Economisirea nu este niciodată simplă, niciodată plăcută. Are mereu un cost de oportunitate imens – consumul prezent. Cel mai mare dușman al economisirilor este chiar cel care economisește. Mereu găsim ceva de făcut din economisirile pe care le-am strâns cu greu. Rezistăm foarte greu tentațiilor, găsim mereu argumente care să justifice de ce nu putem să păstrăm prea mult banii din pușculiță.

Un argument frecvent invocat de către cei care nu sunt adepții unui trai cumpătat și prudent este acela că investiția în tine este importantă și că această investiție presupune inclusiv un trai tihnit, plin de plăceri mai mult sau mai puțin mărunte, care să îți bucure viața de zi cu zi, să te facă mai productiv și să te ducă spre un venit suplimentar. Apare inerent o întrebare cheie: suma de bani cheltuită pentru o ciocolată care îmi face ziua mai bună este o investiție? O cafea bună care mă ajută să muncesc mai eficient și să obțin rezultate mai bune din munca mea este o investiție?

O investiție este o sumă plasată în active financiare (acțiuni, obligațiuni, fonduri de investiții, fonduri de pensii, indici bursieri) sau în active reale (terenuri, bunuri de capital, clădiri) cu scopul de a obține un VENIT viitor direct din aceste plasamente. Deci, scopul principal al investiției este VENITUL. El poate fi dividendul unei acțiuni, dobândă, diferență de valoare a unităților de fond, chirie, profit dintr-o afacere (distribuit tot ca dividend) etc.

Investiția nu poate să apară decât dacă ai un capital inițial pe care l-ai economisit, sau l-a economisit inițial altcineva. În cazul în care l-a economisit altcineva, îl vei împrumuta de la cel care l-a economisit și îi vei plăti o rentă pentru asta. Vei împărți câștigurile cu el. Veniturile generate de investiție vor fi mai mici, în cazul acesta.

Economisirea are loc, din păcate, din aceleași resurse extrem de rare ca și cele pentru consum. Adică, din resursele zilnice pentru nevoi, pofte, stări de bine. Care sunt nelimitate. La care se adaugă și această nevoie de economisire fără de care investițiile nu sunt posibile. Veniturile viitoare generatoare de investiții nu sunt posibile fără a te abține de la a te răsfăța în fel și chip.

Din nefericire pentru mulți, economisirea presupune revizuirea poftelor, reprioritizarea nevoilor de consum, renunțarea la unele ”investiții” care ne potențează la maxim starea de bine. E opusul acelei stări de bine pe care o căutăm prin consum. Este neplăcută. Este complicată. Nimeni nu se supune ușor unei astfel de torturi. Tortura devine și mai complicată cu cât economiile tale sunt pe masă, într-un borcan, mereu la îndemâna ta. Și poftele și starea de bine te încearcă mereu. Este suficient să dai de o zi mai complicată și economiile tale zboară instantaneu din borcan.

De aceea, cei mai mulți avem nevoie de educație financiară și de ajutor în procesul de economisire. Educația ne ajută să înțelegem de ce este important să economisim și să investim. Intermediarul financiar ne ajută să stăm departe de economisiri (de borcan) și ne ajută să găsim o schemă cât mai potrivită de economisire și investiții, pe profilul nostru de risc și în funcție de preferința pentru timp (cât de mult vrem să așteptăm).

Cafeaua sau ciocolata ”investite” în starea noastră de bine NU SUNT INVESTIȚII. Sunt consum. Simplu consum. Ca oricare alt consum. Da, când plăcerea pe care o cauți este mai consistentă și nu o poți suporta dintr-un singur venit, apelezi tot la economisire sau apelezi la credit. Dar, în final, tot consum devine. Chiar dacă este pentru starea ta de bine.

Trebuie să economisim și să investim sau trebuie să urmărim mereu doar să ne fie bine în fiecare zi? Să muncim pentru a ne satisface toate poftele și plăcerile zilei sau nu?

Economiștii spun că nu. Orizontul tău de perspectivă trebuie să fie mult mai larg și să includă un plan pe termen mai lung. Încă din primele momente ale vieții tale active din punct de vedere economic. Trebuie să ai un plan, indiferent dacă veniturile sunt mici sau mari. Acest plan are nevoie de resurse pe termen lung, cu multă răbdare în spate. Pe care trebuie să le pui deoparte în fiecare zi. Renunțând la o infinitate de ”mici” plăceri nevinovate care îți fac viața mai ușoară. Consumând pentru ați satisface plăcerile personale nu înseamnă o investiție în tine. Este tot consum. Unul la fel de problematic ca orice alt consum care urmărește niște nevoi pe care trebuie mereu să le prioritizăm pentru că resursele de care dispunem mereu se termină. Este foarte puțin probabil să câștigi mai mulți bani pentru că bei o cafea mai aparte, mergi la muncă cu o mașină mai luxoasă sau te îmbraci mai bine decât colegul de birou. În aproape toate meseriile și activitățile pe care le desfășurăm, veniturile provin din ceea ce știm să facem, din valoarea pe care o adăugăm pentru clienții noștri, din ceea ce încasăm de la ei. Mă îndoiesc că veți încasa mai mult de la clienți pentru că ați venit la muncă cu o mașină de lux care vă face plăcere și de care clientul nu știe că o aveți.


No Comments on “#37: Plăcerile și investițiile”

You can track this conversation through its atom feed.

No one has commented on this entry yet.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>