026--Dribs-and-DrabsGuvernele care cresc taxele sunt guverne slabe. Guvernele care cresc taxele dupa ce in campania electorala au militat pentru reducerea lor sunt guverne si slabe si imorale. De ce sunt guverne slabe? Simplu, pentru ca esueaza lamentabil in reformarea sistemului de stat “resursofag” si apoi nu fac decat sa potriveasca nivelul veniturilor la nivelul risipei (cheltuielilor) si neputintei lor. Evident ca alta solutie nu era decat marirea taxelor dupa ce i-ai iertat de datorii pe cei de la CFR Marfa.

Problema cu taxele din Romania are trei aspecte: (i) nivelul mare al taxelor care transforma Romania intr-un adevarat iad fiscal care ne saraceste sistematic si ne tine dependenti de statul social; (ii) numarul mare al taxelor care pozitioneaza Romania pe primul loc in Uniunea Europeana (Suedia are doar 2 taxe aplicate companiilor, noi avem vreo 96) si (iii) risipa enorma din sistemul bugetar care face ca nici taxe de 110% sa nu fie suficiente pentru a “finanta” fanteziile politicienilor si pofta de bunastare pe spinarea altora. Evaziunea fiscala vine abia la urma si este cauzata de cele trei elemente de mai sus. Evaziunea fiscala este EFECT si nu CAUZA a problemei legate de incasarile slabe si in scadere la bugetul statului. Pentru a incasa mai mult trebuie sa simplifici fiscal Romania, sa renunti la aceasta increngatura de taxe si la o legislatie fiscala stufoasa generatoare de stres si de probleme pentru contribuabil. Taxele trebuie sa fie usor de inteles si usor de aplicat. Statul trebuie sa elimine taxele pentru care are pierderi – costa mai mult sa incasezi taxa decat obtii din ea (a se vedea taxa de cazier judiciar). Statul trebuie sa informatizeze sistemul fiscal si sa ofere date in timp real. Trebuie eliminate aberatiile din legislatie care produc tot felul de exceptii si tot felul de interpretari. Abia apoi putem discuta despre subiectul cu evaziunea si procentul taxelor in PIB. Nu putem pune carul inaintea boilor, desi o facem sistematic in actul de guvernare.

Ultima aberatie fiscala este cea cu introducerea de accize pe bijuterii si care, evident, va contine si o exceptie pentru a face lucrurile mai complicate: verighetele. De ce e aberatie? In primul rand bijuteriile nu sunt lucruri de lux. O bijuterie poate costa mai putin decat o rochie de petrecere sau mai putin decat o pereche de pantofi sau poseta de designer. In al doilea rand, cum se face diferenta dintre o verigheta si un inel. Probabil o sa spuneti ca o va face vanzatorul obligat de legiuitor. Legiuitorul va trebui sa defineasca termenul de “verigheta” prin lege pentru a o scuti de la plata accizei. Daca eu vreau ca pe verigheta sa am diamante de sute de carate ce va face guvernul? O va considera accizabila sau nu verigheta? O va considera verigheta sau o va considera bijuterie? Presupunand ca eu vreau o “verigheta” de un kilogram de aur de 24 de karate va avea statul ceva sa imi faca? Daca eu vreau sa imi schimb saptamanal verigheta cumparand cate un set de verighete noi va putea statul sa imi faca ceva? Iata la cate lucruri trebuie sa se gandeasca legiuitorul care face legi strambe. Viata noastra si a bijutierilor va deveni un adevarat calvar fara ca sume importante sa fie incasate la bugetul statului.

Inteleg ca e nevoie de spatiu fiscal insa de ce nu poate guvernul sa obtina acest spatiu fiscal din economiile la bugetul statului facute prin privatizare si prin scoaterea de pe statele de plata a acestor gauri negre. Coruptia si birocratia merg mana in mana cu nivelul taxelor, inflatiei si datoriei publice (dublata in ultima perioada si care nu reprezinta decat taxe si inflatie amanate pe cativa ani). Sunt si ele, la fel ca si evaziunea fiscala, efecte ale acelorasi probleme: taxe mari, multe si complicate risipite in vant. Spunea deunazi un ministru, maestru al impozitelor progresive si mari dealtfel, ca “Romania trebuie sa aiba taxe ca in vest pentru a avea autostrazi ca in vest” (vezi aici). Romania deja are taxe ca in vest si imi pare rau ca cei din Ministere sunt rupti de realitate (avem aproape cel mai mare TVA din lume in conditiile in care sunt tari civilizate care nu au TVA, avem o impozitare sufocanta pe munca si detinem printre cele mai mari impozite pe dividend extras dintr-o afacere – 30%, avem 116 taxe iar peste noi, ca numar de taxe, mai sunt doar 3 tari – Belarus cu 124 de impozite, Uzbekistan – 118 si Ucraina – 99 (vezi aici sursa). Romania are de 20 ori mai multe taxe decat media europeana (vezi aici sursa).). Romania are de 20 ori mai multe taxe decat media europeana (vezi aici). Veniturile din Romania insa nu sunt ca in Vest, risipa din aparatul de stat nu e ca in Vest, sectorul privat nu e ca in Vest (si nici nu are cum sa fie din moment ce il sufocam din fasa). Guvernantii din Romania nu sunt ca cei din Vest. Viziunea celor care ne conduc nu e ca a celor din Vest: preferam sa echilibram macroeconomic Romania cu orice pret (taxe, inflatie, deficite) adica cu dezechilibrarea microeconomica a fiecaruia dintre noi. Aceasta nu este politica publica pentru romani si pentru Romania. Este o politica publica ce apara ineficienta statului si care nu face decat sa ne prelungeasca agonia si mizeria in care traim. E timpul sa ne trezim la realitate si sa luam atitudine. Guvernantii trebuie sa se puna pe treaba si sa repare conductele prin care se scurg inutil bani. Nu sa ridice din umeri si sa ne convinga de virtutea unor taxe mai mari. Asa putem guverna oricare dintre noi.

