O categorie interesantă de „antreprenori” din piaţa „liberă” sunt cei încadraţi în categoria profesiilor liberale: notarii, auditorii, contabilii autorizaţi sau avocaţii. Deşi termenul de „liberal” asociat absolut arbitrar acestor profesii ne duce cu gândul la concurenţă şi legea cererii şi a ofertei, în realitate aceste profesii se folosesc enorm de mult de puterea statului (şi, implicit, a legii) pentru a putea exista şi rezista pe piaţă în condiţiile dorite.

În primul rând, trebuie spus că aceste sisteme sunt foarte închise şi foarte greu penetrabile de cei „din afara sistemului”. Dacă nu ai pe cineva sau nu cunoşti pe cineva din interiorul sistemului care să te accepte să faci stagiatura (aici mă refer la avocaţi şi la notari) şansele de a profesa „liberal” sunt reduse la minim. Intrarea în sistem este îngreunată şi de faptul că examinarea se face foarte drastic şi doar cei care trec de diferite faze de testare nejustificat de complicate pot să primească dreptul de a profesa. Procedurile greoaie de acces în aceste bresle nu sunt nicidecum menite să ne protejeze pe noi garantându-ne că pe piaţă vor ieşi doar avocaţi sau notari luminaţi. Barierele greoaie de intrare în breaslă sunt menite să asigure că doar cei care „trebuie” vor intra în sistem şi nu prea mulţi pentru a nu „periclita” echilibrul pieţei (adică tarifele mari şi nejustificate practicate).

Cu ajutorul statului, aceste bresle şi-au creat reguli de funcţionare care seamănă cu adevărate „înţelegeri” de piaţă: nu ai voie să îţi deschizi birou notarial la mai puţin de 50 metri de un alt birou notarial sau un birou notarial în aceeaşi clădire cu un alt birou notarial, limitarea numărului de stagiari / posturi libere în funcţie de criteriul geografic sau demografic sau în funcţie de vechimea celui care primeşte stagiari, stabilirea unor perioade de stagiatură (neplătite de regulă) foarte lungi care îi elimină pe cei care nu au resursele necesare pentru a rezista acestei perioade, restricţii privind publicitatea care împiedică informarea corectă a consumatorului sau limitează accesul pe piaţă a celor nou intraţi. La cea mai mică înţelegere de acest gen care apare pe o piaţă, Consiliul Concurenţei se sesizează şi aplică amenzi usturătoare (atunci când le poate dovedi). Aici dovada este mai mult decât clară fiind prezentă în statutul de organizare şi funcţionare al acestor bresle.

Cel mai complicat dintre toate este însă modul de tarifare practicat în cadrul acestor profesii liberale. În cele mai multe dintre cazuri se practică tarife obligatorii care nu au nici o legătură cu piaţa liberă, cu cererea şi oferta de astfel de servicii. Chiar şi acolo unde există negociere (auditori, contabilii autorizaţi), numărul redus de operatori cu asemenea statut (barierele de intrare sunt anevoioase şi greoaie) face ca tariful să fie unul mult peste tariful normal pe care l-ar genera piaţa liberă.

De fapt, aceste profesii „liberale” sunt o mostră clară de monopol creat şi apărat cu ajutorul statului. Tarifele practicate în acest caz (cele obligatorii şi parţial cele negociabile) au caracter de impozit. Liberalizarea cu adevărat a acestor servicii îi va elimina de pe piaţă pe cei care sunt ticăloşi şi neserioşi fără să mai fie nevoie de „protecţia” pe care ne-o oferă „barierele de intrare” impuse de aceste asociaţii. Obligativitatea apartenenţei la aceste asociaţii profesionale este şi ea problematică fiind o validare absolut inutilă care se substituie ineficient validării pieţei. Concurenţa cu adevărat în cadrul acestor profesii liberale va diminua semnificativ tarifele practicate şi va reduce din profiturile exagerate apărate cu ajutorul statului sub umbrela protectoare a asociaţiilor profesionale create în acest sens.


No Comments on “Etatismul profesiilor „liberale””

You can track this conversation through its atom feed.

