Economistul care nu activează ca antreprenor ci oferă suport altor antreprenori este mereu acuzat de  lipsa mele de legitimitate în a-și da cu părerea despre antreprenoriat. Ceva de genul: unul care în viața lui nu a semnat un bilanț sau nu a dat de muncă unor salariați e incapabil să înțeleagă sau să spună ceva relevant despre așa ceva.
În sens larg, toți ne naștem cu spiritul antreprenorial. Din prima clipă speculăm. Din prima clipă ne ghidăm după profit. E busola acțiunii umane. Cu mic, cu mare toți suntem dotați de la natură cu această busolă. Cu mic, cu mare.
În sens restrâns (economic), antreprenoriatul este despre viitor, necunoscut în mare parte dinainte. Este despre a avea fler. A avea viziune. Despre a extrage profit dintr-un dezechilibru al pieței. Despre a greși cu o probabilitate foarte mare. Despre a risca totul. Despre calcul economic. Este despre ceva ce nu cunoști niciodată dinainte. E ca un pariu, dacă vreți. Este ceva de care fug cei mai mulți dintre noi, din spirit de conservare. Este ceva în care mulți încearcă și puțini reușesc. Este despre bogați. Fără de care am bate pasul pe loc!
Antreprenoriatul nu este ceva ce se învață. Și nici ceva teoretic. Nu este știință. Nu e ceva ce poate fi predat. Este un har. Probabil de la Dumnezeu. Din cărți nu e sigur. Desigur, poți să te educi să folosești mijloace științifice ca să vezi mai bine viitorul. Să calculezi mai bine profitul. Să estimezi șansele de reușită. Să te organizezi mai bine. Să cumpănești mai bine resursele. Dar asta e doar o mică parte din antreprenoriat. Cea mai simplă. Cea care, dacă o exersezi prea mult, te îndepărtează de antreprenoriat.
Antreprenpriatul nu este despre întocmit bilanțuri sau declarat venituri la stat. Nici despre angajat oameni sau plătit salarii. Este despre produs și vândut lucruri altora. Care să îți permită să cumperi ce nu poți sau nu ai timp să produci. Este despre cea mai complexă formă de cooperare socială.
Cine pretinde că știe el cum poți ajunge antreprenor e un mic șarlatan. E o Mama Omida care pretinde că îți poate spune numerele la loto. Sau cum stai cu dragostea. Harul nu se învață. Nu se predă. Cu el ne naștem. Sau nu.

One Comment on “#22: Antreprenoriatul între har și știință”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. Elena Ionescu says:

    Cristian Păun e un măscărici. Pretinde că este liberală interdicția de a deschide mai mult de un SRL fiindcă este aservit PNL-ului și asta e linia de partid. Nu a fost în stare să poarte un dialog și să răspundă unor întrebări simple, deși i-am prezentat mai multe persoane argumente multiple. A fost în stare să spună doar “ce argument? Ce argument?” și să nu răspundă deloc, făcându-se că nu vede. Singurul răspuns pe care l-a dat e că nu vede diferențe între PFA și SRL unipersonal, ceea ce spune multe despre înțelegerea sa a unor lucruri de bază.

    Și când a rămas fără ceva de zis, a blocat persoanele pe facebook care îl contraziceau. PNL=PSD, iar Cristian Păun este un profesor de mâna a doua vândut unui partid. Să îi fie rușine, și sper să nu îl mai văd vorbind despre Hayek, Mises și liberalism. Ar trebui să îi fie rușine să folosească cartea lui Rothbard ca poză la postul ăsta!

    https://www.youtube.com/watch?v=j0NRjj2Q5sI

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>