Într-un context tulbure al politicii româneşti prinde contur o iniţiativă mai mult decât lăudabilă. Într-o ţară care confundă grav capitalismul autentic cu socialismul, în care politicienii ne afundă într-un melanj ideologic deosebit de periculos, în care logica economică este întotdeauna lăsată la urmă, dacă nu ignorată, e nevoie mai mult ca oricând de o clarificare a conceptelor şi ideii de libertate. „Revoluţia” pornită pe străzile din România poate avea un bun subiect şi predicat în conţinutul primului Manifest Libertarian din România, lansat zilele trecute de către un grup de entuziaşti grupaţi în jurul Societăţii pentru Libertate Individuală – SOLIB:

Vă invit să parcurgeţi cu atenţie textul acestui manifest şi, dacă rezonaţi cu ideile cuprinse în conţinutul său, să vă exprimaţi adeziunea la această iniţiativă care poate clarifica şi repoziţiona modul de a distinge între „stânga” şi „dreapta”. Mişcarea iniţiată de SOLIB prin acest Manifest Libertarian poate prinde contur doar dacă există o masă critică de oameni care gândesc în spiritul celor descrise în documentul de poziţie.

Manifestul Libertarian face o analiză la rece a stării de fapt pe câteva capitole esenţiale din spaţiul economic românesc: Educaţie, Sănătate, Muncă, Fiscalitate. Manifestul Libertarian nu se limitează la a fi un simpu document constatator ci şi o sursă de soluţii concrete menite să reducă prezenţa statului în economie la minimul posibil. Soluţiile sunt curajoase şi foarte necesare pentru o ţară care, după decenii lungi de intervenţionism, minciună şi întuneric, merită să cunoască cu adevărat beneficiile libertăţii economice. Multe din aceste soluţii au fost dezbătute şi de mine intens pe acest blog.

Felicit echipa de tineri care au avut această iniţiativă


No Comments on “Manifestul Libertarian din România”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. Alin says:

    Salut si eu aceasta initiativa solib.ro cit si Manifestul Libertarian

  2. Alin says:

    In loc de comentariu :
    Kid Rock – Born Free
    http://www.youtube.com/watch?v=bu3rsha1ZtI
    se spune ca o imagine (un video in cazul de fata) face mai mult de cit 1000 de cuvinte…
    Felicitari lui Claudiu Nasui si intregii echipe de la solib.ro

  3. sandu says:

    Ce vor aia acolo e ceva vecin cu nazismul . Doamne fereste sa se puna in practica.

    Sunt domenii in care privatu efectiv nu are ce sa caute . Afara cu hienele din sistemul sanitar de exemplu.

    Afara cu sacalii si jos labele privatilor de pe resursele naturale ale Romaniei.

  4. i - conomics says:

    @Cristi:

    De acord cu multe din ideile expuse dar:

    1.Textul este mai mult o colectie de sloganuri. Prea lung pentru un manifest, prea scurt pentru a explica ceva in mod logic si substantiat. O Utopie la fel ca si Comunismul pur ideologic ce mizeaza pe fenomene corecte si cognitive. Din pacate, asa cum s-a bine dovedit, oamenii fura, oamenii nu gandesc si iau adeseori decizii ce le sunt contrare propriului interes, iar economia de piata nu este perfecta, este mereu abuzata de copetitii neloiale intre privati, de abuzuri de putere si monopoluri, de incompetenta si reavointa.

    2. Idei luminoase au multi, ce folos daca sunt impracticabile si neimplementabile. In situatia in care doua treimi din cetatenii romaniei sunt mai mult asistati, ce sanse politice crezi ca ar avea o astfel de initiativa? Iti spun eu, ZERO! Asta cel putin cat timp avem politicieni alesi prin vot; a, daca trecem la dictatura iar sefu cel mare vrea sa implementeze asa ceva, se poate, dar cu suferinta imensa si enorme sacrificii din partea unui mare segment al populatiei.

    3. Cui este adresat acest „manifest”? E mult prea elevat si lung pentru omul de rand, mult prea de speriat pentru asistatul tipic caruia nu ii ofera nici o alternativa de supravietuire, mult prea nesubstantiat pentru un intelectual.

