Taxele populatieiNegocierea cu FMI s-a incheiat. Tot din pozitia din genunchi a unui guvern la fel de serviabil ca si cele de dinainte care credeau in aceasta “centura de siguranta” aberanta, specifica tarilor bananiere. Fara foarte multa creativitate si complet indiferent la relansarea unei cresteri economice durabile, FMI a negociat cinic o dobanda pentru creditul pe care trebuie sa o platim indiferent daca vom trage sau nu acest credit. S-a vazut clar ca FMI nu este deloc interesat de mediul privat, de sectorul IMM, de competitivitate, de bunastarea romanilor (ce ma mira ca doar multi de pe acolo nu au trait decat din taxe si din tiparnita). FMI este interesat de “echilibrul macroeconomic” care trebuie sa includa si dobanda catre ei si de bifarea unui nou acord cu o tara fraiera si neguvernabila pe care sa il includa in portofoliul lor de “succesuri”.

Paradigma cu care s-au dus la negocieri guvernantii actuali nu e deloc de dreapta. De fapt, pana la a fi ideologica intr-un fel, nu e deloc logica din punct de vedere economic. Este una strict politica si are in spate un calcul cinic: numarul votantilor de anul viitor. Asta in ipoteza ca economia nu se va prabusi intr-atat incat pensiile sa nu mai poata fi platite. Liberalismul, mereu amanat in aceasta tara, este tot mai departe de agenda politicienilor preocupati de salvarea propriei bunastari si de conservarea propriei puteri cu pretul sacrificarii unor generatii intregi.

Pe agenda de anul viitor va prima cresterea cu rata inflatiei a tuturor pensiilor (chiar si a celor care nu au cotizat la sistemul public de pensii). Calculul e simplu: se castiga dintr-un foc simpatia si votul a circa 6 milioane de votanti disciplinati, vulnerabili social si care fac coada nu doar la vot ci si la plasa cu ajutoare de la UE distribuita sistematic de tatucul local. Un alt praf in ochi este cresterea salariului minim pe economiei – tot o tema socialista care domina obsesiv agenda celor de stanga. Ca si indexarea pensiilor (cea mai importanta cheltuiala din bugetul acestei tari), si aceasta este o pilula otravita: va pune presiune si mai mare pe bugetul statului ca doar si la stat sunt oameni platiti cu salariul minim pe economie; va pune presiune pe acei antreprenori care vor fi obligati sa ridice salariile la nivelul salariului minim cu circa 100 lei pentru care vor mai platin inca circa 84 lei in plus cotizatii statului. Adica, au nu au, antreprenorii vor trebui sa scoata din buzunar inca 184 lei lunar pentru angajatii pe care ii platesc cu salariul minim. Aceasta in conditiile in care insolventele in Romania cresc pe banda rulanta, fara ca fenomenul sa fie un semnal de alarma pe guvernanti. In final se va ajunge tot la somaj, la scumpirea produselor (daca antreprenorul va incerca sa puna acest salariu minim marit in carca consumatorului) sau la munca la negru (toate cu probleme pentru economia romaneasca).

Alta pilula otravita este cresterea accizelor prin introducerea acelei taxe speciale de 7 eurocenti in carburant. La el se va adauga TVA adica suma e mai mare pe litru de motorina. Aceasta in conditiile in care deja in carburant 60% este taxa si 40% este cost efectiv al acelui produs. In conditiile in care platim rovineta si platim taxe locale pe masina. Culmea e ca propunerea acestei taxe speciale vine de la liberali care ar trebui sa sustina contrariul. Ar trebui sa militeze pentru privatizarea proiectelor de infrastructura, pentru atragerea capitalului privat in astfel de proiecte si nu pentru sifonarea fondurilor in scheme care are in centru sau statul pe post de debitor, constructor si administrator de autostrazi. Oricat de multe si de mari ar fi aceste taxe, statul roman nu va fi niciodata capabil sa ne ofere autostrazile de care avem nevoie, la nivelul calitativ pe care il dorim. Cand pui o taxa si refuzi capitalul privat in astfel de proiecte numai liberal nu te numesti.

Si mai aberanta este indexarea cu rata inflatiei a accizelor. Pentru care se plateste TVA aplicat la aceste accize. O inflatie de 8% anul viitor, foarte probabila in contextul cresterii fiscalitatii si a salariului minim dar si a unui an agricol potential rau, ne va arunca intr-o “spirala inflationista”: creste inflatia vom creste taxele care va duce la cresterea preturilor (inflatie) care va justifica o noua crestere de taxe si tot asa.

