sa acopere acest impozit, suprafata este cea care intra in formula de calcul. O saormerie de 30 mp va trebui sa suporte un impozit de 2800 euro (12.600 lei), indiferent daca are vanzari mari sau mici. Efectul imediat va fi acela de inchidere a multor localuri / spatii de cazare (multe facute prin fonduri europene) care nu vor putea acoperi aceste impozite. Daca aceste afaceri, multe afaceri de familie se inchid, statul nu va mai avea ce sa incaseze. Alternativa va fi si evaziunea fiscala care se va pastra in continuare la cote ridicate, pentru ca eradicarea evaziunii nu depinde decat de nivelul taxelor, care, in acest caz, va fi clar mai mare decat in varianta unui procent din cifra de afaceri sau din profit.
- Forfetarul nu rezolva evaziunea fiscala din domeniul serviciilor pentru ca evaziunea mare nu era pe impozitul pe profit ci pe TVA mai degraba. Pe faptul ca omul nu factura sau nu taia chitanta. Prezumand din pix cat ar trebui sa fie impozitul pe venit la nivelul unei afaceri de tip saormerie si omogenizandu-l la nivelul intregii piete nu faci decat sa ignori conditiile de piata si incertitudinea cu care opereaza aceste afaceri.
- Faptul ca nu incasezi mult din acest sector nu inseamna neaparat ca ai evaziune fiscala acolo. Afacerile de tipul pensiuni, vulcanizari, spalatorii auto, restaurante, baruri, saormerii sunt afaceri care nu au grad tehnologic ridicat. Sunt afaceri unde concurenta e foarte mare (oricine poate deschide si administra astfel de servicii fara prea multa scoala sau pregatire antreprenoriala). Marjele de profit sunt foarte reduse in acest domeniu. Venind acum si obligand aceste afaceri sa obtina un profit minim pe care sa il transfere catre stat, multe nu vor rezista si isi vor inchide portile foarte rapid, la primele raportari contabile.
- Spre deosebire de alte tari, unde mancarea este mai putin fiscalizata (in Franta avem TVA diferentiat la alimente de 5%), la noi se aplica un TVA de 24% pe tot ce inseamna paine, carne, lapte sau oua care sunt materii prime vitale ale unui restaurant. Deja statul fiscalizeaza semnificativ mai mult decat in alte tari acest domeniu. Cum ramane cu turistii sau cu turismul ca sector? In conditiile forfetarului, tarifele de cazare vor fi si mai mari in Romania fata de Bulgaria, de exemplu. Incasarile din turism vor scadea si ele semnificativ foarte repede, chiar daca unii hotelieri sunt multumiti. Multumirea lor vine din faptul ca vor muri mai intai spatiile de cazare si restaurantele mai mici, care vor lasa loc de piata celor mari. Dar e un calcul gresit care pe termen lung nu tine.
- Serviciile reprezinta un sector foarte intensiv in munca. O spalatorie auto sau o saormerie sunt, mai degraba, o afacere de familie din care nu scoti profit cat scoti salarii. Salariile deja sunt si ele extrem de impozitate. Daca la un impozit pe munca usturator mai adaugi si forfetarul care nu va tine cont de vanzari ci de suprafata ai o problema clara. Va trebui sa angajezi oameni in plus care sa lucreze exclusiv in a produce saormele suplimentare care sa permita mai intai achitarea impozitului (si nu putine, la un impozit de 2800 euro pe an asta inseamna cam 1000 de saorme, cel putin).
- Inchiderea evidenta a afacerilor va pune si mai multa presiune pe consumator in final (vreo 100.000 de afaceri s-au inchis datorita impozitului din 2009). Saorma va deveni mai rara si, deci, mai scumpa. O crestere a preturilor este estimata si prin prisma faptului ca, intr-o prima faza, saormarii vor incerca sa puna in pretul saormei acel impozit forfetar. Se vor lovi insa de puterea noastra de cumparare si nu le va fi usor. Multi vom reconsidera pachetelul de acasa sau gatitul in familie.
