bitcoinAm scris nu de mult un articol dedicat banului digital – Bitcoin (vezi aici) în care am punctat problemele pe care le-ar putea avea această variantă de mijloc de schimb prin comparație cu banii fiat. Bitcoin este un produs al pieței până la urmă. Este în momentul de față și un vehicul important investițional (pe termen scurt) pentru proaspăt tipăriții bani fiat (dolari, euro) care l-au găsit foarte atractiv prin prisma rarității sale pronunțate.

Pentru mine este clar că Bitcoin are atuuri evidente față de moneda fiat pe care suntem forțați prin lege să o folosim: (1)  nu poate fi produs din nimic în cantități impresionante, (2) producția de monedă se află în afara controlului statului, (3) statul nu poate interveni în mecanismul privat de decontare, (4) cantitatea finală de monedă pusă în circulație este fixă sau (5)  faptul că fiecare unitate monetară introdusă nou în sistem are un cost semnificativ și în creștere (nu sunt bani creați din nimic). Rămâne în discuție problema posibilității de a crea o infinitate de astfel de sisteme monetare cu caracteristici identice dar și posibilitatea de a exercita totuși un control de către stat asupra tranzacțiilor cu acest mijloc digitat ). Statul va avea același enorm interes să nu piardă monopolul asupra producției monetare care îi asigură o bună parte din finanțarea nevoilor sale, tot mai complexe și tot mai mari.

De această dată mi-am propus să încerc să răspund la o întrebare simplă: pe o piață liberă a banilor privați (în care am fi liberi să alegem ce mijloc de schimb am dori) Bitcoin ar putea învinge aurul? Ca să răspund la această întrebare am să punctez care ar fi problemele asociate unei plăți în Bitcoin față de o plată în aur pentru un bun banal, să zicem o putină cu brânză la o stână în vârful muntelui:

– Când faci o plată cu aur ai câteva probleme mari: trebuie verificat dacă metalul prin care se face plata este cu adevărat aur (verificarea se poate face cu substanțe speciale sau prin metode tradiționale), probleme legate de securitatea plății cu aur (să nu fiu atacat în pădure de cineva care află din diferite surse că o să călătoresc cu aur la mine) și modul în care se face măsurarea cantității de aur pe care o datorez contra bunurilor cumpărate (prin cântărire). Apariția banilor de hârtie și a substitutelor monetare (cecul, cambia) au rezolvat problema securității (circul prin pădure cu bancnota sau cambia care sunt mult mai ușor de transportat, ascuns și apărat). Existența monedelor standardizate (cu gramaje clare) a rezolvat problema cântăririi, zimțarea monedelor și ștanțarea lor a rezolvat problema furtului din gramaj.

– Când faci o plată cu Bitcoins, mai ales în locuri izolate cum ar fi stâna din vârf de munte, ai următoarele probleme: trebuie să existe neapărat conexiune Internet funcțională, un grad de acoperire 100% fiind aproape imposibil de realizat; trebuie să existe tehnologia prin care să te poți conecta la Internet de ambele părți (vânzătorul care are putina cu brânză și eu care am Bitcoins într-un portofel virtual pe calculator); trebuie să existe experiența și educația necesară operării cu astfel de tehnologii (nu e suficient să ai tehnologia, mai trebuie să știi să și umbli cu ea); problema verificării corecte a autenticității Bitcoin (încă este neclar dacă poate fi sau nu falsificată această monedă) și problema securității plății și a păstrării ulterioare a acestei monede (au fost cazuri de furturi de Bitcoins din portofelele virtuale).

Va ieși învingător Bitcoins dintr-o luptă cu aurul – mijlocul de schimb tradițional care a rezistat aproape 7.000 de ani în schimburile dintre noi? Având în vedere cele menționate mai sus răspunsul nu este foarte clar: pentru a putea plăti acea putină cu brânză pentru foarte mulți dintre noi aurul ar fi mai puțin costisitor și mai ușor de utilizat (fie dacă sunt cumpărător, fie dacă sunt vânzător). Există foarte multe cazuri în care aurul învinge net Bitcoins în timp ce plățile pe care le facilitează Bitcoins pot fi deservite fără probleme de aur. Bitcoin vine la pachet cu foarte multe restricții / condiții care nu face mai facilă utilizarea sa în raport cu aurul. Pe o piață liberă, aurul va rămâne o opțiune mai bună pentru foarte multe locații și situații de plată. Situațiile în care Bitcoin ar fi o opțiune mai bună decât aurul sunt mult mai puține.


15 Comments on “Toate-s vechi și nouă toate: Bitcoin vs Aur”

You can track this conversation through its atom feed.

 1. Di Gigio says:

  “……….Situațiile în care Bitcoin ar fi o opțiune mai bună decât aurul sunt mult mai puține.”

  Faptul ca aproximativ 5-10% din gospodariile romanesti NU au acoperire telefonica/internet mobil nu inseamna ca bitcoinul are mult mai putine optiuni decat aurul.