O sa spuneti ca nu erau solutii. Ba dimpotriva… cel putin o solutie logica economic exista: de banii alocati pentru crestere pensiilor cu 3,72% (ma intreb de unde atata precizie si oare de ce nu au folosit 7 zecimale?) si de banii alocati pentru cresterea salariului minim in sectorul bugetar si acea crestere derizorie de 4% pentru salariatii debutanti oare nu se putea opta pentru o scadere a TVA cu 3 – 4%? Ea ar fi dat putere de cumparare suplimentara clara nu doar pensiilor actuale ci si tuturor consumatorilor, ar fi relansat consumul care stagneaza de cativa ani buni si am obtinut si noi o crestere economica sanatoasa. Daca crestea economia existau resursele sa se aplice si reducerea de CAS si, eventual, liberalizarea serviciilor de sanatate din Romania prin acordarea de libertate fiecaruia dintre noi pentru a opta pentru sistemul privat sau public de sanatate atunci cand cotizam din salariu (a se vedea exemplul cu stomatologiile unde liberalizarea produsa a transformat Romania intr-o piata europeana autentica pentru aceste servicii).

Singurele lucruri bune ar fi cele legate de arierate (reducerea lor) si de privatizari. Am insa serioase indoieli cu privire la succesul celor doua demersuri, avand in vedere experientele dezolante cu Oltchim si CFR Marfa, cu managementul “privat” din companiile de stat si cu tot acest balci si spectacol gregar de guvernare cu ochii pe sondaje si pe televizor.

Acest guvern ne-a pacalit din nou si cu un pragmatism demn de toata lauda va ramane pe valul electoral si se va bucura de voturi si de popularitate. Cu ce pret insa? Aceasta nu este politica si nici nu este guvernare. Este hotie la drumul mare.


12 Comments on “Pilulele otravite din masurile fiscale de anul viitor”

You can track this conversation through its atom feed.

 1. dorian65 says:

  Cand estimati ca vor mai taia zerouri din coada leului?

 2. Cris says:

  Nu se doreste dezvoltare economica prin cresterea consumului si crearea de noi locuri de munca. Se doreste impozitarea crunta a iobagilor, adica tot a celor care platesc astfel incat putinul cash-flow pe care il au sa devina si mai putin.

  Atitudinea FMI este fix “impozitarea sclavilor de pe plantatie” nimic altceva. Nimic constructiv, nicio strategie. Reducerea CAS cu 5% este praf in ochi. Daca a crescut baza de impozitare prin cresterea salariului minim, degeaba reduci cota cu o marimen nesemnificativa, tot acolo ajungi.

  Ponta crede ca ne-a luat de prosti… asa cum credea si Boc. Drama mare a Romaniei este ca nivelul de trai nu numai ca nu a revenit la nivelul din 2007-2008 dar a scazut dramatic. Din salariul pe care il obtii prin munca nu iti poti satisface nici necesitatile alimentare de baza. Asta e foarte grav.

 3. Bibicu says:

  Tot rata BNRul in mod consecvent ţinta de inflaţie, cel puţin acum vor avea şi o utilizare practică a prostiei lor. Şi dacă până acum Statistica raporta eronat, acum va deveni sarcină de servici să creşti in numere precum Făt-Frumos.

  Totul spre binele poporului asistat social, se înţelege.

 4. Cris says:

  E CRIMA FISCALA ce fac astia cu noi.

  Pentru niste cresteri “praf in ochi” de salarii si pensii cu 3.2256545% cresc accizele la combustibili, impozitele si taxele locale cu 20%, apar noi taxe pe alei, trotuare si cosuri de fum, creste baza de impozitare la CAS, prin cresterea salariului minim… O nebunie totala.

  Cu ocazia asta se vede mai bine si “rostul descentralizarii”. Punerea in carca autoritilor locale a unor atributii, fara alocarea banilor necesari, cu recomandarea de a creste la cer impozitele si taxele locale, daca nu le ajung banii.

 5. Paun Cristian says:

  Mie și mai periculoasă mi se pare spirala inflației.