    4. Cum ajungi de la A la B luand in calcul toate variabilele atat sociale cat si economice, cum vindeci pacientul fara mai intai sa il omori sau sa il lasi cu amputari majore? Trebuie explicat omului de rand, asistatului actual cum el o va duce mai bine ca urmare a implementarii unui astfel de plan!
    A. Oprirea asa ziselor cheltuieli pe investitii ale statului, O parte din banii astfel necheltuiti trebuie alocati unor masuri de reducere drastica a evaziunii fiscale.. cu minim 80%) restul banilor trebuie ghidati catre reducerea de taxe si implementarea de masuri competitive interne si de protectie a antreprenorului autohton impotriva competitiei neconcurentiale externe. Astfel creezi locuri de munca bine platite, iar cei actuali asistati vor putea trai mult mai bine pe propriile picioare.
    B. Colectie mai buna de taxe poate duce la reducerea accelerata a acestora. In prezent avem evaziune de ~ 35%. Daca aceasta s-a reduce la 5%, practic din aceasta sursa taxele ar putea scade cu 30%, ce ar duce la crestere economica si o colectare si mai buna a taxelor ce ar genera venituri fiscale si para fiscale suplimentare ce iarasi ar putea fi canalizate catre scaderi suplimentare de taxe.
    C. Cum explici omului de rand ca nu il lasi fara acces la doctori si medicamente, sau ca ii lasi copii fara scoala? Cum ii explici ca piata libera poate face o treaba mult mai buna, ca prin masurile luate de reducere a fiscalitatii si a controlului statului peste cetateni si economie mai toti ar avea acces la surse de venit mai mari si deci si-ar permite sistem medical si de educatie privat mult mai bun de cat ce e oferit acum de stat asa zis gratuit?

    5. Reactia caracterului „Sandu” de mai sus este elocventa si asisderea unei mari majoritati a populatiei acestei tari. Practic autorii acestui manifest mentinand-ul in starea actuala nu reusesc de cat sa denigreze idea de Libertarianism. Daca as fi un adept al comunismului si prin manipurare as dori sa discreditez idea de Libertarianism probabil as scrie un manifest nu departe de cel actual.

  5. ionut says:

    Desi este o initiativa laudabila, manifestul NU este libertarian, mai ales la partea de solutii.

    „copetitii neloiale intre privati, de abuzuri de putere si monopoluri, de incompetenta si reavointa.”

    Competitia neloiala intre privati nu exista! Sau, ma rog, se numeste sabotaj, adica agresiune directa, care e deja pedepsibila legal. Orice legislatie in plus in domeniu e redundanta. Singura organizatie care practica (sic!) „competitia neloiala” e statul.
    Monopol nu exista pe piata libera.
    Abuz de putere nici atat.
    Iar incompetenta si reavointa sunt penalizate , daca sunt, doar in cadrul pietei libere. Iar daca nu costurile sunt suportate de cai care nu-s in stare sa le aboleasca.

    Lui alde sandu nu tre’ sa-i explice nimeni nimic: o simte deja pe proria piele. Si-o va simti si mai rau!

    Pe de alta parte, e foarte adevarat ca, pentru un asistat (prin asistat se intelege inclusiv o firma abonata la „banii publici”) jaful si redistributia ilegitima cu ajutorul statului sunt bune, „benefice” pentru el.
    Ca atare astuia n-ai ce „sa-i explici”. Solutia e minimizarea dimensiunilor statului (ceea ce se si intampla, incet-incet: evaziunea fiscala e continuu crescatopare, imprumuturile statelor incep sa fie refuzate etc.). La zero ar fi cel mai bine. Statul are (mult prea multi) bani, nicidecum prea putini.

  6. ionut says:

    „Colectie mai buna de taxe poate duce la reducerea accelerata a acestora.”

    Asta e o greseala de logica atat de mare si evidenta, incat aproape critica e caduca!
    pai, mai frumuseilor, care promovati tot felul de gogosi prelluate si inghitite pe nemestecate, daca la nivelul actual de taxare se imbunatateste gradul de colectare, ce interes ar mai avea statul sa-l reduca, ulterior (nivelul taxelor)? 😀 😀
    Nu sanatate bugetul conteaza, ci din contra!

  7. ionut says:

    Cristi, in patea stanga a ecranului sunt niste semne care fac aproape imposibila scrierea. Fa ceva cu ele!