  In plus, nici macar 5% drumuri nu avem spre acele zone descoperite. :))

  Iar marfa nu se vinde pe varf de munte, ci acolo unde cererea si oferta intalnesc cat mai putine obstacole in realizarea schimbului;

  Mi-as dori sa fie asta cel mai mare obstacol al bitcoinului. Din pacate sunt altele, mult mai serioase, instrumentate de hotii monetari si argatii lor – hotii politici, care ii intarzie acceptarea acestuia ca mijloc de schimb pe scara larga, deocamdata rezumandu-se in special la mijloc de depozitare a valorii, cu riscurile aferente.

 2. Di Gigio says:

  “Există foarte multe cazuri în care aurul învinge net Bitcoins în timp ce plățile pe care le facilitează Bitcoins pot fi deservite fără probleme de aur. Bitcoin vine la pachet cu foarte multe restricții / condiții care nu face mai facilă utilizarea sa în raport cu aurul.” — Cand veti achita comision bancar de 55 de euro ca sa trimiteti 1000 de euro altcuiva, s-ar putea sa-i apreciati utilitatea. 🙂

  “Pe o piață liberă, aurul va rămâne o opțiune mai bună pentru foarte multe locații și situații de plată.” — Pe o piata libera, participantii ar face alegerea in functie de avantajele/dezavantajele de moment ale fiecarui mijloc de plata, indiferent de parerile noastre actuale, indiferent ca sunt pesimite, precum este acest articol, sau pozitive, precum este articolul de mai jos – http://adevarul.ro/tech/internet/bitcoinul-mai-influent-decat-facebook-1_537b35dd0d133766a8cfbecf/index.html

  Parerile noastre de moment sunt supuse si ele rectificarilor, asa cum si dumneavoastra ati facut un salt imens de la primul articol despre bitcoin – https://cristianpaun.finantare.ro/2012/09/04/iluzia_din_spatele_bitcoin/ la …. http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=i1R77KhmmWg

  Astept cu nerabdare primul curs ASE despre bitcoin. 🙂

 3. Di Gigio says:

  youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=i1R77KhmmWg#t=939

 4. Marian Androne says:

  Prefer Bund – bonduri germane: sigure, lichide, acceptate la tranzactionare in toata galaxia, usor de achizitionat cu un cont bancar simplu unde depui banii. Inconvenient: sunt doar cateva banci care pot cumpara BUND in numele unei persoane, dar sunt.

 5. Cristian Paun says:

  “Faptul ca aproximativ 5-10% din gospodariile romanesti NU au acoperire telefonica/internet mobil nu inseamna ca bitcoinul are mult mai putine optiuni decat aurul.”

  E mult mai mult decât atât. Omul trebuie să se simtă confortabil în a folosi acest mijloc de schimb. El se adresează unor utilizatori care știu cum să pornească un calculator, au calculator și știu să îl și conecteze la Internet. Plățile cu Bitcoin depind de aceste elemente. Ele se vor face doar acolo unde există acest cumul de factori care va fi pus în balanță cu cumulul de factori asociat plății cu aur menționate în articol.

  Nu sunt ferm convins că pe o piață liberă a monedelor Bitcoin va câștiga ușor lupta cu aurul.

 6. ionut says:

  “Nu sunt ferm convins că pe o piață liberă a monedelor Bitcoin va câștiga ușor lupta cu aurul.”

  Pe o piata libera a monedelor bitcoinul va disparea. Pur si simplu. O piata libera a monedelor va accepta si impune ca moneda doar una reala (marfa), nu una fiat. Bitcoinul nu este moneda (nu are valoare non-monetara), ci pseudomoneda. Nici o pseudomoneda nu poate exista in cadrul unei piete libere.

 7. Paun Cristian says:

  @ ionut

  Acum nu trebuie nici să cădem în panta cealaltă și să nu dăm nici o șansă Bitcoin. Până la urmă dacă piața acceptă ca barterul generalizat să nu se facă în aur ci în sare pentru o anumită regiune / comunitate / sector nu avem de ce se negăm rolul monetar al sării pentru acele tranzacții. Bitcoin este până la urmă un produs digital, ingenios, cu caracteristici apropiate de ceea ce înseamnă un mijloc de schimb dar care este destul de sofisticat și cu foarte multe condiționalități în spate dacă vrem să îl utilizăm (ce se întâmplă dacă se ia curentul sau cade Internetul?). Bitocoin la rigoare poate avea și formă fizică (e un cod unic în spatele său care poate fi scris pe o hârtie sau pe un suport material ce poate îmbrăca forma unei monede sau bacnote). Dacă o parte a pieței va prefera genul acesta de mijloc de schimb sofisticat și cu probleme specifice de autentificare și securitate nu putem nega faptul că pentru acele trazacții punctuale Bitcoin poate fi monedă (mijloc de schimb). Rămâne în discuție dacă lupta cu aurul e din start câștigată de Bitcoin? Eu zic că nu… și că aurul are atuuri care îl fac în continuare cel mai bun mijloc de schimb chiar și în fața Bitcoin. Clar rămâne de demonstrat în ce măsură Bitcoin respectă Teorema Regresiei (Mises).