- Inchiderea afacerilor din acest domeniu, care pentru mine e evidenta, va duce la si mai mult somaj adica costuri sociale suplimentare care vor cere impozite sau datorii suplimentare.
Concluzia este cat se poate de clara pentru mine. Acesti guvernanti nu isi doresc ca Romania sa iasa din criza. Isi doresc sa ne impinga si mai tare in criza pe unii conservandu-si privilegiile si neputinta de a reforma statul roman. Guverneaza impotriva romanilor, la fel cum au facut-o si cei dinaintea lor. Ingreuneaza si amana periculos de mult iesirea din criza. Nimeni nu a iesit din criza prin taxe si inflatie mare. Si nici prin datorii si deficite. Oricat de mult se chinuie sa ne convinga de binele pe care ni-l doresc, nu fac altceva decat sa ne amplifice saracia si dependenta de ei.
Deja ma gandesc serios sa imi spal mai rar masina, sa mananc si mai rar in oras si sa renunt definitiv la turismul pe plaiurile mioritice. Nu de alta, dar in final, tot eu voi plati acest impozit forfetar intr-o forma sau alta. Il platesc pentru ce?
12 Comments on “La saorma forfetata”
You can track this conversation through its atom feed.
Alex Nicolin says:
O mica corectie:
„[…]la noi se aplica un TVA de 24% pe tot ce inseamna paine, carne, lapte sau oua care sunt materii prime vitale ale unui restaurant.”
De la 1 Septembrie TVA la paine a fost redus la 9%. Nu ca ar avea mare impact in pretul final 😉
Posted on 17 septembrie 2013 la 1:00 pm.
Paun Cristian says:
@ Alex
Încă nu mi-e clar dacă e reducere efectivă de TVA la 9% sau e returnare de TVA de la 24% la 9% (diferența) pentru investiții în companiile care produc pâine și sunt cuminți și facturează totul. Că așa era de fapt în varianta inițială. Dovadă că nu a scăzut prețul la pâine și nu am auzit de ajustări în contabilitate.
Posted on 17 septembrie 2013 la 1:17 pm.
R.Iulian says:
suntem condamnaţi la fericire nu? explicaţia lor precum că acest impozit va scoate evaziunea la suprafaţă nu este sustenabilă, deoarece evaziunea nu poate fi eradicată în România, evazioniştii fiind strâns legaţi de anumite persoane de interes, (din structuri sau politicieni). Dacă ar vrea cu adevărat să elimine evaziunea, atunci ar scădea taxele drastic, dar atunci evazioniştii „buni” nu ar mai avea nici un avantaj competiţional !! Problema lor, a guvernaţilor, este eradicarea evazioniştilor „care nu-s ai lor” şi asta o face,(noul stat socialist) precum un braconier prost ce vânează sturion cu dinamita.. nu contează pentru ei că pe lângă captura sturionului omoară mii de alţi peşti, din altă specie.. victime colaterale precum antreprenorii cinstiţi, nu? Important e caftul politic.. Mai avem mult până la o societate libertariană, putem să avem noi cu sutele drepturi civile, dacă dreptul de proprietate nu este respectat, iar taxarea şi supra-taxarea încalcă acest drept..
Posted on 18 septembrie 2013 la 10:10 am.
Cristian Paun: “La o saorma forfetata” | Finantare.ro says:
[…] Citeste articolul integral pe Blogul lui Cristian Paun […]
Posted on 18 septembrie 2013 la 10:49 am.
Cris says:
Niciodata nu o sa inteleg de ce, in Romania – cea mai africana tara din UE – mancarea trebuie sa contina TVA 24%. Ce, e poleita cu aur, sau ce? Cum naiba sa dai pe mancare – 24% TVA ??? Daca te duci la hipermarket si pui mai multe in cos sa-ti ajunga o saptamana – doua, nu umpli o jumatate de carucior cu alimente si bonul sare de 300 de lei, din care 60 de lei e numai TVA.
Daca te-ar pune cineva sa platesti o data la doua saptamani un impozit de 60 de lei, deci 120 lei pe luna, adica 1500 de lei pe an, ai spumega de furie si ai intra in greva foamei.