Dreapta a sucombat din pacate in Romania! Sau nici nu cred ca s-a nascut vreodata…


22 Comments on “Fonciirea pe lantic”

You can track this conversation through its atom feed.

 1. Di Gigio says:

  “Dreapta a sucombat din pacate in Romania! Sau nici nu cred ca s-a nascut vreodata…” —- Nu exista politica de dreapta….singura politica de dreapta este lupta impotriva statului, ceea ce niciun partid nu va face in veci.

  Politica toata este de stanga, mai mult sau mai putin agresiva in relatia cu contribuabilul.

  PDL, PNL…aceeasi mizerie, eventual au o atitudine mai apropiata de dreapta atunci si doar atunci cand sunt in opozitie.

 2. Viorel says:

  da, dreapta nu exista in romania
  in cel mai bun caz, poate doar dreapta …stangii

 3. Baxter says:

  Din pacate datele privind numarul de taxe sunt foarte vechi, cifre actuale aici: http://www.pwc.com/gx/paying-taxes/assets/pwc-paying-taxes-2013-full-report.pdf

 4. Baxter says:

  De fapt, din pacate :), datele noi nu arata neaparat o imbunatatire a situatiei in ce priveste taxele, asa ca ideile din articol raman la fel de valide.

 5. Cris says:

  E extrem de dubios faptul ca si acest guvern amana relansarea consumului populatiei care este la un nivel nerusinat de jos.

  Se tot vorbeste de cresterea unor taxe si impozite locale, pe cladiri….. Ca sa facem ce? Sa cumparam borduri si panselute de ei? Se fura in primarii in draci, in timp ce toti ochii sunt atintiti pe Basescu si Ponta.

  Amanarea scaderii drastice a tuturor taxelor in Romania este aberatia secolului. Tara asta tot face foamea din 2008, nu si-a mai revenit iar preturile au crescut incontinuu. Mergeti in magazin sa vedeti daca gasiti mai mult de 5 produse la care preturile au ramas constante sau au scazut.

  E haiducie nene, ce se petrece in tara asta. E tzeapa la buzunarul romanilor.

 6. Di Gigio says:

  @Cris – “Mergeti in magazin sa vedeti daca gasiti mai mult de 5 produse la care preturile au ramas constante sau au scazut.” —- Pai ce ti se pare anormal din moment ce creditarea prin rezerva fractionara functioneaza in continuare?

  http://logec.ro/paun-vs-lazea-despre-rezervele-fractionare/

 7. Cris says:

  Singura optiune pentru Romania este scaderea URGENTA a tuturor taxelor si impozitelor, pentru relansarea consumului. Oamenii si-au pierdut orice speranta si cumpara tot mai putin – practic minimul de subzistenta si nimic mai mult.

  In pofida acestui fapt, incompetetnii de la Palatul Victoria inventeaza noi impozite si taxe, pentru a dijmui o parte si mai mare din bruma de economii pe care le face populatia, rupandu-si practic de la gura.

  Actualul cadru fiscal, dar si noile masuri fiscale care se anunta arata clar limitarea intelectuala a unor personaje precum Ponta, Chitzoiu, Liviu Voinea… Sunt “la furat” toti in materie de economie si fac jocurile unor interese straine in Romania (FMI, Chevron, etc.)

 8. R. Iulian says:

  Baxter, nu e bun pdf-ul tău, adică acolo arată că în România taxa pe muncă este de 31, 5 % ceea ce este fals, adică la un salariu, în mediul privat, pentru 1 000 de ron luați de angajat în mână, se plătește încă 730 de RON, +/- 0,03 % în funcție de codul CAEN al activității !! iar la impozitul pe profit în pdf este 10,5 la sută, însă nu este așa, adică dacă e să vorbim despre dividente, statul vine odată și-ți ia 16% din profitul firmei, și apoi îți mai ia 16% când transferi profitul pe persoană fizică, rezultă deci ~29,5% din profit atât este impozitat în ROMÂNiA plus valoarea !! halal capitalism mai avem.. așa noi vom mai sta încă 60 de ani cu socialismul în jurul grumazului nostru și ne mai mirăm de ce traim prost, păi pentru că „Trăiască Republica Socialistă România” de aia !!!! că nu s-a schimbat nimic dpdv economic după `89..

