Moneda unei țări inflaționiste, cu deficit extern imens, deficit bugetar în creștere (mai ales structural) nu are cum să fie puternică. Dimpotrivă. Stabilitatea și evoluția în timp a cursului de schimb este strâns legată de starea economică, de competitivitate externă, calitatea guvernanței etc.

De ce crește cursul? Ce spune cartea despre asta?
Încep prin a vă mărturisi ce ne spunea profesorul nostru de macroeconomie în anul 1 de facultate: diferența dintre leu și marca germană e ca diferența între Dacie și Mercedes. Vă e clar, așadar, că fără performanță în plan economic nu ai cum să ai o monedă stabilă sau puternică. Slăbiciunea leului pleacă de aici. Sau puterea lui.
În altă ordine de idei, cursul de schimb este raportul dintre prețul unui hamburger în lei de la McDonalds (Piața Romană, dacă vreți) și prețul unui hamburger în Euro tot de la MCDonalds (din Berlin sau Paris). Dacă vreți, puteți pune în calcul tot meniul de la McDonalds. De fapt, îl puteți adăuga și pe cel de la KFC. Și multe alte bunuri. Un coș de bunuri. Ceea ce înseamnă că, dacă prețrile coșului de bunuri în lei cresc mai mult decât prețurile coșului de bunuri în Euro (meniurile acelea), avem o creștere a cursului de schimb. O depreciere a leului adică. Altfel spus, dacă inflația în România e mai mare decât în Zona Euro, e normal să avem depreciere a leului. E mai mare inflația la noi? Cu cât? E în creștere această inflație în ultimii ani? Cu cât?
Când imporți mai mult decât exporți, cererea de valută pe piață e mai mare decât oferta de valută. Cu cât deficitul e mai mare, cu atât presiunea pe cursul de schimb e mai mare. A crescut importul total în ultimii ani în România? Mai mult decât exportul total? Cu cât? De ce a crescut? Știți cu câte milioane de euro crește lunar acest dezechilibru în ultimii ani? V-ați întrebat de ce importăm mai mult decât exportăm? Poate pentru că am crescut irațional și din pix costuri de producție (salarii) și nu am stimulat investițiile în producție. Zic și eu. Nu doar eu…
Dacă guvernele înregistrează deficit în creștere (cheltuiește mai mult decât obține ca venituri, în mare parte din taxare) un investitor străin va privi cu ochi buni asta? Va vrea să vină aici cu capitalul său? Să îl ofere pentru a fi combinat cu alți factori de producție? Sigur că nu. De România se fuge în ultimii ani. Fuge propriul popor, darămite investitori comparați cu câini care nu fug de la măcelărie. Valuta ne scapă printre degete. O ridică alții din jur. Mai inteligenți ca noi. Mai educați. Dacă mai ai și politicieni care pun paie pe foc și destabilizează și mai mult economia și țara, mila și sila străinilor va fi și mai mare. Și deprecierea și mai mare. Desigur, noi suntem daci și nu avem nevoie de nimeni. Nu vrem să fim colonia nimănui. Dar ne place să importăm mașini de lux.
Mai mult, dacă dobânda reală la lei e mai mică decât dobânda reală la Euro asta înseamnă că la noi se economisește mai mult decât se economisește în altă parte. Sau, mai exact, se creditează mai puțin decât se economisește. Tot mai puțin. Economiile băltesc. Cele în lei. Asta prăbușește dobânda reală la lei. Capitalurile fug în afară. Sau nu vin într-un ritm suficient aici. Asta depreciază și mai mult moneda. Presiunea e suplimentară. Știți cât e raportul depozite / credite? De ce e supraunitar? De ce crește în ultimii ani?
Dacă vă întrebați, așadar, de unde vine deprecierea aveți răspunsul acum. Deprecierea este un semn clar că mergem într-o direcție greșită. Și nu de azi, de ieri. E rezultatul incompetenței unor guvernări care acumulează deficite, datorii și vând iluzii. Mari iluzii. Care aruncă banii pe prostii. Care nu dezvoltă și înfundă națiunea. E efectul incompetenței celor care ar trebui să reformeze radical această țară. Și care mereu vă păcălesc, vă iau voturile și apoi vă pun să plătiți. Cu banii jos.
Soluția nu e nicidecum banca centrală și rezerva ei (mai ales cea în aur). Dimpotrivă. Cu cât apelăm la soluția monetară mai mult, ca să stabilizăm un curs ce o ia razna din incompetența politicienilor, cu atât necazul mai târziu va fi mai mare. Nota de plată pentru amatorismul celor de ne guvernează e mereu pe masă. Bani să avem…
Calitatea unei monede este dată de calitatea și performanța economiei din spatele ei. Nu uitați asta când pariați pe leu! Sau pe aur! Aurul este mult mai rar (deci mai stabil) decât orice mijloc de schimb fiat tipărit tot mai neconvențional în ultimele decenii…

No Comments on “#21: De ce crește sau scade cursul de schimb în lumea banilor fiat?”

You can track this conversation through its atom feed.

No one has commented on this entry yet.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>