  1. Peter says:

    Ai foarte multa dreptate. Daca stau bine si ma gandesc, ceva procente din cheltuielile anuale ale unei firme se duc pe apa sambetei prin aceste adevarate monopoluri: experti contabili, notari, ‘consultanti’ fiscali etc., etc. Iar daca mai ai si nesansa sa trebuiasca sa apelezi la justitie, poti sa-ti iei adio de la firma ta daca nu ai afaceri cu statul!

  2. Un avocat says:

    Asa este peste tot in lume. Aceste bresle cum le numiti dumneavoastra au nevoie de sprijinul statului pentru ca ofera servicii publice de mare utilitate. Fara reguli stricte de acces in aceste bresle orice nulitate va putea deveni avocat.

  3. mobutu says:

    Perfect de acord, acesta este adevarul.
    Multi nu inteleg, vezi si comentariul nr.2 facut de „un avocat” care efectiv nu intelege faptul ca pe o piata cu adevarat libera si eficienta o nulitate (avocat, notar, whatever) nu va putea exista.
    In schimb, sistemul actual este mai mult decat propice dezvoltarii nulitatilor.

  4. mobutu says:

    si nu ma pot abtine sa nu loluiesc la propaganda:
    „Aceste bresle […] ofera servicii publice de mare utilitate.”

  5. Alex Nicolin says:

    Acum orice nulitate cu pile poate deveni avocat sau notar, mai ales daca orasul este mic. Daca „unge” pe cine trebuie sau e al lui mami si al lui tati are locul asigurat. Daca piata serviciilor juridice ar fi complet liberalizata, astfel de insi n-ar rezista prea mult acolo. In era informatica (google/forum/blog) proasta reputatie se raspandeste mai rapid decat intr-un oras de provincie, iar potientialii clienti vor invata sa-i ocoleasca.

    Succesul de care se bucura in ziua de astazi o seama de avocati si notari nici macar nu are legatura cu profesionalismul, ci cu relatiile cultivate indelung cu institutiile statului. Cartelizarea producatorilor de servicii la adapostul restrictiilor de intrare pe piata este principalul motiv pentru care o asemenea situatie apare, se perpetueaza, si se accentueaza in timp. Datorita dezvoltarii acestor relatii, si a coruptiei endemice din justitie, intretinuta intr-un cerc vicios a caror placa turnanta sunt chiar acesti „profesionisti”, bunele relatii se extind si la membri ai lumii interlope. Astfel, in ultimii ani au fost descoperite multe cazuri de notari (probabil sunt mult mai multe inca nedescoperite) care, certificand acte false, au permis unor infractori sa exproprieze imobile, terenuri si alte bunuri, folosind acte sustrase de catre „colaboratorii” lor din institutiile statului.

    In mod clar, o astfel de situatie este intolerabila intr-o societate civilizata, bazata in mod necesar pe dreptul la proprietate. Dupa parerea mea, nu doar piata serviciilor notariale si de avocatura ar trebui liberalizate, ci, in sens mai larg intreaga piata a serviciilor de justitie. Insa pentru ca o astfel de piata sa fie cu adevarat viabila, si nu doar un apendice al vointei politice, intreaga paradigma legala trebuie schimbata. Locul legilor arbitrare, alambicate si schimbatoare ale statului trebuie sa fie luat de legi care sa apere fara compromisuri drepturile naturale ale individului, iar termenii contractul intre parti sa aiba taria literei de lege.

  6. AristotelCostel says:

    “Aceste bresle […] ofera servicii publice de mare utilitate.”

    … pt. tepari.

    Culmea „responsabilitatii” notarilor este neasumarea raspunderii pentru legalizarea documentelor… falsificate de catre client… fara informarea in prealabil a notarilor, care, astfel, au prestat un serviciu public de mare utilitate… in necunostinta de cauza. 😀

    E vorba de zeci de retele mafiote si mii de pagubiti… adica exceptii. 🙂

    @mobutu

    Nu poate fi vorba de nulitati. Absolventii dă drept… comun, cu nume grele, adică plozii putorilor securistoid-comuniste, trebuie să achite în cash sau echivalent… alte prestaţii „sociale” mafiote, pentru un viitor decent în breslele… care ofera servicii publice de mare utilitate: copie A4 dupa CI 0,4 lei + parafa notar (dinspre sus, inspre A4) 60 lei… etc.