 6. Cris says:

  Inflatia e controlata de dl. Isarescu, INS si Guvern din condei. Pot sa creasca preturile si impozitele si cu 50% in tara asta, ca lui Isarescu si Guvernului Ponta le iese o inflatie tot de 2%.

  Cand poporul va pricepe ca, pentru 20 lei pe care ii ia in plus la salariu sau pensie, da din buzunar cca. 100 de lei, in plus, an de an, numai pe cresterile de impozite si mult mai mult pe taxele ascunse in preturi, va iesi in strada in secunda doi.

  Sunt si eu curios cata lume va fi pe strazi dupa crima fiscala care se pregateste pentru 2014.

 7. Paun Cristian says:

  @ cris

  Nu va iesi in strada nimeni. Oamenii nu percep ca de vina in saracia lor e politicianul.

  Mai degraba cred in vina capitalismului rapace si ticalos, in bogatii care nu solidarizeaza cu saracii si nu isi doneaza averile lor “nesimtite”. Haiducii au fost intotdeauna iubiti in aceasta tara.

 8. ion says:

  Un update pentru 2013 al acestei analizei din “Cutia de viteze în… cinci taxe” ar fi extraordinar!

 9. Cris says:

  E clar pentru toata lumea ca acest Guvern incearca sa combata evaziunea fiscala prin CRIMINALITATE FISCALA GUVERNAMENTALA care e de doua ori mai nociva, pentru ca pune pe chituci tot, inclusiv ce mai functioneaza legal, economic in acesta tara.

  La pompa cu accize babane ajung deopotriva si cel care face evaziune fiscala si cel care lucreaza legal si salariatul caruia i-a mai dat statul 10 lei pe luna si pensionarul care a primit numai 5 lei.

  Cu taxele pe proprietate sunt oarecum de acord cu conditia sa nu fie exagerate in raport cu nivelul de trai si sa se vada ceva in urma lor – deocamdata nu prea se vede (banii aia de la Primarii se duc in tot felul de tampenii).

  In privinta iesitului in strada… sunt niste tineri care sunt de luni bune pe strazi cu pancarte si lozinci dar nu-i baga nimeni in seama. Inseamna ca restul lumii e multumita, nu?

 10. iosiP says:

  @Cris,

  De ce esti de acord cu taxele pe proprietate?
  Acestea sunt cele mai aberante, intrucat proprietatea am platit-o cu bani deja impozitati si am construit-o platind TVA la toate materialele de constructie (iar daca n-am angajat muncitori “la negru”, constructorul a platit si el taxe pe salarii).

 11. aurelian says:

  Domnule profesor , spuneti ca cauza(sic) e politicianul, dar eu cred ca,de fapt ,problema este sistemul electoral care permite tuturor analfabetilor sa voteze.
  Doresc sa initiez un demers pentru modificarea Constitutiei. Solicit adaugarea unei prevederi alineatului2 din art. 34 si anume :”Pentru a putea vota , fiecare cetatean trebuie sa obtina punctaj minim la un scurt test psihologic si de cultura generala. Testul se repeta inaintea fiecarui scrutin.” Testul cuprinde intrebari din manualele de clasa I-IV.
  Logica este urmatoarea: 1. stiind ca trebuie sa ceara votul multor analfabeti, multi oameni de valoare nu candideaza, 2. in momentul in care un drept nu este usor accesibil, oamenii sunt mai tentati sa-l exercite deci ar trebui sa creasca prezenta la vot.
  Trebuie sa strang 500.000 de semnaturi din 20 de judete.Ce spuneti despre demersul meu?

 12. iosiP says:

  @aurelian

  Eu unul nu sunt de acord, si iata de ce: din rezultatele muncii noastre, o parte o administram singuri iar alta o cedam (fortat, dar asta-i alta poveste) spre administrare statului. Aceasta este, de altfel, principala justificare a democratiei: cei care-si cedeaza o parte din venituri statului au dreptul sa decida (in mod indirect, ce-i drept) felul in care acestea vor fi administrate.
  In aceste conditii, cred ca cei care cedeaza mai multi bani spre administrare centralizata au dreptul la o pondere mai mare a votului, indiferent de nivelul de educatie. In schimb, nu este justificat votul studentilor si al persoanelor asistate social, intrucat votul lor nu decide felul in care vor fi administrati banii lor, ci ai altora.

  Prin urmare, solutia este votul cenzitar!

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>