Iar Ponta si gasca se tot crucesc cum de nu incaseaza TVA. Pai cum naiba sa incaseze cand omul si-a pus limitari la toate si nu mai cumpara? De unde sa incaseze TVA cand omul nu mai merge la service ci schimba filtrele in parcare? De unde TVA daca omul are limitari financiare majore la buzunar, de a consuma din sistemul fiscalizat???
Eu cand ii vad pe alde Ponta, Chitzoiu si Voinea, imi dau seama, clar, ca nu ii duce capul.. nu gandesc mai mult de propria ograda, sunt prizonierii cifrelor „macro” pe care le invart zi de zi… nu vad padurea din cauza copacilor.
Au micsorat TVA-ul la paine si se asteapta sa explodeze incasarile. Unde ati mai vazut voi oameni care sa-si dubleze consumul de paine cand pretul scade cu 5% (cam atata e influenta reala in pret)???? De une au astia asteptari sa le creasca incasarile din TVA???
Posted on 19 septembrie 2013 la 11:24 am.
Cris says:
Licentele audiovizuale ale postului Radio Guerrilla, licenta postului The Money Channel si elicopterul Realitatii TV sunt scoase la licitatie, in urma insolventei Realitatea Media;
http://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-15591521-licentele-radio-guerrilla-elicopterul-realitatea-scoase-licitatie-realitatea-pretentii-10-milioane-euro-romania.htm
Doamne Ajuta!
Eu, in calitate de consumator de media economica, raman cu amintirile si nostalgia unor emisiuni, de mult apuse, facute de fostul TMCTV, despre Bursa, economie, afacereza, etc.
Sa le fie tzarana usoara! Ramanem doar cu tabloide economice precum Capital si cu cateva posturi de scandal. Si binenteles cu alde Ponta si gasca. Viitorii tineri vor invata economie de la National Geographic.
Posted on 19 septembrie 2013 la 11:43 am.
R. Iulian says:
da Cris şi mie îmi e dor de emisiunile TMCTV !! păcat, mare păcat..
Posted on 20 septembrie 2013 la 10:48 am.
iosiP says:
Lista de cumparaturi „la negru”:
1. Tigari [strong]√[/strong]
2. Bautura [strong]√[/strong]
3. Alimente [strong]√[/strong] (deocamdata partial)
4. Aparatura electronica [strong]√[/strong]
5. Imbracaminte [strong]√[/strong] (deocamdata partial)
6. Muzica [strong]√[/strong]
7. Servicii [strong]√[/strong]
Posted on 21 septembrie 2013 la 7:20 pm.
Cris says:
V-am ascultat prestatia la DIGI24 TV. Felicitari dle. Paun!
Posted on 28 septembrie 2013 la 8:21 am.
Paun Cristian says:
@ Cris
Mulțumesc mult. Sper să nu fie ca urlatul în van la Lună. Sentimentele sunt destul de contradictorii…
Posted on 30 septembrie 2013 la 4:16 pm.
augustin says:
Da,si eu am ascultat emisiunea mai sus amintita.Foarte bine punctat,scurt, la obiect si bine argumentat,ca apoi sa urmaresc pe actualul „the money channel”o interventie a d-nului Armenanu,care este de acord cu privatizarile bineinteles cu exceptia unitatilor strategice.urmeaza sa stabileasca d-nu Armeanu cam care ar fi acele unitati(in opinia dumnealui). Bineinteles ca pe langa d-nu armenanu au mai aparut pe sticla si multi alti econimisti de talia domnilor Blanculescu,Cosea,(dumnealor propavaduind o economie care are culoare politica).
Nu vreau sa va intaresc acel sentiment „de urlat la luna”dar parca imi doresc sa vad tot mai multe opinii care sa fie identice cu a dumneavoastra,sau cel putin macar sa apareti cat mai des pe sticla
Posted on 30 septembrie 2013 la 6:17 pm.
Cristian Paun: “Pilulele otravite din masurile fiscale de anul viitor” | Finantare.ro says:
[…] Citeste articolul integral pe Blogul lui Cristian Paun […]
Posted on 6 noiembrie 2013 la 1:22 pm.