  7. Un avocat says:

    Se vede ca nu intelegeti deloc aceste profesii. E usor sa critici din afara sistemului. E clar ca in sistem intra si o gramada de pile si relatii ca peste tot in Romania insa sunt si profesionisti fara indoiala.

    Nu poti sa nu ai o relatie „preferentiala” cu statul atata timp cat ne ghidam dupa legile si regulile stabilite de stat. Instantele judecatoresti sunt institutii publice care daca ar deveni private ar servi unor interese oculte si ar judeca dupa cum le taie capul. In aceste conditii statul trebuie sa isi ia masurile de rigoare ca in sistem sa nu intre cei care nu sunt suficient de bine pregatiti si care habar nu au despre cum se deruleaza un proces.

  8. Deceneu says:

    Instantele judecatoresti sunt institutii publice care daca ar deveni private ar servi unor interese oculte si ar judeca dupa cum le taie capul.”
    Daca statul ar impune despagubiri pentru daune datorate erorilor judiciare si pentru acte notariale cu vicii, ar putea fi privatizate instantele, cel putin cele de la primul nivel.
    Nu cred ca ar mai servi interesle oculte daca i-ar arde la buzunar si le-ar confisca averea, sau daca ar pierde dreptul de practica pentru erorile provocate intentionat sau din incompetenta.
    Daca ar fi obligati sa se asigure, atunci societatile de asigurari i-ar elavua si daca prezinta riscuri nu le-ar acorda asigurarea fara de care nu ar pute aprofesa.

  9. melania says:

    @ Cristi

    O sa citesc si articolul – promit! Am citit doar prima fraza si m-am gandit sa te intreb daca mai esti pe lista de Craciun a cuiva?!?

    La multi ani, sanatate si multe zambete!

    Melania

  10. melania says:

    Am citit si articolul… Super spus! Hey, cand o sa ma fac mare si o sa am si copii, o sa imi deschid un se-re-le de consultanta, ca sa li-l las lor sa il bage in faliment sau sa il duca pe diverse culmi… Cum or vrea muschii lor…
    Nu-mi vine sa cred ca exista oameni care comenteaza ca avocatu’…

    Melania

  11. BladHaund says:

    Profesiile liberale date drept exemplu au o dimensiune orwelliana in categorisirea lor drept „liberale”. Numele reprezinta, in fapt, opusul realitatii.
    Aceste profesii sunt doar niste extensii ale statului prea dezvoltat:
    – notarii exista numai pentru a colecta „taxa de protectie” a statului la diferite operatiuni; activitatea lor declarata este insa inutila, daca stati sa judecati: ei doar pretind ca niste persoane care s-au identificat in fata lor cu documente care pot fi false sau nu au semnat alte documente. Asta e tot ce fac, in esenta. Aceasta declaratie o poate face orice martor, nu e nevoie de o „profesie liberala”
    – avocatii apar ca necesari deoarece sistemul legislativ impus de stat e prea stufos. In mod normal, simpla logica ar trebui sa fie suficienta pentru discernerea situatiilor, dar in cadrul legislativ actual nu e posibil, cadrul e prea complicat in mod intentionat
    – contabilii exista, in esenta, doar pentru a se asigura ca impozitele spoliate de stat sunt calculate in conformitate cu algoritmul impus tot de stat; rolul lor declarat, de a mentine evidenta patrimoniului, nu e indeplinit: sistemul contabil impus de stat e prea stufos si neintuitiv si are ca rol final doar evidentierea foarte precisa a impozitelor „datorate”.
    – auditorii de tipul „profesie liberala” doar certifica diverse documente inutile pe care tot statul le impune a fi elaborate.

  12. Alex Nicolin says:

    Si mai spun oamenii ca statul nu creeaza locuri de munca 🙂

  13. Cori says:

    E penibil sa auzi un avocat caruia i se pare normal sa tarifeze pe 20euro/ora in sus. De ce? Citat:”merit!”.

    Ii vreau redusi la grad de functionari care-si numara bonurile la final de luna. Nu-i mai vreau in averi si-n bani complet nemunciti.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>