  8. i - conomics says:

    ionut@ in ce categorie de varsta te incadrezi? Sa stii ca economia nu o inveti din manualele ASE! Tu spui : „Competitia neloiala intre privati nu exista”…. suna frumos, dar complet UTOPIC, eu spun ca ” Competitia loiala intre privati nu exista”… aproape absolut toti oamenii daca pot, indoaie reguilile jocului pentru a isi crea avantaje in detrimentul celorlalti… Monopol si abuz de putere pe piata libera nu exista? Doamne.. pe ce lume traiesti?
    Si inca o chestie.. nu mai confunda libertarianismulul cu Anarhia. Ce iti doresti tu se gaseste din abundenta in Somalia… asta doresti societatii noastre?

    “Colectie mai buna de taxe poate duce la reducerea accelerata a acestora.” Evident, daca am avea un politic sanatos la cap asta s-ar putea intampla… devii absolut intolerant la evaziune si pe masura ce gradul de colectare creste reduci fiscalitatea.

  9. Sandu Marian Asigurari says:

    Daca se va pune in practica va fii vi si amar de noi .nu vom mai avea libertatea de a fsce niumica.

  10. Isailă Brătfălean says:

    Din păcate societatea românească este predispusă să abandoneze gândirea rațională și să îmbrățișeze tot felul de dogme și fanatisme ortodoxe, comuniste, dacologice, libertariene. Mulți ar trebui să fie la ospiciu.

  11. ionut says:

    @i-economics (schmimba-ti nick-ul!)

    Defineste „competitia neloiala”.

    Sursa legitima a legii (a regulilor daca vrei) e proprietatea. Nu invers, asa cum crezi tu! Ori cu exceptia agresiunii directe (bataie, viol, talarie, sabotaj etc.) si indirecte (furt, frauda etc) impotrva prorietatii, situatii acoperite de lege, orice agent economic isi creeaza avantaje in detrimentul celorlalti.

    „Monopol si abuz de putere pe piata libera nu exista?”

    Un exemplu de piata libera?

    Ai reale dificultati in a intelege corect sensul cuvantului anarhie! Libertarianismul e ceea ce e, eu nu confund nimic: e ilegitima folosirea fortei – „legale” sau nelegale – impotriva unui non-agresiv. Folosirea fortei e legitima doar in cazul apararii, defensiv.

    Frumuselule, toti politicienii sunt sanatosi la cap.Si perfect rationali (actioneaza pentru atingerea scopurilor). Tu esti cel care n-a inteles care-i logica „antreprenoriatului politic”. Traiesti in wonderland!

    Aprorpo de fiscalitate, ce nu stii tu e ca, in lipsa posibilitaitii efectaurii calculului economic, din cauza felului proprietatii, nu exista nici un criteriu obiectiv-stiintific nu numai de stabilire a bugetului dar nici de cheltuire a lui. Stabilirea si cheltuirea acestuia se face in plina bezna calculationala, la discretia birocratului aflat in functie, avand ca efect (cu exceptia cazurilor, rarisime deci irelevante, cand birocratul ghiceste) risipa de resurse. Ori risipa lor necesita mereu si crescator altele. Statul e la fel de „ineficient” si la 1% si la 100% nivel a impozitelor. Asa ca nu exista nici un motiv logic pentru a crede ca, adata atins un grad de colectare (oricare ar fi acesta), statul s-ar opri din agresiune, sau, si mai mult ar scadea-o.

  12. ionut says:

    „Din păcate societatea românească este predispusă să abandoneze gândirea rațională”

    Aceleasi ineptii promovate de idioti absoluti cu o frenezie demna de o cauza mai buna. Societatea nu poate, nicidecum, sa abandoneze „gandirea rationala”, din moment ce societatea nu poate gandi, nu e o fiinta. Doar indivizii pot gandi si ei sunt, eminamente, rationali, adica actioneaza pentru atingerea unosr scopuri subiective.

  13. Sorin says:

    @Ionut

    „manifestul NU este libertarian, mai ales la partea de solutii”

    Ionut, de ce susti ca manifestul nu este libertarian?

    Apare vreo idee etatista in el?

  14. ionut says:

    @Sorin

    Da, la partea de solutii mai toate sunt etatiste (implica statul). Sau sunt cel mult de genul „privatizare” (adica privatizarea jafului) diferita de privatizarea reala.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>