 9. SRA says:

  Vorbiti de DREAPTA, ROMANIA traieste inca epoca FEUDALA !!!

  Relansarea economica nu se realizeaza prin cresterea consumului ci prin cresterea PRODUCTIVITATI !!!

  Reducerea taxelor se poate realiza printr-o singura si unica fiscalizare de 12 % a tuturor veniturilor pe familie !!! Pentru curiozitate studiati modelul elvetian, http://www.getax.ge

  Si pentru cultura generala, proverbul,

  “J’aime payer des impôts. Lorsque je paie des impôts, j’achète la civilisation.”

  Oliver Wendell, Jr. Holmes

 10. ionut says:

  “Reducerea taxelor se poate realiza printr-o singura si unica fiscalizare de 12 % a tuturor veniturilor pe familie !!!”

  Cum ai calculat? Care e criteriul? De unde pana unde 12% si nu 12,7, de exemplu? Detaliat, te rog!

 11. ionut says:

  Mai mult, sa confunzi talharia in forma continuata = impozitul cu civilizatia e dovada de handicap intelectual serios.

 12. Cris says:

  Fiscalitatea in Romania e criminala comparativ cu puterea de cumparare. Orice cresteri de taxe si impozite fata de nivelul DEJA enorm pe care il avem arata clar limitarea intelectuala a gastii de la Palatul Victoria care crede ca poate sa obtina mai multe oua, furnizand gainii mai putina mancare, ceea ce e tampenie.

  Pe de alta parte, numai aceste masuri criminale la buzunar pot scoate lumea din adormire, in strada, asa ca sunt binevenite… sa iasa iobagii pe strazi.

 13. Cris says:

  In loc ca Guvernul sa puna un impozit de 80% Bisericii, cum ar fi normal, el pune un nou impozit iobagilor, care sunt cocosati deja de atatea impozite si taxe.

 14. Di Gigio says:

  @Cris: “Fiscalitatea in Romania e criminala comparativ cu puterea de cumparare. ” ….”In loc ca Guvernul sa puna un impozit de 80% Bisericii, cum ar fi normal,”……

  Fa-ti ordine in idei, altfel abtine-te de la postat aiurea. Sau cum, …tu faci parte din specia ariana iar barbosii cu zorzoane in creier tre sa plateasca diferit fata de specia ta?

  Fiscalitatea, dincolo de aprecierile subiective…mica, mare…este un ABUZ, punct.

 15. augustin says:

  @cris
  sau mai pe limba romana “sa moara si capra vecinului”

 16. Iulia says:

  Accize pe bijuterii, asta e cea mai mare prostie pe care am auzit-o.

 17. Cris says:

  Lui Mugur Isarescu, astazi, i-a iesit porumbelul din gura, cum ca: „Am înnebunit populaţia cu reformele structurale… Iar o frecăm“

  Problema e ca, in Romania, frecatorii de duda sunt simultan si tocatori de bani publici.

  Apoi, la ce bun sacrificiul public, atat de criminal si de terorist pus in aplicare in epoca Boc (continuat in prezent de Ponta) daca in urma lui nici nu a crescut nivelul de trai, nici datoria nu s-a redus, nici perspective nu sunt?

 18. Cris says:

  @Paun Cristian,

  Manifestatiile din Piata Univesistaii NU sunt doar contra proeictului Rosia Montana ci sunt manifestatii anti-sistem, anti fascism corporatist, anti intelegeri de acest tip intre un stat (o gasca de baieti) si o corporatie, cu legea in mana.

  Daca Legea este favorabila unor astfel de corporatii, de afaceri, in detrimentul interesului public, ea trebuie modificata, este simplu.

  Nu dau doi bani pe un referendum facut intr-o zona saraca, precum Rosia Montana, unde ii intrebi pe muritorii aia de foame daca ar fi de acord sa inceapa acolo o chestie care sa le ofere locuri de munca – raspunsul fiind previzibil.

  Nu inteleg chestia cu “marxismul” desi s-ar putea sa fie o chestie muult mai buna decat “fascismul corporatist”

 19. Cris says:

  In timp ce clasa politica romaneasca, in frunte cu Ponta, e preocupata de probleme inalte, precum inceperea razboiului in Siria, regionalizare, sau alte himere, in sute de localitati rurale din Romania, cu WC in curte, oamenii nu mai au unde sa plateasca factura la curent, in urma desfiintarii unor oficii postale rurale.

  Cu adevarat jalnic.

 20. Di Gigio says:

  @Cris – “Manifestatiile din Piata Univesistaii NU sunt doar contra proeictului Rosia Montana ci sunt manifestatii anti-sistem, anti fascism corporatist, anti intelegeri de acest tip intre un stat (o gasca de baieti) si o corporatie, cu legea in mana.” ——- da, am vazut si eu cum niste idioti fluturau placute cu “Jos capitalismul”, in prostia ereditara de a confunda mafia intermediata de STAT cu capitalismul.

  Greu la deal cu boii mici….

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>