 8. Di Gigio says:

  “Istoria aceasta, d-o fi adevărată,
  Îmi pare că arată
  Că în fieşce ţară
  Cele mai multe rele nu vin de pe afară,
  Nu le aduc streinii, ci ni le face toate
  Un pământean d-ai noştri, o rudă sau un frate.”

  http://www.povesti-pentru-copii.com/fabule/grigore-alexandrescu/toporul-si-padurea.html

  Altfel spus…Agresorii si bitcoinul, in rolul principal – libertarienii :)))

 9. Di Gigio says:

  Discutia asta suna precum o cearta pe tema pranzului ce-l vom lua pe Marte,…unii zic ca legumitza va fi de departe cea mai savurata, ceilalti zic ca dimpotriva, carnitza va tine loc de papitza.

 10. Cristian Paun says:

  @ Di Gigio

  Ești total…

  Adevărul că Bitcoin a separat puțin taberele în rândul libertarienilor. Problema banilor este problemă cheie în teoria economică. Cine nu înțelege ce este banul (mijlocul de schimb) și capitalul are probleme majore în a înțelege aspecte fundamentale precum formarea prețurilor.

  Bitcoin nu m-a convins că ar putea prelua fără probleme rolul de mijloc de schimb pe o piață liberă. Și nici vă va înlocui automat aurul. Încă…

 11. Di Gigio says:

  @Paun&ionut: OK, chiar daca ati avea dreptate, cum ramane cu libertatea de a alege? Intarim randurile asupritorilor doar fiindca ne este antipatica aceasta creatie numita bitcoin?

  Asa cum la o stire precum http://www.hotnews.ro/stiri-politic-17413409-camera-deputatilor-institutiile-pot-acorda-angajatilor-vouchere-vacanta-maximum-6-salarii-minime-brute.htm avem cu totii aceeasi reactie, indiferent ca ne declaram libertarieni sau anarhisti, de ce nu am avea aceeasi reactie si cand vine vorba de oprimarea libertatii de alegere???

  Daca tot ciocnim acesti termeni la nivel de teorie, de ce sa nu ne dorim sa se intample si in practica?

  Eu stiu ca principala lege ce ne guverneaza este “prostia se plateste”, si piata in ansamblul ei va penaliza actorii ce nu ii pricep mecanismele.

  Credeam ca fraze precum “tu nu stii ce e bine pt tine, hotaram noi pt tine, ca tu esti un cetatean incapabil” sunt specifice doar sletelor de mafioti ce se bat pt ciolan. De ce sa le facem jocul?

  Ai nostri inca nu s-au prins, sau inca nu au fost trasi de maneci de cei ce-i finanteaza, dar cand Ponta va dori sa dea o lege prin care sa ingradeasca bitcoinul, cu siguranta va aduce si argumente precum parerea avizata a specialistilor in bitcoin. 🙂 Exact….coada de lemn din fabula de mai sus;

  Pana una alta, ma bucur ca pot face chiar si donatii minuscule catre https://mises.org/donate.aspx … ceea ce nu putem spune despre aur.

 12. Olimpiu says:

  Eu vad zbaterea omenirii cu “bitcoin”-ul similara cu:
  -nu suntem in stare sa colonizam Sahara, Antarctica, fundul Pacificului, verful Everestului….dar suntem extrem de destepti sa colonizam Luna, Marte…..

 13. ionut says:

  Cristi

  “Până la urmă dacă piața acceptă ca barterul generalizat să nu se facă în aur ci în sare pentru o anumită regiune / comunitate / sector nu avem de ce se negăm rolul monetar al sării pentru acele tranzacții.”

  Fara indoiala, doar ca:

  1)Sarea este o marfa cu valoare non-monetara, adica detine una dintre calitatile obligatorii necesare pentru ca o marfa sa faca saltul la moneda. Bitcoin-ul nu!

  2)Inchipuie-ti pe cineva plimbandu-se cu buzunarele pline de sare si prinzandu-l ploaia! 🙂

  3)Productia de sare are un cost suficient de mic, iar gradul de raritate al sarii la fel e sufiecient de mic, ca aceasta sa nu poata fi acceptata pe termen lung ca moneda, ci sa fie abolita repede si inlocuita de alta marfa

 14. ionut says:

  “tu nu stii ce e bine pt tine, hotaram noi pt tine, ca tu esti un cetatean incapabil”

  N-amm inteles, cine a sustinut asta in legatura cu bitcoin? Eu spun doar ca, pe o piata nemarcata de interventionismul (citeste agresiunea statista), bitcoin n-are nici o sansa in fata metalelor pretioase. Si ca, nerespectand ce afirma teoria regresiei monetare, nu e moneda, ci doar o alta pseudomoneda.

 15. Propuneri saptamanale - Milionarul Mioritic says:

  […] sa-ti educi financiar copilul- click aici Bitcoin versus aur, o analiza pro si contra – click aici Paradigma stii-faci-ai sau cum ajungi la bani, de Eusebiu Burcas – click aici Cum sa te […]

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>